• İstanbul 9 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Konya 7 °C
  • Sakarya 10 °C
  • Şanlıurfa 11 °C
  • Trabzon 9 °C
  • Gaziantep 9 °C
  • Bolu 6 °C
  • Bursa 10 °C

TYB’nin 40. Yılında ilk 40 üyemiz: Alâeddin Özdenören

TYB’nin 40. Yılında ilk 40 üyemiz: Alâeddin Özdenören
Türkiye Yazarlar Birliği 40. yılını idrak ediyor... Bugün 14 büyük şehrimizde şubeleri olan ve 1500'ü aşkın üyeye sahip bir meslek kuruluşu TYB.

Yıl 1978, on dört kurucu üye bir araya geliyor ve Yazarlar Birliği’ni kuruyor... Kurucu üyeler arasında yer almayan/alamayan fakat böyle bir kurumun oluşumunu gerekli gören ve daha başlangıçta üye olarak destekleyen öyle önemli simalar var ki…

İşte 14 kurucuya ilave olarak kuruluş harcında payı olan 40 üye:

H. Rıdvan Çongur, Nabi Avcı, Abdülkadir Özkan, Mehmet Aksoy, Abdullah Lelik, Şevket Bulut, Alaaddin Özdenören, A. Metin Şahin, M. İlhan Geçer, A. Hikmet İnce, Rasim Özdenören, Bahattin Karakoç, Yağmur Tunalı, Ali Uğur, Mesut Uçakan, M. Âkif İnan, Emine Işınsu, İskender Öksüz, İbrahim Ulvi Yavuz, Ebubekir Eroğlu, Ömer Okcu (Hekimoğlu İsmail), Zübeyir Yetik, Mustafa Kutlu, Sadık Albayrak, Ali Çorlu, Sevinç Çokum, Galip Erdem, Alparslan Yasa, Bahri Zengin, Burhaneddin Kayıhan, Ali Akbaş, İsmail Hacıfettahoğlu, Muhsin Mete, Abdurrahman Dilipak, Osman Tunç, Necmettin Sefercioğlu, İsmail Bal, Nazım Zeyrek, Mahmut Arıgöz ve Mustafa Karakaya.

Bu listede zamanının önemli şair ve yazarları, kültür adamları olduğu gibi, sonraki yıllarda edebiyat ve kültür hayatımızda mühim yeri olan birçok sima da yer alıyor. Bunların bir kısmı aramızdan ayrıldı, onlara rahmet diliyoruz. Yaşayanlar eser vermeye devam ediyor. Onlara da sıhhat ve afiyet temenni ediyoruz.

21. üyemiz: Alâeddin Özdenören…

Türk Edebiyatı'nın önde gelen isimlerinden Rasim Özdenören'in ikizi olarak 20 Mayıs 1940'ta Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Alâeddin Özdenören, ilk ve orta öğrenimini Maraş, Tunceli, Malatya ve İstanbul'da tamamladı.

1966 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitiren Özdenören, İstanbul, Maraş, Çorum, Mersin ve Ankara'da çeşitli okullarda öğretmen olarak görev yaptı. 1991 yılında Kültür Bakanlığı Müşavirliği'ne atanan Özdenören, bu görevindeyken emekli oldu.

Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu ve Erdem Bayazıt ile Maraş'ta çıkardıkları Hamle dergisi ile mahalli gazeteler için hazırladıkları edebiyat sayfalarında edebiyata başlayan Alâeddin Özdenören, daha sonraları Yeni İstiklal, Diriliş ve Edebiyat dergileri ile, 1976'da kurucuları arasında yer aldığı Mavera dergisinde yazmaya devam etti.

Özdenören, son yıllarda ise Edebiyat Ortamı, Yedi İklim, Hece, Ay Vakti, Ünlem, Yansıma gibi dergilerde görünmüştü. Şair, kimi zaman kendi adıyla, kimi zaman da Bilal Davut müstearıyla Yeni Devir, Milli Gazete, Zaman, Tutanak ve Sağduyu gazetelerinde de fikrî ve kültürel yazılar kaleme aldı. Özdenören'in şiirlerine hüzün, ayrılık, ölüm, keder gibi duygular hakimdir.

Alâeddin Özdenören'in deneme, inceleme, hatıra ve deneme alanlarında da eserleri vardır.

“Yalnızlık Gide Gide” adlı şiir kitabıyla 1996 yılındaTYB ödülünü kazanan Özdenören’in şiirine yalnızlık, ayrılık ve ölüm temaları hakimdir.

Alâeddin Özdenören 2003 yılında Balıkesir’de vefat etti. Arkadaşımıza Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına baş sağlığı dileriz.

Eserleri:
Şiir:
 Güneş Donanması (1974), Yalnızlık Gide Gide (1996), Şiirler/ Bütün Şiirleri: 1975-1999 (1999), Bütün Şiirler (2002)

Deneme: İnsan ve İslâm (1982), Batılılaşma Üzerine (1983), devlet ve insan (1986), Yakın Çağ Batı Dünyası ve Türkiye'ye Yansımaları (1986)

İnceleme: Şiirin Geçitleri (1996).

Hatıra: Unutulmuşluklar (1999).

Alâeddin Özdenören'in üyelik formu:

alâeddin-ozdenoren-uyelik-formu.jpg

b7992e27b56a3ec3e3dec0af6552795c.jpgozdenoren-alaeddin-1_m.jpg

nuri-sahin,-alaaddin-ozdenoren-002.jpg

Alaaddin Özdenören Yazarlar Birliği'nde şiir anlayışını anlatıyor. Sunan: Nuri Şahin (1979).

Bu haber toplam 2471 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim