• İstanbul 9 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Konya 6 °C
  • Sakarya 9 °C
  • Şanlıurfa 12 °C
  • Trabzon 10 °C
  • Gaziantep 12 °C
  • Bolu 3 °C
  • Bursa 9 °C

Türk Dünyasının Şairleri 30 Yıl Sonra Bursa ve Konya’da buluştu

Türk Dünyasının Şairleri 30 Yıl Sonra Bursa ve Konya’da buluştu

Bursa Milletvekili Osman Mesten’in de katılarak şiir okuduğu  Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni; 30 yıl aradan sonra ilk başladığı yerde, ilk şölene katılan şairlerin davet edilmesiyle 13-15 Ekim 2022 tarihleri arasında Bursa’da yapıldı. 30 yıl önce olduğu gibi 16 Ekim 2022 günü  de Konya’da devam etti.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin önemli faaliyetlerinden biri olan ve 30 yıldır kesintisiz sürdürdüğü ‘Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nde Türk Dünyasının şairleri bir kez daha Bursa ve Konya’da buluştu.

İki yılda bir farklı ülkede organize edilen, bu sene de  Bursa Büyükşehir Belediyesi ve  Selçuklu Belediyesinin ev sahipliğinde 15. gerçekleşen şiir şölenin 1992 yılında Bursa’da yapılışının hatırasına, 30 yıl önceki şölende de bulunan şairlerin de katılmasıyla  13-15 Ekim 2022 tarihleri arasında Bursa’da yine bir araya geldiler.

TİKA’nın desteklediği; Bursalıların ve şiir severlerin büyük ilgi gösterdikleri programının  birinci günü; ilk şölene katılanların fotoğraflarının yer aldığı sergi açılışı ile başladı.

img_8446.jpg

Sergi; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkan Başdanışmanı İbrahim Ulvi Yavuz, ebru, sanatçısı Bekir Sıddık Soysal'ın bulunduğu protokol tarafından açıldı.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve şair Altınbek İsmailov’un birlikte sundukları şölen, TYB’nin “Şölen belgeseli” gösterimi ile başladı.

Kültürel faaliyette başarının sırrı sürekliliktir

Şölenin açılışında bir konuşma yapan D. Mehmet Doğan,  bir çok alanda olduğu gibi kültürel faaliyetlerde de sürekli olmayan, saman alevi gibi yanıp sönen, keyfe göre yapılan etkinliklerin istenilen sonuçları vermeyeceğini belitti. Kuruluşunun 45. Yılını kutlayan TYB’nin yurt içinde ve yurt dışında; yıllardır süre gelen çok önemli etkinliklerinin olduğunu söyledi.

img_8534-001.jpg

Konuşmasında Şölenin ilk programının Bursa'da düzenlenmesinin tesadüf olmadığını anlatan Doğan, bu ateşi gönüllerine Gümüşlü Kümbet'in ebedi sakini Osman Gazi'nin düşürdüğünü söyledi. Birçok edebi ismin yetiştiği topraklarda olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Doğan, programda emeği geçenlere teşekkür etti.

Devlet edebiyat-sanat eserleriyle daha da güçlenir

img_8587.jpg

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şiir dostlarını şiir şehri Bursa'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Bursa'nın Osmanlı devri edebiyatının ilk nüvelerinin verildiği yer olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, bir devletin sağlam temeller üzerine inşa edilmesinin ve geleceğe emin adımlarla ilerlemesinin ancak kendine has edebiyat-sanat eserlerinin vücut bulmasıyla mümkün olabileceğini vurguladı. 30 yıl önce Bursa’da başlatılmış bir programa Osmanlı’nın dibacesi olan Bursa’da tekrar ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Başkan Aktaş, programda emeği geçenlere teşekkür etti.

img_8509.jpg

TYB Genel Sekreteri Mehmet Kurtoğlu da yaptığı konuşmada; “Türk dünyasının en büyük ve geniş katılımlı edebiyat ve kültür faaliyeti olan şölenin 1992 yılında Bursa'da başladığını, 15'incisinin de Bursa Büyükşehir Belediyesi,  Selçuklu Belediyesi ve TİKA’nın desteği "15 ülkeden 80 şairin katılımıyla" yine Bursa'da gerçekleştirildiğini dile getirdi. İlk törene katılan şairlerin katılımıyla programın düzenlediğini hatırlatan Kurtoğlu, programa ev sahipliği yapan belediyeler ile TİKA'ya teşekkür etti.

img_8580-001.jpg

Konuşmaların ardından, D. Mehmet Doğan tarafından Başkan Alinur Aktaş'a teşekkür Berat'ı verildi.

13 Ekim 2022 günü Tayyare Kültür Merkezi’nde coşkuyla başlayan  şölen üç gün boyunca coşku ile devam etti.

30 yıl önceki şölene katıldığı halde, aramızdan ayrılan şairlerden Bahaettin-Abdurrahim Karakoç, Erdem Beyazıt, M. Âkif İnan, Rauf Parfi, Ragıp Karcı (Türkiye), Tomanbay Moldagali (Kazakistan), Hamid Nutki (İran), Memmed Aslan (Azerbaycan), Osman Türkay (Kıbrıs) adına şiir fasılları düzenlenerek hatıraları yaşatıldı.

Türk dünyasının şairlerinin ortak dileği: Şölen tarihin kültür hazinesine yazılmalı

İlk gün fasıllara geçmeden önce Türk dünyasından şölene katılan şairlerden;  Azerbaycan’dan Firuze Memmedli, Özbekistan’dan Hurşit Davronov , Kosova’dan Altay Süroy, Kazakistan’dan Akushtap Baktygareeva, Kıbrıs’dan Arif Albayrak ve Türkiye’den M. Önal Mengüşoğlu şölenin önemine dair konuşmalar yaptılar.

img_8661.jpgimg_8674.jpgimg_8695.jpg

Firuze Memmedli  -  Hurşit Davronov - Altay Süroy

img_8705.jpgimg_8717.jpgimg_8748-001.jpg

Akushtap Baktygareeva - Arif Albayrak - Metin Önal Mengüşoğlu

Konuşmacılar Türk dünyasının tek sürekliliği olan bu şölenin kardeşler arasında manevi bağı güçlendirdiğini, ortak bir edebiyat zemini oluşturduğunu ve milli değerlerin yeni nesillere aktarılmasındaki başarısı nedeniyle tarihin kültür hazinesine yazılması gereken önemli bir faaliyet olduğunu belirterek Türkiye Yazarlar Birliğine teşekkür ettiler.

Günün ilk şiir faslı Süleyman Çelebi Şiir Faslı ile başladı. Bu fasıl da şiir okuyan şairler: M. Önal Mengüşoğlu-  Türkiye,  Turan Koç- Türkiye, Hurşit Davronov –Özbekistan,  Cafer Turaç- Türkiye, Ali Ural- Türkiye, M. Atilla Maraş –Türkiye, Firuze Memmedli –Azerbaycan, Abdüşkür Muhammet- Uygur.

img_8900-001.jpg

Süleyman Çelebi Şiir Faslının ardından şairler beratlarını aldılar

Eşrefoğlu Rumi Şiir Faslı’nın açılışını Ahmet Köseoğlu yaptı. Bu fasılda da ; Mehmet Aycı –Türkiye, Sıtkı Caney –Türkiye, Mehmet Kurtoğlu- Türkiye, Maria Mercanka –Moldova, Iskender Muzbeg -Kosova, Mustafa Muharrem -Türkiye, Atakhan Kozhogulov -Kırgızistan, Leyla Arsal- Türkiye.

img_9111.jpg

Eşrefoğlu Rumi Şiir Faslının ardından şairler beratlarını aldılar

Şairler sadece kendi şiirlerini okumakla kalmadı ülkelerinin önemli şairlerinin şiirlerini de seslendirdiği şiir şöleninin Niyazi Misri Şiir Faslı bölümünün açılışını ise Nazım Payam yaptı.

TYB Elazığ Şube Başkanı Nazım Payam –Türkiye, Kenan Erdoğan- Türkiye, İdris Ekinci- Türkiye, Zebo Mirzaeva- Özbekistan, Altynbek İsmailov –Kırgızistan, Mustafa Sarı –Türkiye, Tayip Atmaca-Türkiye, Gökhan Akçiçek- Türkiye, Vural Kaya –Türkiye ve Mehmet Baş –Türkiye Niyazi Misri Şiir Faslında şiirlerini seslendirdiler.

img_9367.jpg

Niyazi Misri Şiir Faslının ardından şairler beratlarını aldılar

 

Altay Süroy  -Kosova, Mehmed Arif –Mekedonya, Enver Çapar –Türkiye, Halil İbrahim Özdemir- Türkiye, M. Hanifi İspirli –Türkiye, Olgun Albayrak- Türkiye, Kamuran Tuna –Türkiye, Nevzat Çalıkuşu- Türkiye, Yasin Doğru –Türkiye ve Ethem Erdoğan –Türkiye şiir okudukları Bahaettin- Abdurrahim Karakoç Şiir Faslını ise Tayip Atmaca yönetti.

img_9552-001.jpg

Bursalı şiir severlerin büyük ilgi gösterdikleri  şölenin Erdem Beyazıt Şiir Faslını Mahmut Bıyıklı yönetti. Bu fasılda da;  Mücahit Ocakden –Türkiye- Muharrem Kaplan –Türkiye- Ahmadzadeh Gerami-Hamid İran- Akushtap Baktygareeva- Kazakistan- Shuhrat Orif –Özbekistan- Mahmut Bıyıklı –Türkiye- Ülker Piriyeva –Azerbaycan ve Cem Yavuz –Türkiye şiirlerini seslendirdiler.

img_9703.jpg

Tomanbay Moldagali günün son şiir faslı oldu. Bu fasılda da; Mustafa Baki Efe-Türkiye, Abdurrahman Karakaş-Türkiye, Hacı Mahmut Erdemir-Türkiye, Bayram Kuşku- Bulgaristan, Arif Albayrak- Kıbrıs, Hayat Memiş –Romanya, Arazgul Rejebova –Türkmenistan, Şemsettin Küzeci –Irak, Ali Yağmuroğlu-Irak, Bayram Kuşku-Bulgaristan.

img_9937.jpg

Tayyare Kültür Merkezinde devam eden şölenin ikinci günü Mehmet Akif İnan Şiir Faslı ile başladı.  Mahmut Erdemir önce İnan'ın kişiliği, eserleri ve  düşünce dünyasına ilişkin bilgiler verdi daha sonra da İnan’ın bir şiirini okudu.

Mehmet Aycı –Türkiye, İdris Ekinci –Türkiye, Mehmet Kurtoğlu –Türkiye, Mustafa Muharrem –Türkiye, Mustafa Sarı –Türkiye, Cafer Turaç –Türkiye, Tayip Atmaca –Türkiye, Leyla Arsal- Türkiye, Zebo Mirzaeva –Özbekistan ve Atakhan Kozhogulov Kırgızistan; Mehmet Akif İnan faslında şiirlerini seslendirdiler.

İkinci günün ikinci şiir faslı Rauf Parfi adına düzenlendi.

Bu fasılda şiir okuyan şairler: Müştehir Karakaya-Türkiye, Metin Önal Mengüşoğlu-Türkiye, Sıtkı Caney –Türkiye, Maria Mercanka- Moldova, İskender Muzbeg –Kosova, Ali Ural- Türkiye, Nazım Payam –Türkiye ve Ethem Erdoğan Türkiye.

Ragıp Karcı Şiir Faslı Mehmet Kurtoğlu’nun şair hakkında verdiği bilgiler ile başladı. Kenan Erdoğan-Türkiye, Turan Koç –Türkiye, İhsan Işık –Türkiye, Firuze Memmedli Azerbaycan, Altynbek İsmailov –Kırgızistan, M. Atilla Maraş –Türkiye, Gökhan Akçiçek –Türkiye, Vural Kaya –Türkiye ve Mehmet Baş Türkiye; Ragıp Karcı Şiir Faslında şiirlerini seslendiren şairler oldu.

img_0211-001.jpg

Şölene katılan tüm şairlere, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni sanat danışmanı Bekir Soysal'ın hazırladığı klasik cilt ve ebru sanatlarının terkibi mahiyetinde katılım beratları takdim edildi.

img_0398.jpg

Özbek Şair Hurşit Davronov 30 yıl önceden olduğu gibi, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan’a kaftan hediye etti.

Bursa’da devam eden Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nin üçüncü günü Hamid Nutki Şiir Faslı ile başladı. Bu fasılda şiir okuyan şairlerin ülkeleri ve isimleri: Ali Bal-Türkiye, Mücahit Ocakden- Türkiye, Ahmadzadeh Gerami -Hamid İran, Mahmut Bıyıklı –Türkiye, Cem Yavuz- Türkiye, Abdurrahman Karakaş- Türkiye, Arif Albayrak- Kıbrıs, Mehmed Arif –Makedonya, M. Hanifi İspirli –Türkiye, Resul Tamgüç-Türkiye ve Bayram Kuşku – Bulgaristan.

img_1162.jpg

Üçüncü günün ikinci şiir faslı Memmed Aslan adına düzenlendi. Altay Süroy – Kosova, Muharrem Kaplan –Türkiye, Enver Çapar –Türkiye, Arazgul Rejebova –Türkmenistan, Akushtap Baktygareeva –Kazakistan, Shuhrat Orif –Özbekistan, Halil İbrahim Özdemir –Türkiye, Ülker Piriyeva- Azerbaycan, Olgun Albayrak –Türkiye, Şemsettin Küzeci- Irak ve Müştehir Karakaya Türkiye; Bu fasılda şiirlerini seslendirdiler.

img_1661.jpg

Şölenin son şiir faslı Osman Türkay adına yapıldı.

Öğleden sonraki bu fasılda şiirlerini okuyan şairler ve ülkeleri: Ali Bal –Türkiye, Mustafa Baki Efe-Türkiye, Kamuran Tuna- Türkiye, Yasin Doğru –Türkiye, Nevzat Çalıkuşu- Türkiye, Adnan Özer –Türkiye, Hayat Memiş –Romanya, Ali Yağmuroğlu- Irak ve Bayram Kuşku Bulgaristan.

img_1628-001.jpg

Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili  Osman Mesten de şölene katılarak hem şiir okudu hem de şairle tanışarak sohbet etti.

Şiir atölyeleri düzenlendi

“Bursa’nın Şiiri, Şiirin Bursa’sı” atölyesinde TYB Bursa Şube Başkanı Mustafa Baki Efe, Nevzat Çalışıkuşu ve A. İhsan Akçay yaptıkları konuşmalardaBursa’nın geçmiş ve bugün ki  edebiyat insanları ve şairlerinin isimleri ve eserleri hakkında bilgi verdiler.

Şairler: Şölenin birleştirici bir gücü de var

“Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni ve Türk Dünyası” başlıklı atölyede ise; Kazakistanlı Akushtap Baktygareeva, Özbekistanlı şair Hurşit Davronov,  Kosavalı şair Iskender Muzbeg, Türkmenistanlı şair Arazgul Rejebova, İranlı şair Ahmadzadeh Gerami Hamid, Moldovalı şair Maria Mercanka, Iraklı şair Ali Yağmuroğlu yaptıkları konuşmada; Türk dünyasını birleştirecek gerçek gücü edebiyatta olduğunu belirterek, şölenin birleştirici bir gücü olduğuna dikkat çektiler.

Türk dünyasında farklı coğrafyalarda yaşayan; farklı lehçelerde, şivelerde eserler veren şairlerden 30 yıl önceki şölene katılanların iştiraki ile gerçekleşen şölende büyük ödüller de sahiplerine verildi.

Üç büyük ödülü D. Mehmet Doğan açıkladı

Ödül alacakların isimlerini Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan açıkladı.

img_1708-001.jpg

Ödüllerin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Doğan; “Tüm şairlere  verilen klasik cilt ve ebru sanatlarının terkibi mahiyetindeki katılım beratlarını ve büyük ödüller için de adına ödül verilen şair ve yazarların altın kaplama rölyefleri, klasik cilt ve süsleme unsurlarının kompozisyonu şeklindeki tasarımları ebru, grafik ve fotoğraf sanatçısı Bekir Soysal tarafından gerçekleştirildi. Günler süren bu çalışması için Bekir Soysal’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Buna göre; Niyazi Misri büyük ödülüne Özbekistanlı şair Hurşit Davronov, Eşrefoğlu Rumi ödülüne  Kazakistanlı Akushtap Baktygareeva ve Süleyman Çelebi büyük ödülüne de Kosavalı şair Iskender Muzbeg layık görüldü.

img_1743.jpg

Son olarak Kosovalı şair Iskender Muzbeg’in ödülü ise Bursa Milletvekili Osman Mesten verdi.

img_1787.jpg

Hurşit Davronov’a ödülünü Bursa Milletvekili Osman Mesten ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Hüseyin Buran verdi.

img_1825.jpg

Akushtap Baktygareeva’nın ödülünü şair ve yazar Metin Önal Mengüşoğlu ve Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan verdi. 

D. Mehmet Doğan: Şöleni Özbekistan’da yapmanın zamanı geldi

Ödüllerin verilmesinden sonra bir değerlendirme konuşması yapan Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan, “Biz, 30 yıldır şairi ve şiiri yukarda tutmak istedik. Bunun için bu faaliyeti düzenliyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan şairlerimiz bu şölen vasıtasıyla birbirlerini görüyorlar, tanışıyorlar, birbirlerinden haberdar oluyorlar. Aslında bu tanışma ülkemiz şairleri içinde geçerli; farklı şehirlerde yaşayan şairlerimiz işte burada bir araya geliyorlar. Yunus Emre’nin dediği gibi “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım.” diyoruz. Çok şükür 15. Şölene, 30. Yıla ulaştık; Bununla ne kadar şükretsek azdır, ömrümüz yettiğince bu yolda devam edeceğiz, bizden sonra yetişen değeri arkadaşlar, genç arkadaşlar da bu faaliyetin devam etmesi için gerekli gayreti göstereceklerdir.

Şölene ev sahipliği yapan  Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına, değerli Başkanına, Kültür Daire Başkanına, yönetici ve personellerine teşekkür ediyorum. Gerçek bir ev sahibinin ne yapması gerekiyorsa onu yaptılar. Güzel hatıralarla dönüyoruz. Şölene katılan tüm şairlerimiz intibalarını yazsınlar, yani; Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’ni, Bursa’yı yazsınlar. İnşallah bunu da yaparlar. Biz, bütün Türk Cumhuriyetlerinde bu şöleni yaptık, bir tane istisna var o da Özbekistan. Artık bir sonraki şöleni Özbekistan’da yapmanın zamanı gelmiştir diyoruz. İnşallah orada da şiirimizin sesini yükselteceğiz.” dedi.

Yazar, şair Metin Önal Mengüşoğlu’da yaptığı konuşmada; Bursa’nın "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçildiğini duyduğumda, büyük bir heyecanla 15.şölenin Bursa’da yapılmasını önerdim, kabul edince de Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığına dilekçe yazarak talepte bulundum. Sağ olsunlar Belediye Başkanımız ve kültür müdürümüz bize büyük kolaylıklar sağladılar. Dünyanın bir çok ülkesinden şairleri burada misafir etmek, tanışmak, şiirlerini dinlemek gerçekten bizleri, Bursalıları sevindirdi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

img_1862.jpg

Şölen toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle ve bir sonraki şölende buluşmak dilekleriyle son buldu.

Büyük ödülü alan şairler ne dedi?

30 yıl sonra aynı heyecanı yaşadım

Özbekistanlı Hurşit Davronov: Türk dünyası edebiyat faaliyetleri ile birbirine daha da yaklaşacaktır. Bu şiir şölenine 30 yıl öncede de katılmıştım. Bugün burada aynı heyecanı yeniden duydum. Bizleri bu güzel amaç için bir araya getiren herkese teşekkür ediyorum. Umarım ve dilerim ki, bu şölen daha nice yıllar devam eder.

Türkiye Yazarlar Birliği bizleri unutmamış

Kazakistanlı Akushtap Baktygareeva: 30 yıl önce yine şiir şöleni için buraya gelmiştim. Aradan yıllar geçti, Türkiye Yazarlar Birliği bizleri unutmamış; Beni de davet ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Büyük ödül benim için büyük bir sürpriz oldu, çok duygulandım, çok mutlu oldum. Beni ödüle layık görenlere teşekkür ediyorum.

Şölen önemli bir kültürel faaliyet

Kosavalı şair Iskender Muzbeg: Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni önemli bir kültürel faaliyet. Türk dünyasından Türkçe yazan şairler bir araya geldiler. Burada olmaktan, büyük ödüle layık olmaktan da büyük bir mutluluk duydum. Şöleni düzenleyen Türkiye Yazarlar Birliği’ne ve ödül değerlendirme jürisine teşekkür ediyorum.

* Şairler en güzel şiirlerini Mevlana’nın huzurunda okudular

“Türkçenin 15. Uluslararası Şiir Şöleni”  30 yıl aradan sonra ilk başladığı yerde, ilk şölene katılan şairlerin davet edilmesiyle önce Bursa’da başladı sonra da 16 Ekim 2022 tarihinde Konya’da devam etti.

TİKA’nın desteklediği, Selçuklu Belediyesinin ev sahipliğindeki şölen Yeni Nesil Kütüphanesi’nde gerçekleşti.

Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Selçuklu Belediye Ahmet Pekyatırmacı, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Konyalı şiir severlerin katılığı programda şairler şiirlerini seslendirdiler.

Sorgun: Türkçe'nin şiir şölenini çok önemli buluyorum

dsc_4565.jpg

Şölenin açılışında bir konuşma yapan  Konya Milletvekili Ahmet Sorgun,  “Ben öncelikle Selçuklu Belediyemize, Başkanımıza ve Yazarlar Birliğimize, Türk Dünyasından ve Türkiye'den şairlerle Konya'da bizi buluşturduğu için her ikisine de gerçekten canı gönülden tebrikler diyorum. Her ülkenin bağımsızlığının sembolü bir bayrağı oluyor,  bir de bayrağının yanında milli marşı oluyor.   Şiir de bayrak kadar önemli bir değer taşıyor  gerçekten bu kadar önemli. Şiirler aynı zamanda da milletlerin hafızasını da oluşturuyor Eğer bu şiir olmasaydı biz Endülüs'teki o kıyımı bugüne herhalde taşıyamazdık. Veya  İstiklal Marşımız yahut Sakarya veya  bir Su Kasidesi bunun kadar bunlar kadar kalıcı bir şey bildiğim kadarıyla yok. Onun için  Türkçe'nin şiir şölenini çok önemli buluyorum.” dedi. 

Doğan: Kültürel sınırlarımız siyasi sınırlarımızın çok ötesindedir

dsc_4480.jpg

TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada şunları söyledi:  “30 yıl önce bu şölene “Allah adını zikredelim evvela” diyerek başlamıştık, ilk cümlemiz bu olmuştu. Türkçenin uluslararası şiir şöleni bir hayal idi, 1990’lı yıllarda dünyanın bir değişim dönemine girdiğini görüyoruz. Bu dönemde bizim erişebileceğimiz alanlar genişledi. Dünyada siyasi sınırlar çizilir; bize de gerçek anlamda çok dar gelen bir siyasi bir sınır çizilmişti, ama kültürel sınırları çizmek kimsenin elinde değildir, elbette kültürel sınırlarımız siyasi sınırlarımızın çok ötesindedir.  Bu düşünce ile Türk lehçeleri şivelerinin şairlerini bir araya toplamak onları tanıştırmak ve Türkçenin en güçlü edebiyat alanı olan şiiri öne çıkarmak şairleri öne çıkarmak maksadıyla Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenini yapmaya karar verdik.  Bunun hazırlıklarının çok uzun sürdüğünü ve aynı zamanda kabul ettirilmesinin de epeyce zaman aldığını söyleyebiliriz ama buna rağmen 1992 yılında Elhamdülillah, Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenini Bursa’da başlattık.  Neden Bursa’da başlattık? Çünkü Bursa kurucu bir şehirdir, Osmanlı Devletinin asıl kuruluşu Bursa’dadır. Bursa ile Osman Gazi’nin türbesinin  bulunduğu kurucu liderin bulunduğu bir şehirde başlatmayı doğru bulduk. Daha sonra Kadim medeniyet şehrimiz Selçuklunun başkenti  Konya’da devam ettik.

 Bize burada ilk defa böyle hayırlı bir faaliyetin 30 yıl sonra tekrarını yapıyoruz bundan büyük mutluluk duyuyoruz.  Bu şölen süreklilik üzerine kurulduğu için gençlerin katılmasıyla geleceğe yürüyen bir faaliyet olarak tasarlanmıştı ve amacına da ulaştı. İnşallah önümüzdeki yıllarda yine bu şöleni dünyanın çeşitli ülkelerinde yapmaya devam edeceğiz Bursa’da da söyledik ilk hedefimiz Özbekistan, inşallah orada yapmak istiyoruz bu şöleni, sonra da dünyanın  diğer şehirlerinde ülkelerinde yapılır inşallah.”  

Pekyatırmacı: Türklerin Mirası Projesini üstlendik

dsc_4540.jpg

Selçuklu Belediye Ahmet Pekyatırmacı da yaptığı konuşmada,  “Dilimiz, tarihimiz, medeniyetimiz, kültürümüz ve gençlerimiz, bizim korumamız, yaşatmamız ve geleceğe taşımamız gereken değerlerimiz. Bu manada bu şiir şöleninin çok önemli bir organizasyon, önemli bir program olduğunu düşünüyorum. Otuz yıl önce başlayan böyle önemli bir programında otuzuncu yılında Konya'mızda gerçekleşiyor olmasından ayrıca mutluluk duyuyorum.” dedi.

Gençlerin kültür, sanat, edebiyat faaliyetlerinin içinde olmalarının önemine vurgu yapan Başkan Pekyatırmacı, “Bugün itibariyle kütüphane sayımız 106 oldu. her bir kütüphane açıyoruz.  Kütüphanemizde hem gençlerimizi kitapla buluşturuyoruz  hem onlara okuma alanları, çalışma alanları oluşturuyoruz. İnşallah bu merkezde de gençlerimiz hem kütüphanede hem akademik yönden hem sosyal, kültürel yönden kendilerini geliştirecekler, araştırmalar yapacaklar; arkadaşlarıyla  birlikte burada sosyal faaliyetlere katılacaklar.” diye konuştu.

Konuşmasında, “ Cumhurbaşkanlığı  himayesinde Anadolu Selçuklu Çağ Mirası, Büyük Selçuklu Çağı Mirası eserlerimizi daha önce tamamlamıştık ve yayın hayatına girmişti. İşte en son  İpek Yolu Konakları eserimizi tamamladık. Anadolu'da bulunan İpek Yolu üzerindeki bütün hanlarımızın, Selçuklu eserlerimizin tamamını artık bir envanterde topladık. Bütün tarihiyle, geçmişiyle, fotoğraflarıyla, planlarıyla hepsini muhafaza altına aldık.” İfadelerini kullanan Başkan Pekyatırmacı sözlerini öle sürdürdü: “Türklerin Mirası Projesini Selçuklu Belediyesi olarak üstlendik. Önümüzdeki yıldan itibaren etaplar halinde projeyi  tamamlayacağız. On yedi ciltlik bir yayın ve on sekiz bölümlük bir belgeseli bu zamana kadar Türklerin tarihini anlatan en önemli, en büyük eseri inşallah yayın hayatına kazandırmış olacağız.  Türklerin tarih  sahnesine çıkışından Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılışına kadar olan süreci somut olmayan kültürel mirasıyla, devletleriyle, mimari eserleriyle, ilim adamlarıyla, bilim adamlarıyla birlikte inşallah gençlerimize aktarma anlamında  en önemli eserini ortaya koymuş olacağız.”

Arıcan: Her beşere nasip olmaz bu başarı

dsc_4457.jpg

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada; TYB’nin bir çok faaliyetinin yıllardır devam ettiğini belirterek; " 45 yıl önce kurulan Türkiye Yazarlar Birliği "Türkiye'nin Uluslararası Şiir Şöleni" 30 yıldır süregelmektedir. Bu şiir şöleninin fikir babası, kahramanı aramızda bulunan kurucu ve şeref başkanımız D. Mehmet Doğan'dır. Sovyetler dağıldıktan sonra Türk devletleriyle aramızdaki kültürel iş birliğini arttırmak, sürdürmek, dilde, fikirde, işte birliği sağlamak adına böyle bir faaliyete geçirmiş ilk çıkıldığında belki "Neden böyle bir faaliyet yapılmalı? Ne gerek var?" seslerin çıktığı günden bugüne iyi ki böyle bir faaliyet yapılmış. Tekrarını 30.sunu 30 yıl sonra Osmanlı'nın başkenti Bursa ve Selçuklunun başkenti Konya'mızda tamamlamak suretiyle Mevla bunu yinelemeyi nasip etti. Herhalde bir beşere, bir kula planladığı programladığı bir faaliyetin artarak, güçlenerek 30 yıllık tekrarını göstermek, Rabbimizin en büyük nimetlerden olsa gerek.” dedi.

30 yıldır devam eden bu faaliyetin, Türk devletleri arasında kültürel ve sosyal iş birliğini güçlendirmek adına kurulan Cumhurbaşkanımızın önderliğini yaptığı Türk Devletleri Teşkilatının amaçlarına, bu şiir şöleninin yıllardır zemin hazırladığının altını çizen Arıcan, “Bu şölende sadece şairlerin şiiri okunmuyor. Aynı zamanda şiirin geleceği üzerine, şiirin yeni durumları üzerine birçok tartışmalar yapılıyor. Hepimiz biliyoruz ki şiir insanın tarihi kadar eskidir ve köklüdür. Belki de saltanatı en kadim kültürel gelenek şiirdir. Ama bununla beraber biz hem geleneğimizin o geçmiş şairleriyle hem de aramızda mevcut şairlerimizle övünmeliyiz. Şundan dolayı övünmeliyiz; Türkiye Yazarlar Birliği'nin kültür, fikir, sanat hayatımız adına verdiği çok büyük bir davanın, kavganın en büyük savaşçıları şairlerimizdir. Şairlerimiz aslında Türkçemizin emekçileridir. Bu anlamda Türkçemizin varlığını koruması ve devam ettirmesi  adına şairlerimizin çok büyük bir emeği var. Onları hürmetle, muhabbetle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Genel Başkan Arıcan konuşmasının sonunda; TYB Konya Şubesinin önemli kültür, sanat ve edebiyat faaliyetleri düzenlediğini, Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ve yönetimini takdir ettiğini söyledi.

Konuşmalardan sonra Mevlana ve Yunus Emre şiir fasılları başladı.

Mevlana Şiir faslı TYB Bursa Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun Mevlana ile ilgili bilgiler vermesiyle başladı. Bu fasılda;  Halil Ürün, Ahmet Alkan, Ali Saçıkara, Mustafa Uçurum, Şaban Çalış, Azerbaycan’dan Ahmadzadeh Gerami Hamid, Murat Güzel, Kerkük’ten Ali Yağmuroğlu ve Gagavuz’dan Maria Mercanka şiirlerini seslendirdiler.

Şair Vural Kaya’nın Yunus Emre ile ilgili verdiği bilgilerden sonra Yunus Emre şiir faslı başladı.

Bu fasılda; Emre Öztürk, Mehmet Kurtoğlu, Vasvettin Yağız, Ahmet Aka, Türkmenistan’dan Arazgul Rejebova, Osman Avanoğlu, Ali Bal, Müştehir Karakaya, Şemsettin Küzeci ve  Mekedonya’dan Mehmed Arif şiirlerini okudular.

Şiir okuyan şairlere berat takdim edildi ve toplu fotoğraf çekimi ile “Türkçenin 15. Uluslararası Şiir Şöleni” Konya bölümü de tamamlanmış oldu.

dsc_4621.jpg

dsc_4665.jpg

turkiye-yazarlar-birligi-3.jpg

Şölen için şairler ne dedi?

Mahmut Kaya-TYB Şanlıurfa Şube Başkanı: Başarılı bir program oldu. emeği geçen, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Selam ve dua ile.  

Leyle Arsal: Yaşadığımız tüm güzellikler adına Türkiye Yazarlar Birliği'ne, Bursa Belediyesi ve başta Nuray hanım olmak üzere tüm emek veren arkadaşlara, Mustafa beye teşekkürlerimi sunuyor, değerli şairlerimizle birlikte her birinize selam ve sevgilerimi yolluyorum.

Turan Koç: Konya’ya dönen arkadaşlara keyifli yolculuklar ile Konya’da bereketli bir şölen diliyorum.  Keşke Konya’da da olabilseydim.  Rabbim ilhamınızı genişletsin, dilinizi çözsün.  Selamlar, muhabbetler.

Mahmut Bıyıklı TYB İstanbul Şube Başkanı:  Bursa’dan güzel hatıralarla döndük. Yola çıkanlara hayırlı yolculuklar dileriz. Konya'daki programa katılacak dostlarımıza da selam olsun. Verilen bütün emekler Türk Dünyasının güçlü kültürel birliğine vesile olsun inşallah. Rabbimiz Birliğimizi daim etsin.

Olgun Albayrak: Yurt içi ve dışından Şiir Şöleni'ne iştirak eden tüm kalem ve kelam erbabına Bursa'dan ayrılma üzereyken selam ederim. Kıymetli isimlerle yüzyüze tanışma ve sohbet etme imkânı bulduk. Vesile olanlardan ve programın mutfağını çevirenlerden Allah razı olsun.

Arazgul Rejebova :Türkmenistan adına katıldım. Türk dünyasının şairleri arasında bulunmak beni mutlu etti. Bu muhteşem şölen için, başta TYB olmak üzere emeği geçenlere ve tüm katılımcılara, şükranlarımı ve saygılarımı sunarım. Allah’tan ömürlerine bereket diliyorum.

Ali Yağmuroğlu:  Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı değerli D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şair arkadaşlarımızla kurulan köprü daima yaşasın. Bu güzel günleri unutmayacağız. Allah tekrarını nasip eylesin inşallah.

Mehmet Baş: Başta TYB onursal başkanı D. Mehmet Doğan ağabeyimiz olmak üzere böylesine güzel köklü ve sürekli bir programı yaşatan tüm TYB yönetimine ve çalışanlarına ve kıymetli şair dostlarımıza teşekkür ediyorum, Türk dünyasının şiirde ve şuurda bir olması iri olması ve diri olması arzusuyla tüm büyüklerime saygılarımı arz ediyorum.

Baha Yılmaz: 30 yıl önce ilkinde olmak bahtiyarlığıyla burada bulunan tüm haziruna saygı ve sevgilerimi sunarım. Öncelikle TYB onursal başkanı D. Mehmet Doğan ağabeyime, TYB başkanı Musa Kazım Arıcı beye ve yönetim kurulu üyelerine, TYB'nin şube başkanlarına emek ve katkıları için şükranlarımı sunarım. 4 günlük bir sürede eski dostlarımızı görme imkânı bulurken yeni dostluklara yelken açtık.

Mehmed Arif: Üsküp'e sağ salim vardım çok şükür. Bu güzel etkinliği başlatan ve istikrarlı bir şekilde devam ettiren başta TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan Ağabeye, TYB Başkanı Musa Kazım Arıcan'a, Şube Başkanlarımıza, emek veren herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Balkanlara her daim ilgi, alaka ve muhabbet beslemenizi hakikaten çok önemsiyoruz. Rabbim yâr ve yardımcımız olsun. Daha nice güzel faaliyetlerde bir olmak niyazıyla. Üsküp'ten en kalbî selam, dua ve muhabbetle.

Hamid Ahmedzade: Ben TYB’den çok memnun oldum; O  arkadaşlardan ki 30 yıldan sonra bir daha beni hatırladılar. Ben kendi teşekkürlerimi  bu güzel etkinliği başlatan şölen heyet başkanı D . Mehmet Doğan’a  ve Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’a zahmete katlanan Mehmet Kurtoğlu’na, İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ’ya, okudukları şiirler ile tarih yazan tüm şairlerimize iletiyorum. Allah hepsinden razı olsun.

Shuhrat Orif:  15. Uluslararası Türkçenin Uluslararası Şiir Festivali büyük bir başarıydı. Tüm emeği geçenlere, destekleyenlere, arkadaşlara ve Türk kardeşlerimize teşekkür ederim.  İnşaallah bir dahaki sefere Özbekistan'da buluşacağız. Sağlıcakla kalın.

İskender Muzbeg: Türkçenin 15. Uluslararası Şiir Şöleni Türk Dünyası Kardeşliği'nde 30 yıl önce atılan birleştirici bir adımın devamı olduğunu kanıtladı. Teşekkürler anavatanımız Türkiye, Teşekkürler Türk Dünyası şairleri, Teşekkürler Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan, TYB Başkanı Musa Kazım Arıcan, Şölene emeği geçen tüm güzel insanlar, teşekkürler... Özellikle de Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Müdürlüğü Organizasyon sorumlusu  Nuray Çelik'e ve Bursa ile Konya organizasyon sorumlularına, TYB şube başkanlarına teşekkür ederim. Hepinize Prizren' (Kosova Cumhuriyeti)'nden selamlar gönderiyorum.

Haber: Mahmut Erdemir-/ Fotoğraflar: Mustafa EkiciŞemsettin Kuzeci

Şölene açılışı:

Bu haber toplam 985 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Mehmet Baş: Susarak Konuşalım31 Ocak 2023 Salı 12:24
  • Gökhan Akçiçek: Olmayan Ablam İçin27 Ocak 2023 Cuma 14:46
  • Tayyip Atmaca: Gel Diyen Sendin26 Ocak 2023 Perşembe 15:52
  • Mustafa Sarı: Anneden Şehide25 Ocak 2023 Çarşamba 12:05
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim