Yazarlar Trabzon şube başkanlığının organize ettiği ve edebiyatsever vatandaşların yanı sıra milli eğitime bağlı edebiyat kolu öğrencilerinin de hazır bulunduğu etkinlik, başkan Kamuran Tuna tarafından yapılan kısa açılış konuşmasıyla başladı.
Kamuran Tuna yaptığı konuşmada, “Türkiye Yazarlar Birliği’nin 45. yılında Ankara’dan, Ardahan’a, Kültür Kervanı adlı ana başlık altında yürütülen faaliyet kapsamında, Trabzon Büyükşehir Belediyemiz ve Trabzon Şube Başkanlığımız ortaklığında düzenlediğimiz, “Trabzon’da Edebiyat Mahfilleri” konulu programımıza hoş geldiniz. “ ifadelerini kullandı. Ayrıca özellikle edebiyat kolu öğrencilerini programa yönlendiren il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine teşekkür etti.
Ardından program yöneticisi Kamuran Tuna’nın davetiyle söz alan, TYB Kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da, yaptığı selamlama konuşmasına müteakip, Trabzon’da Edebiyat Mahfillerine ilişkin kısa değerlendirme konuşmasında, her ülkenin, ilin veya çevrenin kendine has çeşitli mekânları vardır. Bunlardan biri de edebi mekânlardır. Bu konuda kadim şehir Trabzon’un da kendine özgü ve adından sıklıkla söz ettirtmeyi başaran mekanlarının olduğunu elbette bilmekteyiz. Ancak Bu konulara dair asıl bilgiyi, söyleşimizdeki diğer konuğumuz yazar Bahaettin Karahasanoğlu’ndan hep birlikte dinleyerek, benim de bilmediğim taraflar hususunda aydınlanmayı arzuluyorum ifadeleriyle tamamladı.
Programın ikinci konuşmacısı Bahaettin Kabahasanoğlu Trabzon’da Edebiyat Mahfillerine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Kabahasanoğlu “Edebiyat mahfillerini, muhit ve mekân olarak ele aldığımızda günümüzde Uzunsokak liste başı olur mutlaka. Meydan, Ganita, Boztep. Atapark’taki İl Halk Kütüphanesi…Edip ve şair Vali Sırrı Paşa’nın, “Vatan evlâdı vatan içindir” diyerek 1887 yılında açtığı Trabzon Lisesi, 1891 yılında açılan Trabzon Öğretmen Lisesi (Darülmuallimin), 1955’te çıkarılan bir kanunla 1963’te açılan Karadeniz Teknik Üniversitesi…
Bu saydıklarımızın hepsi aynı zamanda dönemin edebiyat mekânları ve muhitleri olmuştur. Fakat hiç şüphe yok ki bugün şehrin en etkili edebiyat mahfili Trabzon sanatevi... daha önce vali konağı olarak kullanılan tarihi bina, şehrin yüzakı projelerinden biri olarak Sanatevi’ne dönüştürülmüş.” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.