• İstanbul 22 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Konya 21 °C
  • Sakarya 26 °C
  • Şanlıurfa 25 °C
  • Trabzon 22 °C
  • Gaziantep 21 °C
  • Bolu 25 °C
  • Bursa 23 °C

Tarkan Zengin: İSG değişiklikleri işverene mali yük getirir mi?

Tarkan Zengin: İSG değişiklikleri işverene mali yük getirir mi?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kamu işyerleri ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri maddesi tüm işyerleri için yürürlüğe girdi. Ayrıca tehlike sınıfının bir üst sınıfına bakabilmesi imkan veren geçici maddesi de yürürlükten kalkmış oldu.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 6. maddesi yayımlandığı 2012 yılından itibaren 5 kez ertelenmişti. İlgili maddenin sürekli ertelenmesi sanki 6331 sayılı yasanın diğer yükümlülüklerinin de ertelendiği algısına neden oluyordu. Maddenin yeniden ertelenmemesi yerinde bir karar oldu. 2012 yılında müstakil iş sağlığı ve güvenliği Kanunu'nun çıkarılmasıyla başlayan reform sürecine yeni bir adım daha eklendi.

Ancak yeni duruma dair iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde işverenlere yeni maliyetler getireceğine dair asılsız iddialar var. Özellikle bakkal, manav, terzi, büfe, berber gibi küçük esnaflarımızın yeni bir mali yükle karşılaşmaması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni tedbirler aldı.

2017 yılı itibariyle 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin işverenleri veya işveren vekillerinin Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini İSG profesyoneli (iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi) görevlendirmesi zorunluğu olmaksızın yürütebilmeleri imkanı getirilmiştir. Şu ana kadar 67 bin 327 işveren/işveren vekili bu eğitimleri tamamlayarak İSG profesyoneli görevlendirmeden hizmetlerini kendileri vermektedir. 1 Ocak 2025 sonrasında da işverenler 6331 sayılı Kanunun 6'ıncı maddesinin yürürlüğe girmesi nedeniyle aşağıdakilerden herhangi birini yerine getirmesi durumunda yükümlülüğünü yerine getirmiş olacaktır:

İşveren/işveren vekili Anadolu Üniversitesi vasıtasıyla 400 TL karşılığında 16 saatlik asenkron olarak düzenlenen eğitimleri alarak İSG hizmetlerini yürütebileceklerdir. Dolayısıyla 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri İSG profesyoneli görevlendirme zorunluluğu olmadan bu hizmeti kendileri yapabilirler.

Sınavsız iş güvenliği uzmanlığı belgesi mi verildi?

Yazının devamı içiin:https://www.aksam.com.tr/yazarlar/tarkan-zengin/isg-degisiklikleri-isverene-mali-yuk-getirir-mi/haber-1537350

Bu haber toplam 64 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim