• İstanbul 9 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 15 °C
  • Konya 9 °C
  • Sakarya 9 °C
  • Şanlıurfa 14 °C
  • Trabzon 11 °C
  • Gaziantep 14 °C
  • Bolu 5 °C
  • Bursa 11 °C

TYB’nin 45. Yılında ilk 45 üyemiz

TYB’nin 45. Yılında ilk 45 üyemiz
Kültür, sanat, edebiyat alanında verdiği hizmetlerle ülkemizin en temel kuruluşlarından birisi haline gelen Türkiye Yazarlar Birliği 45. yılını idrak ediyor...

Bugün, 17 büyük şehrimizde şubesi, Anadolu’muzun farklı bölgelerinde 16 temsilciliği olan TYB, ülkemizin kültür, sanat, edebiyat hayatına yön veren bir meslek kuruluşu oldu.

Yıl 1978, D. Mehmet Doğan, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Necmettin Turinay, Alper Aksoy, Saadettin Elibol, Ahmed Günbay Yıldız, Yahya Akengin, Yavuz Bülent Bakiler, Mustafa Yazgan, Beşir Ayvazoğlu, Zeki Ceyhan, Hasan Kayıhan, Erdem Bayazıt ve Hüsnü Aktaş. Bu on dört kurucu üye bir araya geliyor ve Yazarlar Birliği’ni kuruyor...

Bu kurucu üyeler arasında yer almayan/alamayan fakat böyle bir kurumun oluşumunu gerekli gören ve daha başlangıçta üye olarak destekleyen öyle önemli simalar var ki…

İşte 14 kurucuya ilave olarak kuruluş harcında payı olan ilk 45 üye:

H. Rıdvan Çongur, Nabi Avcı, Abdülkadir Özkan, Mehmet Aksoy, Abdullah Lelik, Şevket Bulut, Alaaddin Özdenören, A. Metin Şahin, M. İlhan Geçer, A. Hikmet İnce, Rasim Özdenören, Bahattin Karakoç, Yağmur Tunalı, Ali Uğur, Mesut Uçakan, M. Âkif İnan, Emine Işınsu, İskender Öksüz, İbrahim Ulvi Yavuz, Ebubekir Eroğlu, Ömer Okcu (Hekimoğlu İsmail), Zübeyir Yetik, Mustafa Kutlu, Sadık Albayrak, Ali Çorlu, Sevinç Çokum, Galip Erdem, Alparslan Yasa, Bahri Zengin, Burhaneddin Kayıhan, Ali Akbaş, İsmail Hacıfettahoğlu, Muhsin Mete, Abdurrahman Dilipak, Osman Tunç, Necmettin Sefercioğlu, İsmail Bal, Nazım Zeyrek, Mahmut Arıgöz ve Mustafa Karakaya, Muhsin İlyas Subaşı, Mustafa Kara, Orhan Kavuncu, Abdullah Sertkaya, M. Nuri Şahin.

Bu listede zamanının önemli şair ve yazarları, kültür adamları olduğu gibi, sonraki yıllarda edebiyat ve kültür hayatımızda mühim yeri olan birçok sima da yer alıyor. Bunların bir kısmı aramızdan ayrıldı, onlara rahmet diliyoruz. Yaşayanlar eser vermeye devam ediyor. Onlara da sıhhat ve afiyet temenni ediyoruz.

15. üyemiz: Rıdvan Çongur…

Türkiye’nin ünlü sunucularından biri idi Rıdvan Çongur. Onun Yunus Emre’den, Mehmed Âkif’den tok sesiyle okuduğu şiirler belli bir yaşın üstündekilerin hafızalarından hâlâ silinmemiştir.

TRT’de üstlendiği görevler ve yaptığı hizmetler yanında kitaplarıyla da önemli bir isimdi Rıdvan Çongur. Tevfik İleri gibi milli eğitim tarihimizde yeri olan bir devlet adamı ile Remzi Oğuz Arık gibi önemli bir fikir adamımızı yeni nesillere tanıtma yönündeki çalışmaları da hatırlardadır. TYB’nin faaliyetlerine hem sesiyle hem de çalışmalarıyla katkıda bulunan Rıdvan Çongur’a rahmetler diliyoruz.

H. Rıdvan Çongur'un üyelik formu

congur.png

H. Rıdvan Çongur Kimdir

Temmuz 1932 tarihinde Bilecik'te doğdu. İlkokula Şanlıurfa'da başladı; Ankara'da Necatibey İlkokulunu, Taşmektep'i, Eskişehir Lisesi'ni (1950) ve A. Ü. İlâhiyat Fakültesi'ni (1962) bitirdi. 

1959'dan itibaren Ankara Radyosu'nda çalışmaya başladı. TRT İl Radyosu ve Diyarbakır Radyosu müdürlüğü, TRT Yayın Tanıtma Planlama Dairesi başkanlığı, başbakanlık müşavirliği, Devlet Planlama Teşkilâtı Yayın Temsil müdürlüğü yaptı. 1982'de emekliye ayrıldıktan sonra Anadolu, Gazi ve Selçuk üniversitelerinin iletişim fakültelerinde ders verdi.

TRT'deki 40 yılı aşan yayıncılık hayatında adını vererek başlattığı "Açık Oturum", "Radyo Kitaplığı", "Dünya Döndükçe", "Sorun Söyleyeyim", "Büyük Nutuk", "Elli Yılda Elli Ozan" ve televizyonlarda ilk dini program olan "İftara Doğru" ile "20. Yüzyıl Türk Şiiri" gibi pek çok kültür programı ve TV belgeselleri hazırladı. Anadolu'nun çeşitli yörelerinde faaliyete geçirilen sekiz il radyosunun kuruluşunda ve yayınlarının planlanması, hazırlanması ve yönetiminde çalıştı.

İlk yazıları 1950'de İkbal'de (Eskişehir) çıktı. Varlık, Türk Yurdu, Türk Dili, Hisar, Çağrı, Töre, Millî Kültür, Türk Edebiyatı gibi dergilerde şiirleri, hatıraları, denemeleri yayınlandı.

14 Mart 2013 tarihinde Ankara'da vefat etti.

ESERLERİ:
Şiirleri: 
Ses (Şiir hakkında düşünceleriyle birlikte, 2001). 

Denemeleri: 
Özleştirmede Aşırı Davranılmış mıdır? (1963), Dil Tartışmaları (1963), Hukuk Dilinde Özleşme (1965), Söz Sanatı-Güzel Söz Söyleme (1999), Dil ve Edebiyat Tartışmaları (2001). 

Hatıraları: 
Edebiyat Dostlarım (1. cilt, 2001). 

Biyografileri: 
Tevfik İleri (1987), İlhan Geçer-50. Sanat Yılı (1989), Ahmet Tufan Şentürk (1997), Yahya Kemal Beyatlı, Doğan Kasaroğlu (1998), Adnan Öztrak (1999), Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık (3. bs. 2001), Orhan Şaik Gökyay (Nail Tan ile, 2002). 

Bu haber toplam 289 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim