10-12 Eylül 2018 tarihlerinde Yalova-Çınarcık’ta Türkiye Yazarlar Birliği organizasyonunda gerçekleştirilen Türkiye 2. Genç Yazarlar Kurultayı, daha sonra yine Türkiye Yazarlar Birliği tarafından genç yazarları bu tür faaliyetlere ve yazın işine daha çok teşvik etmek maksadıyla kitap haline getirilmiştir.
Yayın hakkı Türkiye Yazarlar Birliği’ne ait olan ve yine Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları arasında Mart/2019 tarihinde okuyucuların istifadesine sunulan bu kitap, ‘Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı’ kapsamında gerçekleştirilen kurultaya dair kapsamlı bir içeriğe sahiptir.
Bu içeriğe değinecek olursak; Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın kitaba dair bir sunuş konuşması, yine Arıcan tarafından yapılan kurultay açılış konuşması ve başta Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan olmak üzere açılışa dair diğer konuşmalardan sonra kitapta, dört oturum halinde gerçekleştirilen kurultay programına dair detaylı hususlar yer almaktadır.
Gerçekleştirilen bu önemli etkinliğin ülkemizdeki genç yazarları usta yazarlar ile buluşturduğunu da yine bu kitaptan öğreniyoruz. İlk oturumda Yıldız Ramazanoğlu ile buluşan genç yazarlar ondan, ‘Nefes Alan Hikâyeler Yazmak’ konulu bir konuşma dinledikten sonra Mustafa Aydoğan’dan, ‘Yazar-Okuma İlişkisinde Duygunun Serüveni’ ve Naime Erkovan’dan, ‘Yazarın Sesi’ adlı birer konuşma dinlemiş ve kendilerinden istifade etmişlerdir.
İkinci oturumda, Abdullah Harmancı genç meslektaşlarına, ‘Aslında Ne Yazıyoruz?’ diye seslenmiş, üçüncü oturumda Hüseyin Akın, sanki bu meslektaşına cevap verircesine genç yazarlara, ‘Yazmak Yazgıyı Dillendirmektir’ diye hitap etmiştir. Handan Acar Yıldız ise aynı oturumda gençlere bu kez, ‘Genç Metin Üzerine’ bir konuşma yapmış ve böylece son oturuma geçilmiştir. Dördüncü ve son oturumda ise Prof. Dr. Mehmet Narlı, yazmak eyleminde yolun başında bulunan gençlere, ‘Edebiyat Kurmaca/ Yalan ve Gerçeklik’ diyerek hitap etmiştir. D. Mehmet Doğan tarafından yapılan kapanış konuşmasının ardından kitapta, ‘Genç Yazarlardan Notlar’ başlığı altında ülkemizin çeşitli yerlerinden katılan bu genç yazarların özgeçmişlerine, etkinliğe dair duygu ve düşüncelerine, yazma serüvenlerine yer verilmiştir. Kitabın sonunda ise kurultayın ev sahibi olan Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kadrosu ve üyeleri ile usta yazarlar ve genç yazarların yer aldığı bir fotoğraf albümüne de yer verilmiştir.
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da desteklenen bu tür faaliyetlerin ülkemizin gelişimine kültürel anlamda katkısı yadsınamayacağı gibi bunun teşviki adına bu faaliyetlerin yazılı olarak yine kültür hayatına sunulması ve gelecek nesillere bırakılması da bir hayli önem arz etmektedir. Bahsimiz olan bu kitap tam da bu sebeple belki bir kere daha ayrı bir önem kazanmaktadır.
Mehmet Ali ÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.