Modern toplum hemen her yerde izleniyor. Sokaklarda, havalimanlarında, okullarda, hastanelerde, internet ortamında hemen her yerde. Zygmunt Bauman ve David Lyon’ın panoptik sonrası “akışkan gözetim” dedikleri tuhaf bir kontrol çağındayız.
Geçenlerde bu konuda çok önemli bir araştırmaya denk geldim. Bu yeni araştırma, beynimizin görsel bilgiyi işleme biçimiyle alakalı.
Kameraların normalde davranışlarımızı olumlu yönde değiştirdiğine dair yaygın bir kanaat hâkimdir. Suç oranlarının azaltılması veya kurallara uyma eğilimimizin artması gibi sayabileceğimiz türden birtakım olumlu görülen davranışlardır bunlar.
Ne var ki Neuroscience of Consciousness dergisinde yayınlanan bu yeni çalışma farklı bir şey söylüyor. Bu yoğun gözetim politikalarının beynimizin bilinçaltı algılama biçimini değiştirip ileride ruhsal bozukluklara yol açabileceğini söylüyor.
Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/-izlenmek-ruh-saglimizi-bozuyor-8664/
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.