1410 nolu üyemiz; Rabia Barış
Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde fani âleme teşrif eden şair 1966 dan buyana Eskişehirde ikamet etmektedir. Rabia Barış’ın şiire olan ilgisi küçük yaşlarda başlar. İlk şiirlerini ilkokul sıralarında kaleme alan şairin bu ilgisi 1970’li yıllarda yoğunlaşır ve her geçen yıl daha büyük bir tutkuya dönüşür. Eğitim düzeyi lise olan Barış’ın çeşitli tarzlarda şiirleri vardır ancak yoğunluklu olarak halk şiiri tarzında şiirleri kaleme aldığı görülür.
Şairin eserleri bugüne kadar yetmişin üzerinde kitap ve şiir antolojisinde yer almış, çeşitli edebiyat dergilerinde ve çok sayıda gazetede yayınlamıştır. Barış’ın ilk kitabı Çile Çiçeği 1997 yılında okuyucuyla buluşmuştur. Gurbet Akşamlarında isimli ikinci kitabı 2005 yılında, Gönülden Damlalar adlı eseri ise 2013 yılında yayınlanmıştır. Eskişehir Valiliği ve Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı 2014 yılında üç kitabını basmıştır. Bu kitapları: Rabia Barış’ın Dilinden Yunus Emre’ye Şiirler, Eskişehir Sevda Şehir ve Türk Dünyası Ülkem Kızlarına Güzellemelerdir. 2016 yılında basılan Çocukların Şiir Dünyası, 2018 yılında Aşkın Adı Yunus Emre 2021 sevelim dedi Yunus 2022 Afyonkarahisir Gönüller Şehri kitabıyla birlikte şairin yayınlanmış kitap sayısı on bir olmuştur. Şairin ayrıca basıma hazır yüzlerce kitabı mevcuttur. Kitabında yer alan şiirlerden bazıları bestelenmiştir. Bestelenmiş şiirlerinin içinde en çok beğeni alanlardan biri Azerin’in seslendirdiği Çanakkale Geçilmez adlı eseridir.
Barış, Türkiye genelinde çeşitli şiir yarışmalarından bugüne kadar toplam yetmiş adet dereceli ödülün sahibi olmuştur. Yerel bir gazete olan Yeni Gün’de Rabia Barış’ın Dilinden adlı haftalık köşesinde yazarlık yapmış olan şair, aynı zamanda bir e-gazete olan Es Gazete’de de şiir ve yazı köşesinde okuyucuyla buluşmuştur. Bir kültür ve sanat şehri olan Eskişehir’de Nazan Naz’la birlikte zaman zaman şiir ve musiki dinletisi yapmış olan şair, yapılan programları Rabia Barış & Nazan Naz Şiir ve Musiki Dinletisi Hatıra Kitabı olarak derlemiş ve okuyucuya sunmuştur.
2003, 2007, 2012 ve 2014 yıllarında, Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden dört lisans öğrencisi, Prof. Dr. Halil Buttanrı’nın danışmanlığında Rabia Barış’ın hayatı, sanatı ve eserleri konulu lisans bitirme tezi hazırlamışlardır.
Rabia BARIŞ, İLESAM, MESAM, TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ Eskişehir Sanat Derneği VE AFYAŞAD üyesidir.
Şairin mahlası Rabia Sultan’dır. Şaire bu mahlas Şair Bekir Sıtkı Erdoğan tarafından verilmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.