• İstanbul 7 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 15 °C
  • Konya 7 °C
  • Sakarya 6 °C
  • Şanlıurfa 15 °C
  • Trabzon 11 °C
  • Gaziantep 14 °C
  • Bolu 4 °C
  • Bursa 10 °C

Sosyal medya edebiyatımızı olumsuz etkiliyor

Sosyal medya edebiyatımızı olumsuz etkiliyor
Türkiye 3. Genç Yazarlar Kurultayı “Geleceğin Edebiyatı: Dijitalleşme, Gençlik ve Edebiyat” temasıyla Yalova’da Harb-İş Sosyal Tesisleri'nde devam ediyor.

3 Mayıs 2019 tarihinde başlayan kurultayın ikinci gününde Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu: “Sanallık ve Gerçekçilik Bakımından Edebiyat” konulu bir konuşma yaptı.

Daşçıoğlu, genç yazarların ilgiyle dinlediği konuşmasında, edebiyatın tarihi gelişimini ve günümüzde sosyal medyanın edebiyatla olan  ilişkisini anlattı.

img_3236-001.jpg

Edebiyatımızda batının etkisi var

Edebiyat tarihleri, toplumların geçmişten günümüze uzanan edebî birikimini gözler önüne serdiğini belirten Daşçıoğlu, “Tanzimat’tan sonraki Türk hikâye ve romanının temelinde Batı’daki örneklerinin olduğu bir gerçektir. Temaların ortaya çıkıp şekillenmesinde toplumsal ve siyasal olayların varlığı da unutulmaması gereken önemli bir etmen olarak gözükmektedir.” dedi.

Daha sonra ikinci günün genç yazarlar oturumunu Mahmut Erdemir yönetti. Erdemir yaptığı konuşmada; “Genç yazarlar oturumunun bu bölümünde, genç yazar arkadaşlar, dijitalleşmenin edebiyatımızı nasıl etkilediğini anlatacaklar ama ben de kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum. İnsanların taşlara kayalara çizdiği resimlerle başladığı iletişim süreci bugün inanılmaz bir boyut kazandı. Mektup,  Telgraf, telefon, radyo ve televizyon derken  internet iletişim tarzımızı tamamen değiştirdi.” diye konuştu.

Sosyal medyada Türkçe katlediliyor

Dijitalleşmenin hayatın her alanına nüfus ettiğini, edebiyatımızı da etkisi altına aldığını ifade eden Erdemir, “Kontrol ve denetimi yapılamayan internet edebiyatı, nitelik sorununu da beraberinde getirdi. Bana göre sosyal medya Türkçe’nin katledildiği bir ortama dönüştü.” ifadelerini kullandı.

img_3275-001.jpgimg_3293-002.jpgimg_3303-001.jpgimg_3318-001.jpgimg_3326-001.jpgimg_3340-001.jpg

Genç yazarlar;  Rümeysa Hazel Pekacar, Hilal Bayram, Melis Uğurlu, Emre Öztürk ve Metehan Yenigün de yaptıkları konuşmalarda yazı hayatına nasıl başladıklarını ve dijital yayınların edebiyatı nasıl etkilediğini anlattılar.

Kurultayın öğleden sonraki programı yazar Cihan Aktaş’ın konuşması ile başladı.

img_3442.jpg

Yükümü hafifleten öyküler yazdım

Öyküleri dışında deneme-düşünce yazılarıyla da tanıdığımız Aktaş, “Yükümü Hafifleten Öyküler” başlıklı konuşmasında, yazarlığa nasıl başladığını anlattı, öykülerinden örnekler verdi.

 Ezberciliğin ve basmakalıp fikirler edinmenin sakıncalarına işaret eden Aktaş, okurun farklı olanlar arasında değerlendirme yapıp yoruma ulaşması gerektiğini dile getirdi.

Yazı tecrübelerini dinleyicilerle paylaşan Aktaş, öykünün yazı hayatında çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Gençlere tavsiyelerde de bulunun Aktaş; “Öykü yazmak kuruntudan kurtarır. Ama önce iyi bir okur olmanız gerekmektedir. Kitap okuma listeleri oluşturun. Okumak kuşatır.” diye konuştu.

