DOĞAL İŞLEYİŞ ZATEN GERÇEKLEŞİYOR AMA BUNA UYMAYAN BİZLERİZ
Bu depremlerin özneside insan, nesneside insan. Doğal işleyiş zaten gerçekleşiyor ama buna uymayan biz. Yerleşim yerlerimizi doğru yerlere yapamadığımız için o yıkımları yaşıyoruz. 7 şiddetinde ki bir sarsıntıya dağlar dayanmıyor, zeminler kayıyor. 2 katlı yapılara baktığınız zaman doru yapıldıysa yıkılmıyor hasar alıyor ama yıkılmıyor. Doğal afet olmaz. Afet doğal olana uygun davranmadığımız zaman ortaya çıkan yıkımdır. Biz dere yatağını imara açıyoruz. Islah ettik diyoruz. eski yağmurlar yağmıyor diyoruz. Ama ne oluyor günün birinde bir yağmur yağıyor o dere taşıyor önüne geleni söküp atıyor. Denizi dolduruyoruz mekan elde etmeye çalışoyruz. YER KÜRE ERGENLİKTEN YETİŞKİNLİĞE DOĞRU GİDİYOR Artık yer küre ergenlikten yetişkinliğe doğru gidiyor. Dünyamız yaş alıyor. O da bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Bunu adımız soyadımız gibi bilip doğru dersleri çıkarıp doğru politikaları hayata geçirmeliyiz. İnsan ne yapıyor bir şehir oluşturuyor bunun sonunda buna maruz kalan yine insan. Biz kendi koyduğumuz kaidelerin yada tedbirsizliklerin bedelini ödüyoruz. İnsanların kararını aldığı yapı denetimleri, inşaa süreçlerini insanlar olarak biz oluşturuyoruz, bunun mağduriyetini de biz yaşıyoruz. MEVZUATLARIMIZ AHLAKA UYGUN OLMALI Mevzuata uygun ama ahlaka uygun değil. Mevzuatlarımız ahlaka uygun olmalı. Şehirleri inşaa etmeden, evleri inşaa etmeden şu zihinlerimizi ve gönüllerimizi inşaa etmemiz lazım. 1755 Lizbon depremi sonrasında Toplum sözleşmesi kitabı ile bildiğimiz Jan Jak Russo diyor ki ova yere 7-8 katlı ev yaparsanız olacağı bu diyor. O zaman şehri buna göre inşaa edeceğiz. Bir tedbir alıyorlar, kural kaide geliştiriyorlar. Avrupanın şehirlerinde neden böyle bir sistematiğin olduğunu büyük yıkım oluşturanLizbon depremine bakarak anlamamız lazım. Bizim güçlü bir devletimiz var, kadim bir kültürümüz var, bilim insanlarımız var. Ankara'nın yerleşimine bakın. Yerleşim yerleri zemini daha sert yerler. Bunlar aslında tecrübeyle yapılmış yerler. Bugün artık bilim var, jeoloji bilimimiz var. Artık uzman görüşleri alarak, raporlar alarak bu zemin etütleri deglere edilmeli.
Devamı: https://www.redaktorhaber.com/haber/prof-dr-musa-kazim-arican-depremlerin-oznesi-de-nesnesi-de-insan-20336
Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan: Depremlerin öznesi de, nesnesi de insan
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerle ilgili "Depremlerin öznesi de insan, nesnesi de insan" dedi.
Bu haber toplam 343 defa okunmuştur
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
“Bir Ömür Hikâyesi” kitabının tanıtımı yapılacakIrak Türkmen Şairi Mikdat Havdioğlu’nun “Bir Ömür Hikâyesi” kitabının tanıtımı Türkiye Yazarlar Birliği’nde yapılacak.
Prof. Dr. Necati Öner Vefatının 5. Yılında AnılıyorAkademisyen, Felsefe Profesörü, Türk Felsefe Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Necati Öner vefatının 5. Yılında düzenlenecek bir sempozyumla anılacak.
Birlik Vakfı’nda D. Mehmet Doğan’a Vefa Gecesi10 Aralık 2024 Salı akşamı, Birlik Vakfı Ankara Şubesi anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu genel başkanı, yazar ve fikir adamı D. Mehmet Doğan, hayatı ve eserleriyle anıldı.
- 12:40 - Özcan Ünlü’nün “Benim Kayıp Şairlerim” kitabı çıktı
- 12:30 - “HİCAZ DEMİRYOLU HİLAFET MAKAMININ 20. YÜZYILDAKİ EN BÜYÜK PROJESİDİR”
- 12:05 - Tunca Bengin:AB’nin ar damarı çatlamış...
- 11:57 - Hakkı Öcal:Meğer ne çok seveni varmış!
- 11:55 - Sedat Ergin:HTŞ’yi yakından tanıyalım (2) El Colani’nin geçerli muhatap olabilmesi için aşılması gereken kritik engel
- 11:52 - Abdulkadir Selvi:Suriye’de ABD’nin PKK’ya uydu devlet planı çöp kutusuna atılıyor
- 11:49 - Hüseyin Öztürk:Uyuşan şuurumuzu uyandırmak
- 11:46 - Ahmet Varol:Ümitlenen Filistin halkı, telaşlanan siyonist işgal
- 14:34 - “Bir Ömür Hikâyesi” kitabının tanıtımı yapılacak
- 14:33 - Mesnevî Okumaları -217- Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu
- 14:33 - Prof. Dr. Necati Öner Vefatının 5. Yılında Anılıyor
- 14:33 - 2. Türkçe Şûrası’nda “Hukuk Dili” konuşulacak
- 14:08 - Mustafa Kara: Şam için Bursa’da yazılan yüz altı yıllık bir mersiye
- 12:32 - Birlik Vakfı’nda D. Mehmet Doğan’a Vefa Gecesi
- 11:32 - İsmail Yaşa: Ateşkes umudunu Abbas söndürdü
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.