Türkiye Yazarlar Birliği’nde; yıl içinde yapılan kültür, sanat, edebiyat faaliyetlerinin değerlendirildiği, önümüzdeki dönemde etkinliklerin sayısının ve niteliğinin artmasına yönelik hedeflerin belirlenerek stratejik planlamanın yapılacağı 15. Şubeler Toplantısı çevrimiçi olarak yapıldı.
13.07.2024 tarihindeki programın açılışında, Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın sağlık durumu ile ilgili bilgiler verdi.
-50. Yıla özel 50 büyük faaliyet planlıyoruz
2028 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 50. Yılını kutlayacaklarını ifade eden Arıcan, “50. yıl dolayısıyla yurt içinde ve dışında 50 büyük faaliyet planlıyoruz. Temsilcilerimizin ve şube başkanlıklarımızın katkıları ile ülkemizin her şehrinde kültür, sanat, edebiyat faaliyetleri düzenleyeceğiz. Bu faaliyetlerin ufuk açıcı, kapsayıcı ve yoğun katılımlarla yapılması konusunda; hem neler yapılabilir hem de icracı olarak şube ve temsilciliklerimizin desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.
“Kültürün, sanatın ve edebiyatın bir toplumun manevi cephesinin güçlendirilmesindeki rolünü biliyoruz. Arkadaşlarımızın bu anlayışla faaliyetler düzenlemesi, hem o şehre hem de ülkemize büyük bir hizmettir” diye konuşan Arıcan, şube ve temsilciliklerde bu anlayışla yapılan faaliyetleri takdirle takip ettiklerini ifade etti.
-Saman alevi gibi yanıp biten değil, sürekliliği olan faaliyetler yapmalıyız
Konuşmasında iyi niyetle başlanılan çok parlak ve gösterişli şekilde ortaya konulan bir çok kültür, sanat faaliyetinin devamının gelmediğini, saman alevi gibi yanıp söndüğünü, gerçek başarının ise sürekli gerçekleştirilen işlerle olduğunun altını çizen Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Genel merkez olarak; 30’uncusunu, 35’incisini hatta 40’ıncısını icra ettiğimiz faaliyetlerimiz var. Bu süreklilik aynı zamanda verimli, bereketli ve kalıcı faaliyetlere kapı açıyor. Her bir etkinliğinizin devamlılığı, kurumsallaşmanızı, tanınmanızı, bilinmenizi ve güvenilmenizi sağlar. Ayrıca; Hiçbir zaman standarttın altınsa etkinlikler yapmayın.”
-Her şubemizin web sayfası ve sosyal medya hesapları olmalı
Konuşmasında sosyal medyanın önemine de değinen Arıcan; “Günümüzde sosyal medya oldukça önemli bir konuma geldi. Tüm şubelerimizin bu mecrayı kullanmaları gerekmektedir. Öncelikle her şubemizin mutlaka bir web sayfası olmalı, zamanında güncellenmeli. Facebook, Twitter veya Instagram en sık kullanılan sosyal alanlardır. Bu ortamlarda kullanılacak her mesaj, her haber metni daha fazla etkileşim alacak, görünürlüğünüz artacak. Daha çok bilinip, tanınacaksınız, takipçi sayınız artacaktır.” dedi.
-Ödül kriterlerimiz saygınlığı koruyor
Yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları ödüllerinin belirlenmesinde şubelerin ve temsilciliklerin de sağlayacağı katkıları beklediklerini ifade eden Genel Başkan Arıcan, “Yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirlemeye devam ediyoruz. Bu amaçla; Ülkemizin edebiyatçılarını, sanatçılarını ve kültür insanlarının eserlerini yakından takip ediyoruz. Yazar, şair, eleştirmen, yayıncı ve TYB Genel Merkez yönetim kurulu arkadaşlarımızdan oluşan değerlendirme kurulu bunu büyük bir ciddiyet ve sorumlulukla sürdürüyor. Şubelerden de bu konuda destek bekliyoruz. Genel merkezimize ödül değerlendirmesi için gelen listeler incelendiğinde büyük bölümünün eski basım tarihli eserler olduğunu görüyoruz. Ödül için kriterlerimizden biri eserin yıl içinde basılması gerektiğidir. Ayrıca, aynı dalda bir kişiye üst üste ödül verilmemektedir. Bu tekliflerini yaparken, listeyle birlikte eseri de göndermeniz gerekmektedir.” diye konuştu.
-Kültüre sanata edebiyata hizmet etmiş değerlerimizi unutmayalım
"Milletlerin ilim ve düşünce dünyaları, beşeri hayatları; edebiyat, sanat ve kültür adamlarının eserleri üzerinden yükselir. Bizim de bunlara vefa göstermemiz gerekir” diye konuşan Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son yüzyılda ülkemizde; İstiklâl Şairimiz Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nurettin Topçu, Akif İnan, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Erol Güngör, Tarık Buğra, Sezai Karakoç, Rasim Özdenören, Mustafa Kutlu ve D. Mehmet Doğan gibi edebiyatçı mütefekkirlerimiz fikir ve sanat dünyamızın kendi köklerimiz üzerinde yükselmesine hizmet eden eserler ortaya koymuşlardır. Nesillerin hayata bakışlarının teşekkülünde Türkiye’nin yetiştirdiği bu değerlerin ve eserlerinin elbette büyük payları vardır. Genel merkezimin yaptığı gibi sizler de bu değerler için zaman zaman anma programları düzenlemelisiniz.”
Arıcan konuşmasının sonunda, şube başkanlarına ve temsilcilere şunları söyledi:
“Burası gönüllü bir kuruluş, biz de rekabet olmaz. İlinizdeki kültür, sanat, ilim ve düşünce hayatına katkı sağlayan insanlarımızla irtibatınız olsun. Kültüre, sanata, edebiyata dair bir derdi, tasası olan herkesi kucaklayalım. Kapınız bu değerlere daima açık olsun.
Çevrimiçi olarak yapılan, şube başkanları ve temsilcilerin büyük ilgi gösterdikleri toplantıda; şube başkanları ve temsiler de konuşmalarında, yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.
Toplantıya; TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Enes Kala, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Kılcı, Mahmut Erdemir, Bursa Şube Başkanı Metin Önal Mengüşoğlu, Elazığ Şube Başkanı Doç. Dr. Taner Namlı, Erzincan Başkanı Halil İbrahim Özdemir, Erzurum Şube Başkanı Mehmet Gözütok, Giresun Başkanı Olgun Albayrak, İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, İzmir Başkanı Abbas Levent Ertekin, Kahramanmaraş Şube Başkanı Enver Çapar, Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Ordu Şube Başkanı Gökhan Akçiçek, Sakarya Şube Başkanı Av. Mustafa Furkan Özren, Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç, Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna, Ankara Şube Başkan Yardımcısı Şahin Ali Şen, Kayseri Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Önal, Bolu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Nuh Uçgan, Aksaray temsilcisi Esin Tarakçıoğlu Ayaz, Çorum temsilcisi Halit Yıldırım, Muğla temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.