Mahallî seçimlerde, genel seçimlerden farklı etkenler de devreye girer. Hattâ eskilere dayanan 'Aileler arası' düşmanlıklar ve rekabetler, kabileci, hemşehrici ve etnik kökenli tarafdarlıklar da etkili olur.
Ama, en mühimi, hizmetten de öte, bu hizmet mekanizmalarını hareket ettirecek olanların zihniyet dünyasının ne veya nasıl olduğudur. Çünkü seçilen her kişi, en çok da kendisini seçenleri memnun edecek bir uygulama içinde olmak isterler. Bu da, en çok, zihniyet yakınlığıyla ilgilidir.
Her insan, kendisine hükmeden ve de sosyal hizmet mekanizmalarının başında bulunanların kendi değerlerinden birisi olmasını ister. Onun içindir ki bizimle direkt bir sosyo-ekonomik ilgisi olmayan uzak diyar ve ülkelerdeki insanların seçimlerine de aynı sâikle ilgi duyarız.
*
Tayyib Erdoğan'ın Mart- 1994 sonundaki seçimlerde İstanbul BŞ. Belediye Başkanlığı'nı kazanması, bunun için Amerika başta olmak üzere, bütün dış dünyada büyük ilgi uyandırmıştı. Amerika'nın Sesi Radyosu, 'Tarihin 2 büyük İmparatorluğuna (Bizans/ Doğu Roma ve Osmanlı'ya) payitahtlık yapmış olan İstanbul, İslamcıların eline düştü.' diye vermişti haberi; henüz, Türkiye medyası vermeden önce. Şimdi de aynı endişelerle takib ediyorlar.
Evet, sadece seçilmiş olmak değil, hangi aslî değerlere bağlı olarak seçilmiş olmaktır, önemli olan. Şimdi hayatta olmayan ve kendi cenahında bayağı tanınan bir kadın yazar, Erdoğan'ın karşısında çektikleri ezikliği gidermek için, Milliyet'te yayınlanan bit yazısında, 'Tayyib, Tayyib, Tayyib!! Herkessin ağzında o. Niye bu kadar büyüttük ve de korkuya kapıldık, belediye başkanının işi nedir ki. Kanalizasyonlarımızı, çöplerimizi temizliyor, hepsi bundan ibaret değil mi?' cümleleriyle kendi cenahına gaz vermeye çalışıyordu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.