İstiklâl Marşımızın şairi, büyük mütefekkir ve şair, Mehmed Âkif Ersoy, doğumunun 150. yılı dolayısıyla düzenlenen programlara katılmak üzere Balkanlara giden Arıcan, Kuzey Makedonya'da, “21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı” kutlamaları kapsamında yapılan etkinliğin açılışında konuştu.
“Babasının Kosovalı, annesinin ise Buharalı oluşu Akif’in düşünce dünyasının şekillenmesinde, zihin dünyasının zenginleşmesinde gerçekten bu ülkelerin ve Türk dünyasının büyük katkısı olduğu muhakkaktır.” diye konuşan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:
TÜRKSOY, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Özbekistan Kültür Bakanlığı, TİKA, Buhara Valiliği, Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Buhara Devlet Üniversitesi, Buhara Devlet Tıp Üniversitesi ile ortaklaşa 23 Kasım 2023 tarihinde Buhara’da, TÜRKSOY, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Hazar Üniversitesi, Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen bilgi şöleni 28 Kasım 2023 tarihinde Bakü’de bilgi şölenleri düzenledik. Ayrıca yine Burdur’de ve Ankara’da Akif’i çeşitli etkinliklerle anacağız.”
Konuşmasında, “Türkçemizin en saf, en duru örneğini Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’da görüyoruz.” ifadelerini kullanan Arıcan, Türkçenin daha yaygın bir şekilde, daha güçlü bir şekilde kullanılmasının hem bilim dilimiz, hem edebiyat dilimiz hem düşünce dilimiz olarak daha yaygınlık kazanması önemli diye düşünüyorum. Bu anlamda temel metinlerimiz, Safahat’ın çok önemli olduğunu, Yahya Kemal’in eserlerinin çok önemli olduğunu Türkçe yazan ortak yazarlarımızın, ediplerimizin metinlerinin hepimiz için temel metin olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Türkçeyi en iyi kullanan ediplerimiz, şairlerimiz, yazarlarımız, bilim insanlarımız Türkçenin manevi bekçileridir, sahipleridir. O nedenle Türkçemizi yaygınlaştırmanın en güzel yolu bu eserleri bu metinleri yaygınlaştırmamız, bunu daha yaygın bir şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Bu vesileyle Kuzey Makedonya’daki Türkçe Eğitim Gününü yürekten kutluyorum, bunun daim olmasını diliyorum ve ben bu günü Kuzey Makedonya’daki Türklerin yeniden diriliş günü olarak görüyorum. Hem kendi öz kimliklerini hem varlıklarını, dillerini, inançlarını, değerlerini yeniden yeni dünyaya sundukları bir gün olarak değerlendiriyorum.” dedi.
Etkinliğe TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sait Yusuf, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Çevik, Türk dili ve kültürünün, Orta Asya’dan Balkanlara uzanan geniş bir coğrafya içinde özel ve önemli konumunu muhafaza ederek bugünlere ulaştığını söyledi.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Yusuf da sempozyumun konusunun 1993'te siyasi iradelerin altına imza attığı TÜRKSOY'un kendilerine verdiği görevin tam kendisi olduğunu belirterek, bu vesileyle TİKA ve MATÜSİTEB'i kutladı.
Kültürün en önemli vasıtasının dil olduğuna dikkati çeken Yusuf, "Dil, medeniyetin hem insanlar arasında hem evrensel düzeyde aktarılmasını sağlayan, ama en önemlisi gelecek nesillere kültürün, kimliğin taşınmasını sağlayan en önemli vasıtadır." dedi.
ATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, bu sempozyumun, milli değerlerin önemini vurguladığını, dil ve kutsal kültürün gelecek nesillere daha güçlü şekilde aktarılması noktasında fırsat sunduğunu ifade etti.
Müzik dinletisi sunulan sempozyum kapsamında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Kuzey Makedonya’dan bilim insanları sunumlar gerçekleştirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.