Kader, peder, fener

Prof. Dr. Mustafa Kara’ da kurultayda genç yazarla bir araya geldi.

img_3508.jpg

Tasavvuf tarihi profesörü olan Kara, “Dijitallik Öncesi Yazar” konu başlığında, kendisinin yazarlığa nasıl başladığını, kimlerden nasıl etkilediğini anlattı.

Öğrencilik yıllarında, Nurettin Topçu'nun Hareket dergisini, Sezai Karakoç'un Diriliş dergisini ve Necip Fazıl'ın Büyük Doğu dergisini takip ettiğini söyleyen Kara sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim üçlü bir sacayağım vardır; babam, İmam Hatip'de okurken İstanbul'da tanıştığım Nureddin Topçu ve Kayseri'de Yüksek İslâm Enstitüsünde talebesi olduğum Süleyman Uludağ. Elbette birçok insan var ama ben bu sacayağı örneğini çok kullanırım, tasniflerimi genellikle üçlü yaparım. Hattâ birkaç yıl önce yapılan bir röportajda bu üçlüyü şöyle anlatmıştım: kader, peder, fener. Bu yola girmemiz kader, bunda şüphe yok. İkincisi elbette peder. Fener de İstanbul İmam Hatip Okulu’nun olduğu yer. stanbul'a geldiğimde Hareket, Diriliş ve Büyük Doğu dergilerin takip etmeye başladım. Bu dergiler sürekli çıkmazdı, bazen ara verirlerdi. Hem Topçu'nun hem de Necip Fazıl'ın sohbet ve konferanslarına katıldım. En az Sezai Bey ile karşılaştım çünkü Sezai Bey konuşmaz, sadece yazardı. Dolayısıyla bu üç kişinin benim kalbimin ve kafamın oluşmasında çok önemli yerleri vardır.”

Günümüzün önemli yazar ve şairlerinin genç yazarla buluştuğu kurultaya şair  Ali Ayçil de katılarak bir konuşma yaptı.

img_3539.jpg

Edebi metinler üzerine bir değerlendirme yapan Ayçil, “Öykü yazarlığı son yıllarda rağbet görmeye başladı. Hikâye, roman gibi uzun zaman alan bir tür olmadığı için yönelim fazla diye düşünüyorum. Hikâye ve şiir gibi metinlerde, sonuçlarla yüzleşmeniz daha kısa sürede mümkün.”

Edebi eserler için editör bir ihtiyaçtır

“Dijitan Kültürde  Metne Odaklanma Sorunu” temalı konuşmasında dijital kültürün hayatımızın her alanına etki yaptığını söyleyen Ayçil, sosyal medyanın edebiyat üzerindeki etkisi ise şöyle açıkladı: Ürünler üzerinden de sosyal medyanın edebiyata olumlu – olumsuz etkisi büyük oldu. Bloglar, internet dergiciliği, twitter ve facebook paylaşımlarında ya yayınlanmış edebi malzemeler kullanılıyor bolca ya da ilk kez burada yayınlanmış oluyor. Bu konuda şu söylenebilir; editörün aracılığını devreden çıkaran bir sistem; bu sebeple de ürünün kontrolü, ürünün sahibi tarafından yapılıp karar veriliyor. Oysa editör bir ihtiyaçtır.”

Günün son genç yazarlar oturumunu ise Mustafa Özçelik yönetti. Bu bölümde, Meltem Ortakçı, Sinem Çağlancı, Osman Emre Hacıarap, Ümit Köksal ve Ahmet Hakan Karataş yazdıkları eserler hakkında bilgiler verdiler.

Haber: Mahmut Erdemir

Fotoğraf: Taner Gökmen

img_3547.jpgimg_3554.jpgimg_3565-001.jpgimg_3571.jpgimg_3579.jpgimg_3589.jpgimg_3246.jpgimg_3353.jpgimg_3358.jpg

Bu haber toplam 2413 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim