Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TİKA destekleriyle 14'üncüsü düzenlenen "Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni" düzenlendi. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen açılışa Türkiye'den ve Türk cumhuriyetlerinden çok sayıda şair ve yazar katıldı. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, şiirin düşüncenin duygusal bir ifade biçimi olduğunu belirterek, şiirin yaşanılan hayatı duygusal formda aktarmanın anahtarı olduğunu sözlerine ekledi.
“Sahip olduğumuz ortak dil sonraki nesillere ilham olmaya devam edecektir”
TYB'nin, sözün gücünü yükseltmek ve hayatı kelimelerin ruhuyla güzelleştirmek adına çalışmalar yaptığını ifade eden Demircan, şunları kaydetti: "Şiir, yarınlarımıza ışık olmaya devam edecektir. Bu ışık aynı zamanda yaşadığımız coğrafyanın bizlere en ulvi armağanlarından birisidir. Işığı ezelden ebede yüce olan Türk dünyası, farklı lehçelerde zengin eser birikimini insanlığa adamaktan daima gurur duymuştur. Sahip olduğumuz ortak dil ve edebiyatın asırları aşkın sözü bizlerden sonraki nesillere de ilham olmaya devam edecektir. Bizler biliyoruz ki yaşadığımız topraklarda şiir hala varlığını sürdürüyorsa tutturduğumuz kafiye dostluğun, barışın, kardeşliğin ve sevginin evrensel sesi olduğu içindir."
“Şairi bol, şiiri hesapsız bir şehir İstanbul”
TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da kültürel alandaki faaliyetlerin uzun soluklu olmasının önemine işaret ederek, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni'ni yaparken sürekliliği esas aldıklarını vurguladı. Doğan, ilkini Bursa'da gerçekleştirdikleri şiir şöleninin Konya, Edirne, Almatı, Aşkabat, Girne, Bakü, Üsküp, Bişkek ve Kazan gibi çok sayıda şehirde düzenlendiğini belirterek, "İstanbul'a gelmeden önce 12 ülke dolaştık, güç biriktirdik. İstanbul'un taşının, toprağının, havasının, suyunun şiir olduğundan şüphe yok. Şairi bol, şiiri hesapsız bir şehir İstanbul. İstanbul için yazılan şiirler, ciltler dolusudur. İstanbul'da yazılanlardan ondan katbekat fazladır." değerlendirmesinde bulundu.
Şiirin güzellikle eş anlamlı olduğunu belirten Doğan, İstanbul'un şiir gibi oluşunu Fatih Sultan Mehmet'in şair olmasıyla izah edilebileceğini dile getirdi.
Ahmet Hamdi Tanpınar'a ithaf edildi
TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan, İstanbul'un şiir ve edebiyat için çok önemli bir şehir olduğuna dikkati çekerek, "İstanbul, gerçekten Türkçesiyle her zaman dillerde olmuştur. İstanbul'un dilini hep dillendiren şairlerimiz olmuştur. Edebiyatçılar, dilini en iyi şiir ile ifade ediyorlar. Türkçemiz şiir tadında hala gür bir şekilde akmakta ve dünyanın pek çok yerinde eser verilmektedir." şeklinde konuştu. Arıcan, bu yılki etkinliğin 60. vefat yıl dönümü sebebiyle Ahmet Hamdi Tanpınar'a ithaf edildiğini sözlerine ekledi. Etkinlikte ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği telgraf da okundu.
Türkçe şiirin ustalarının dizeleri okundu
Şölen süresince Bahtiyar Vahapzade, Ziya Paşa, Yunus Emre, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Zarifoğlu ve Sezai Karakoç şiir fasıllarında şairler şiir okudu. Etkinliğin ikinci gününde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde "İstanbul'un Şiiri, Şiirin İstanbul'u", "Edebiyat Dergileri ve Şiir" ile "Şiir ve Dijital Mecra" isimli şiir atölyeleri gerçekleştirildi. Üçüncü gün Taksim AKM’de devam eden şölen şiir fasıllarının ardından yapılan Değerlendirme Toplantısı, Büyük Ödüllerin ve Katılım Beratlarının takdimi ile son buldu. Büyük ödüller; Ziya Paşa anısına – Ramız Hamzayev’e (Azerbaycan), Sezai Karakoç anısına – Sagyn Akmatbekova’ya (Kırgızistan), Bahtiyar Vahabzade anısına – Altınbeg İsmailov’a (Kırgızistan) takdim edildi.
Kaynak: http://www.eskisehirinsaattemizligi.com/index.asp?sec=3&newsid=187336
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.