Trajedi 1991 yılının başlarında, Yugoslavya Cumhuriyeti’nin dağılmasından kısa bir süre sonra başladı. İç savaş sırasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Srebrenitsa’yı “güvenli bölge” olarak ilan etmesine rağmen barışı, istikrarı, adaleti, güvenliği sağlamak ve korumak üzere kurulan BM Barışgücü karargahına sığınan masum insanlar ne yazık ki o kara günde Ratko Mladiç komutasındaki militan güçler tarafından katledildi.
Avrupa’nın tam ortasında tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu en büyük insanlık trajedisinin, katliamların ve toplu kıyımlarının yaraları henüz kapanmadı. Hâlâ, binden fazla kurbanının cenazesine ulaşılamadığı soy kırımı son dönem insanlık tarihinin en utanç verici olaylarından biri olarak değerlendiriyoruz.
Hiç şüphe yok ki; vicdanımızı derinden yaralayan Bosna’da olan bitenlere dünya sessiz kalsa da, biz, her zaman olduğu gibi iyi ve kötü günlerinde kardeşlerimizin yanındayız. Tüm imkanlarımızla bir Osmanlı yurdu olan Bosna-Hersek’e sahip çıkmaya devam edeceğiz.
Bu vesileyle; Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı, bilge lider merhum Aliya İzetbegoviç başta olmak üzere katliamda hayatını kaybeden tüm şehitlere Allah’tan rahmet; ailelerine, sevenlerine ve tüm Bosna-Herseklilere başsağlığı diliyoruz. 11.07.2023
Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.