2021 yılında başlayan projenin rakamsal değerleri şöyle gerçekleşti: “Ankara’da öğrenim gören 1280 lise öğrencisi projeye dâhil oldu. 89 yazarlık dersi verecek öğretmen yetiştirildi. Genç yazar adayları; 173 saat metin, deneme, hikâye, roman ve şiir türlerinde eğitim aldı. Öğrenciler, 80 usta yazarla bir araya gelerek bilgi ve tecrübe paylaşımı imkânı buldu. Süreç sonunda, genç yazarların eserlerinden derlenen 14 adet kitap ve 3 adet dergi basıldı.”
Yazar adayı gençler ve ailelerinin de katıldıkları dönem kapanış programı Hacı Bayram Üniversitesi’nin Itri Konferans Salonunda gerçekleşti.
- Vali Şahin: Genç yazarlarımızın önemli metinler yazacağına inanıyorum
Projenin tanıtım filminin gösterimi ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Ankara Valisi Vasip Şahin, “Tek kanatla uçmak nasıl mümkün değilse; toplumun dengeli bir kalkınma ve ilerleme kaydedebilmesi için hem teknik hem de sosyal yönünün güçlü olması gerekir. Doğrusu; iyi yetiştirdiğimiz, dünya çapında mühendislerimiz ve teknik elamanlarımız var. Sosyal yapımızı dengeleyebilmek için de elbette edebiyata, sanata kültüre de önem ve değer vermeliyiz. Millet olarak kalkınma ve ilerlememizde müzik, resim, düşünce, şiir ve edebiyatta çok önemlidir. Tarihe baktığımız zaman kadim medeniyetimizin de bu değerler üzerinden yükseldiğini görüyoruz.” diye konuştu.
Gençleri edebiyatla tanışsınlar, düşünce üretsinler, toplumumuza, milletimize yön verecek, istikamet verecek edebi metinler yazsınlar diye Bilge Yazarlar Projesini hayata geçirdiklerini, projenin bundan sonraki süreçte de devam edeceğini belirten Vali Şahin konuşmasında yazar adayı gençlere şu tavsiyelerde bulundu:
“Ben inanıyorum ki; beş, on, yirmi yıl sonra sizlerin arasından önemli eserler veren romancılar, hikayeciler, şairler çıkacak, bizleri de hayırla yad edecekler. Tohum grubu olarak sürece dahil olan, sonra filiz ve fidan olarak ilerleme kaydeden değerli gençler, bizler size inanıyor, güveniyoruz. Siz de yazarlık yolunda sadakatle, sabırla çalışın, cesurca başladığınız bu yolda kendinize inanın. İnanmak, başarmanın yarısıdır.”
TYB Başkanı Arıcan: Eserlerinizin edebi olarak değeri var
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’da yaptığı konuşmada, “Bugün burada gördüğümüz gençlerimiz, geleceğin yazarları, şairleri ve düşünürleri olarak ülkemizin kültürel mirasına önemli katkılarda bulunacaklardır. Onların gözlerindeki ışık, kalemlerindeki güç ve yüreklerindeki heyecan, bizlere geleceğin umut dolu olduğunu bir kez daha göstermektedir.” dedi.
Konuşmasında yazar adayı gençlere güvendiklerini ifade eden Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sevgili öğrenciler, sizler bu projede sadece yazmayı öğrenmediniz; aynı zamanda düşünmeyi, sorgulamayı ve farklı bakış açılarını anlamayı da öğrendiniz. Hayatınız boyunca bu kazanımlarınızın sizlere rehberlik edeceğine inancım tamdır. Bu anlamda, Bilge yazarlar projesinde yer alan sizlerin 14 kitap 3 dergi çıkardığını biliyorum. Edebi olarak değer kazanan eserlerinizi okudum ve sizlerle gurur duyuyorum. Edebiyatın büyülü dünyasında yol alırken, kaleminizin gücüyle dünyaya iz bırakacağınıza inanıyorum. Başarıya ulaşmak için önce küçük adımlar atılır ki siz bu adımı attınız; İrade gücünüz, istikrarınız, azminiz ve kararlılığınız böyle devam ettiği sürece çok daha önemli metinler yazacağınızı biliyorum.”
Konuşmalardan sonra, genç yazar adayları okudukları şiirlerle, tiyatro gösterileriyle, okudukları şarkılarla dönem kapanışını adeta bir bilgi şölenine dönüştürdüler.
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın da katıldığı programın sonunda; genç yazar adaylarının belgelerini Ankara Valisi Vasip Şahin, Vali Yardımcısı Harun Kaya, TYB Genel Başkanı ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hadi Hakan Maraş, TYB Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Enes Kala birlikte verdiler.
-1280 lise öğrencisi yazar olma yolunda eğitim gördü
2021 yılında başlayan projenin rakamsal değerleri ise şöyle gerçekleşti: “Ankara’da öğrenim gören 1280 lise öğrencisi projeye dâhil oldu. 89 yazar öğretmen yetiştirildi. Genç yazar adayları; 173 saat metin, deneme, hikâye, roman ve şiir türlerinde eğitim aldı. Öğrenciler, 80 yazarla bir araya gelerek bilgi ve tecrübe paylaşımı imkânı buldu. Süreç sonunda, genç yazarların eserlerinden derlenen 14 adet kitap ve 3 adet dergi basıldı.”
Mahmut Erdemir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.