• İstanbul 19 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Konya 18 °C
  • Sakarya 22 °C
  • Şanlıurfa 20 °C
  • Trabzon 23 °C
  • Gaziantep 18 °C
  • Bolu 18 °C
  • Bursa 25 °C

Sedat Ergin: Türkiye’nin BRICS’e ‘ortak devlet’ statüsünde katılması tamam, şimdi top Rusya’nın sahasında...

Sedat Ergin: Türkiye’nin BRICS’e ‘ortak devlet’ statüsünde katılması tamam, şimdi top Rusya’nın sahasında...
Tartışmaları geçen yaz başından bu yana sürmekte olan Türkiye’nin BRICS’e katılımı meselesinin sonucu, hafta içinde Rusya’nın Kazan kentinde gerçekleşen ve genişletilmiş bölümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da hazır bulunduğu zirve sırasında büyük ölçüde açıklık kazanmış bulunuyor.

Buna göre Türkiye, başını Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan gibi ülkelerin çektiği BRICS’in “üyesi” değil “ortağı” olacaktır.

BRICS üyeleri arasında şekillenen mutabakat çerçevesinde örgüte katılmak isteyen yeni ülkelere artık üyelik değil, yalnızca “ortak devlet” (partner state) statüsü verilecektir. Bu, Türkiye gibi BRICS ile kurumsal işbirliği tesis etmek isteyen diğer ülkelere de uygulanacak olan bir statüdür.

Ancak bütün bu sürecin tamamlanabilmesi için bundan sonraki aşamada Rusya’nın BRICS ülkeleri ile yürüteceği danışmalar beklenecektir.

TÜRKİYE’NİN KATILIMINA ULUSLARARASI ALANDA BÜYÜK MERAK

Türkiye’nin BRICS’e katılımı konusu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen haziran ayında Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyaret sırasında Türkiye’nin bu uluslararası kuruluşla “yeni işbirliği imkanları araştırdığını” açıklaması, hemen ardından Moskova’da Rusya lideri Vladimir Putin’i ziyaret ederek Türkiye’nin BRICS ile “işbirliği niyetini” duyurmasıyla birlikte büyük bir tartışmaya yol açmıştı.

Devamı: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/turkiyenin-bricse-ortak-devlet-statusunde-katilmasi-tamam-simdi-top-rusyanin-sahasinda-42571727

Bu haber toplam 140 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim