• İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Konya 15 °C
  • Sakarya 19 °C
  • Şanlıurfa 22 °C
  • Trabzon 22 °C
  • Gaziantep 20 °C
  • Bolu 14 °C
  • Bursa 18 °C

TYB Genel Başkanı Arıcan: “Doğan adına bir kütüphane Konya’ya çok yakışır”

TYB Genel Başkanı Arıcan: “Doğan adına bir kütüphane Konya’ya çok yakışır”
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin 30. Yıl programı büyük bir katılımla Tantavi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

30. Yıl filmi gösterimi ile başlayan programda bir konuşma yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB kurucu ve şeref Başkanı merhum D. Mehmet Doğan’ın Konya’ya olan ilgisine vurgu yaptı.

D. Mehmet Doğan ağabeyin Konya’ya yakın ilgisi vardı

Arıcan, “Üstadımızın en çok gittiği şehir Konya’dır. Mehmet abi Konya’da icra edilen hiç bir faaliyete, Konya’dan gelen hiç bir davete hayır demezdi. Konya TYB şubemizin her etkinliğin iştirak etmeye çalışır ve davetlerini ihmal etmezdi. Mevlânâ şiir şölenine ve şiir akşamlarına mutlaka gelirdi. En son 2022 eylül ayında yine Konya’ya geldik. Konya merkez, Akşehir, Ilgın ve Sille’yi TYB şube başkanımız Ahmet Köseoğlu abimizin öncülüğünde gezdik; Ankara’ya dönüş yolumuzda Ahmet Köseoğlu başkanımızın çok iyi bir iş yaptığını, çok keyif aldığını ve memnun olduğunu ifade etmişti.”  diye konuştu.

Konya ve Ankara arasında da muazzam bir ilişki kurardı

Konuşmasında Doğan’ın Ankara Konya ilişkisine dair de bilgiler veren Arıcan;

“Konya’ya bakışı sadece bu minvalde değildi Üstadımızın. Konya ve Ankara arasında da muazzam bir ilişki kurardı. Mehmet abi aramızda sanat ve meslek erbabı yaşayan bir Ankara ahisiydi, ahi beyi idi. TYB’yi de ahilik felsefesi üzerinden inşa etmiş ve ahilik meslek kuruluşu olarak yönetmiştir. Ankara aşığı idi. ‘Ömrüm Ankara’ Ankara Şehrengizi” ile bu şehre olan meftunluğu çok açıkça ortaya koyar. Bir başka açıdan da Ankara‘yı çok özel bir yerde tutar; İstanbul’un fethini Ankara’dan başlatır. İstanbul’un fethinin Hz. Peygamberin müjdesinden sonraki, bir anlamda, kimler tarafından (Fatih Sultan Mehmet ve Akşemseddin) fethedileceğinin ikinci fetih müjdesinin  Hacı Bayram Veli hazretleri tarafından Sultan Murat Han’a bildirildiğini dile getirirdi.”

Doğan adı kültür kurumlarında yaşamalı

D. Mehmet Doğan isminin kültür kurumlarında yaşaması gerektiğine de işaret eden Arıcan tekliflerini de şöyle sıraladı:

Mehmet Doğan abinin Konya’ya olan muhabbeti ve Ankara Konya arasında kurmuş olduğu ilişki dikkate alınarak, ömrünü adamış olduğu kültür ve kütüphane üzerine onun adına iki müessese kurulabilir diye düşünüyorum. Bunun Konya’ya çok yakışacağına inanıyorum. O, Konya’yı Milletvekilleri, siyasileri, yerel yöneticileri, akademisi ve sivil toplumuyla örnek ve çok bereketli müstesna bir şehir olarak görüyordu. Mehmet Doğan üstadımızın adına ve emanetine Konya’nın en iyi şekilde sahip çıkacağından hiçbir şüphem yoktur. Muazzam bir kültür merkezi ve muazzam bir kütüphanenin, D Mehmet Doğan adıyla Konya’ya  çok yakışacağını düşünüyorum. Ankara’da inşallah D Mehmet Doğan adının verildiği bir üniversitenin kurulmasını hayal ediyoruz,  düşünüyoruz. Bu TYB vakfı bünyesinde bir üniversitesi olarak teşekkül edilebilir ya da Ankara’da yeni bir devlet Üniversitesi olarak kurulabilir.”

TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Konya Milletvekilleri Tahir Akyürek ve  Mehmet Baykan, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü’nün de konuştukları programda İstiklal Marşı ve ‘Büyük Selçuklu Mirası’ adlı serginin açılışı yapıldı.

2-037.jpeg3-025.jpeg

Programın tamamını izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=k6AhJ02aH1M

 

Bu haber toplam 198 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim