• İstanbul 9 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Konya 6 °C
  • Sakarya 9 °C
  • Şanlıurfa 12 °C
  • Trabzon 10 °C
  • Gaziantep 12 °C
  • Bolu 3 °C
  • Bursa 9 °C

Uluslararası Dil Çalışmalarında Yeni Yönelimler Sempozyumu Düzenlendi

Uluslararası Dil Çalışmalarında Yeni Yönelimler Sempozyumu Düzenlendi
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Dil Çalışmalarında Yeni Yönelimler Sempozyumu, 28-29 Nisan 2023 tarihlerinde Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Programın ilk gün oturumları Rektörlük binası Güvercinlik Salonunda, ikinci gün oturumları ise Sümerbank binası salonlarında düzenlendi.  

21. yüzyılda dünyadaki dil çalışmaları kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği sempozyumda yüz yüze ve çevrim içi oturumlarla Türkçe'nin dünyadaki yeri ve önemi, yabancı dil öğretiminde yeni yaklaşımlar, çeviribilimde yeni açılımlar, Türkiye’de ve dünyada dil ve çeviri çalışmaları, dijital dünyada dil, düşünce ve bilim temaları ele alındı. Sempozyumun açılış oturumu, ASBÜ Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çakır, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Çakıcı, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve Rektörümüz Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın konuşmalarıyla gerçekleşti. Rektör Arıcan sempozyum açış konuşmasında felsefe ve dil bağına dikkat çekerek; Descartes’tan Spinoza’ya, Heidegger’den Wittgenstein’a kadar dilin kökeni, dil varlık ilişkisi, dil düşünce ilişkisi, dil felsefeleri alanında tartışmaların yapıldığını belirterek, dil olmadan hiçbir bilimsel çalışmanın yapılamayacağını vurguladı. Konuşmasında üniversitemiz bünyesinde 2021 yılında yapılan Türkçe Şurası’nı da hatırlatan Arıcan, uluslararası perspektifle dil çalışmalarındaki güncel eğilimlerin incelendiği sempozyumun önemine dikkat çekti. Dünya dillerinin büyük bir bölümünün ciddi tehdit ve tehlike altında olduğu, yok olmaya başladığı günümüzde dili korumanın varlığı koruma anlamına geldiğini belirterek, dilin aynı zamanda medeniyet meselesi olduğuna dikkat çekti.

Sempozyum, açılış konuşmaları sonrasında “Türkiye’de Dil ve Çeviri Çalışmaları” ve "Farklı Disiplinler Açısından Dil Tartışmaları" temalı panel oturumları ve davetli konuşmacılardan Prof. Dr. İsmail Aydoğan, Doç. Dr. Trevor Grimshaw, Prof. Dr. Jonathon Reinhardt ve Doç. Dr. Ahmet Başal'ın konuşmalarıyla devam etti.  

Sempozyumun ikinci gününde Prof. Dr. Abdulvahit Çakır’ın oturum başkanlığında düzenlenen “Türkiye’de ve Dünyada Yabancıların Türkçe Öğrenim Süreçleri” temalı panel oturumunda, Prof. Dr. İsmail Çakır, Prof. Dr. Ersel Aydınlı, Sophia Ellen Mcgrath ve Öğr. Gör. Ryoko Asano konuşma yaptı. Ardından davetli konuşmacılardan Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Sarıçoban “Dil Eğitiminde Sınıf Yönetiminin Dili”, üniversitemizden Dr. Öğr. Üyesi Raza Vahdani ise “Ölçüm Araçlarında Standart Belirleme” temalı konuşmalarını yaptılar. Programda ayrıca Yabancı Dil Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar, Dijital Dünyada Dil, Türkiye’de ve Dünyada Dil ve Çeviri Çalışmaları, Dil, Düşünce ve Bilim temalı çevrim içi eşzamanlı oturumlar yürütüldü.

Devamı: https://www.asbu.edu.tr/tr/node/2327

Bu haber toplam 262 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim