Yıl 1978, on dört kurucu üye bir araya geliyor ve Yazarlar Birliği’ni kuruyor... Kurucu üyeler arasında yer almayan/alamayan fakat böyle bir kurumun oluşumunu gerekli gören ve daha başlangıçta üye olarak destekleyen öyle önemli simalar var ki…
İşte 14 kurucuya ilave olarak kuruluş harcında payı olan 40 üye:
H. Rıdvan Çongur, Nabi Avcı, Abdülkadir Özkan, Mehmet Aksoy, Abdullah Lelik, Şevket Bulut, Alaaddin Özdenören, A. Metin Şahin, M. İlhan Geçer, A. Hikmet İnce, Rasim Özdenören, Bahattin Karakoç, Yağmur Tunalı, Ali Uğur, Mesut Uçakan, M. Âkif İnan, Emine Işınsu, İskender Öksüz, İbrahim Ulvi Yavuz, Ebubekir Eroğlu, Ömer Okcu (Hekimoğlu İsmail), Zübeyir Yetik, Mustafa Kutlu, Sadık Albayrak, Ali Çorlu, Sevinç Çokum, Galip Erdem, Alparslan Yasa, Bahri Zengin, Burhaneddin Kayıhan, Ali Akbaş, İsmail Hacıfettahoğlu, Muhsin Mete, Abdurrahman Dilipak, Osman Tunç, Necmettin Sefercioğlu, İsmail Bal, Nazım Zeyrek, Mahmut Arıgöz ve Mustafa Karakaya.
Bu listede zamanının önemli şair ve yazarları, kültür adamları olduğu gibi, sonraki yıllarda edebiyat ve kültür hayatımızda mühim yeri olan birçok sima da yer alıyor. Bunların bir kısmı aramızdan ayrıldı, onlara rahmet diliyoruz. Yaşayanlar eser vermeye devam ediyor. Onlara da sıhhat ve afiyet temenni ediyoruz.
25. üyemiz: Rasim Özdenören…
1940 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş, Malatya ve Tunceli şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesi'ni ve İ.Ü. Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi.
Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. 1970-1971 yıllarında araştırma amacıyla ABD’nin çeşitli eyaletlerinde kaldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi.
Aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. 1978 yılında memurluktan istifa etti. Bir süre sonra tekrar döndü. Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikâyeleri ayrıca televizyon filmi olarak çekildi. Bunlardan ilki, Uluslararası Prag TV Filmleri Yarışması'nda jüri özel ödülünü aldı.
İlk hikâyesi Varlık dergisinde (Ocak 1957) çıkan Rasim Özdenören daha sonra haftalık Yeni İstiklâl gazetesi ile Soyut ve Diriliş dergilerinde yayınlanan hikâyelerini Hastalar ve Işıklar’da, (1967) topladı. 1969 Şubat’ında Nuri Pakdil, Erdem Bayazıt ve Akif İnan’la birlikte Edebiyat dergisinin kurucuları arasında yer aldı.
Eserleri
Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler, Kafa Karıştıran Kelimeler, Müslümanca Yaşamak, Yaşadığımız Günler, Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı, Çarpılmışlar, Çözülme, Çok Sesli Bir Ölüm,Gül Yetiştiren Adam, Hastalar ve Işıklar, Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti, Ruhun Malzemeleri, Ben ve Hayat ve Ölüm, Yeniden İnanmak, Denize Açılan Kapı, Red Yazıları, Acemi Yolcu, İpin Ucu, Çapraz İlişkiler, Kent İlişkileri, Kuyu, Yüzler, Köpekçe Düşünceler, Düşünsel Duruş, Toz, Aşkın Diyalektiği, Eşikte Duran İnsan, Yazı, İmge ve Gerçeklik, Ansızın Yola Çıkmak, Hışırtı, İki Dünya, İmkânsız Öyküler, Siyasal İstiareler ve Açık Mektuplar.
Ödülleri
Türkiye Milli Kültür Vakfı Jüri Özel Ödülü, 1978 (İki Dünya adlı deneme kitabı ile)
Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikâyecisi Ödülü, 1984 (Denize Açılan Kapı ile)
Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Deneme Ödülü, 1986 (Ruhun Malzemeleri)
2. İstanbul Edebiyat Festivali, Edebiyat Mevsimi 2010 Öykü Ödülü
T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2015
Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü, 2016
Rasim Özdenören'in üyelik formu:
Mehmet Akif İnan Anma Gecesi - M.Çetin Baydar, M. Atilla Maraş, Nazif Gürdoğan , Rasim Özdenören, Şükrü Karatepe, Erdem Bayazıt.
Rasim Özdenören, D. Mehmet Doğan, 2. İstanbul Edebiyat Festivali, 2010
Necip Tosun, Rasim Özdenören - Kırklar Meclisi 17.02.2018
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.