• İstanbul 27 °C
  • Ankara 32 °C

Rahmi Er: Devlet-i ebed müddet

Rahmi Er: Devlet-i ebed müddet
Devletimizin ismi Türkiye. Bu devletin bir önceki ismi ise Devlet-i âli Osman idi. 1876'dan sonraki hükûmet şekli meşruti demokrasiydi. Osmanlı devletinden önceki devletimiz, Selçuklu Sultanlığı'ydı. Daha evvel de Hanlıklar, Hakanlıklar bulunmakta.

"Türkiye" adını Cenevizlilerden başlayarak Avrupalılar Osmanlı devleti için kullanmışlardı.

Tarihte "Türkiye" isimli ilk devlet, Ed'devlet'it Türkiya ismiyle Mısır'da kurulmuştu. T.C., ağaç diplerinde sürgün veren mantarlar gibi birden ortaya çıkmadı. Böyle bir savunma devlete de millete de hakarettir. O, bir devamlılığın tezahürüdür. Devamlılık ifade eden ismi Osmanlı ecdadımız vermiştir. Bu isim şudur: Devlet-i Ebed Müddet. 'Ebediyete kadar devam edecek devlet'.

Türkiye Cumhuriyeti, 89 yaşında. Bir zihniyet, başlangıçtaki kavgaları sürdürmek istemektedir. Kendilerini cumhuriyetçi, Atatürkçü ve laik sayan bir sınıf zorbalaşarak, bir zıt cephe de ihdas edip onlara "cumhuriyet düşmanı" demişlerdir. Bugün böyle bir iddiaya sadece gülünecekken birtakım politikacılar hâlâ istismar çirkinliğindeler.

İki yanlışlığın düzeltilmesi gerekir. Bunlardan biri Osmanlının ilk günden son güne kadar mutlakiyetle yönetildiği. İkincisi, Cumhuriyetin ilk günden bugüne demokrasiyle idare edildiği fikridir. İkisi de doğru değil. Aslına bakarsanız "mutlakiyet" hükmü de hatalıdır. Yine de bu kelimeyle ifade etmek gerekirse 1876 Kanun-ı Esasisiyle birlikte meşrutî, bir diğer söyleyişle taçlı demokrasi devri başlamış, Osmanlının son meclisi, Cumhuriyetin ilk meclisi olmuştur. Hatta Türkiye Cumhuriyeti hudutlarını TBMM değil, Meclis-i Meb'usan çizmişti. Onun "Misak-ı Millî" diyerek yeminle tesbit ettiği hudutları Cumhuriyet kadroları ve Lozan Muahedesi bire bir kurtaramamıştır.

Devamı: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/kose-yazilari/rahim-er/devlet-i-ebed-muddet-643902

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim