Uğruna ne fedakarlıklar yapılan, savaşlar çıkan, insanların birbirini öldürmekten bile çekinmediği bir kelime. Sanki hayat amacımız oymuş gibi hareket ettiğimiz ama iş başkalarının özgürlüklerine geldiğinde o kadar da cömert olmadığımız bir kelime. Her ne kadar bildiğimizi iddia etsek de birisi bize "Özgürlüğün tanımını yapabilir misin?" diye sorduğunda cevap vermemiz o kadar da kolay olmayabilir. Hatta çoğunlukla tam olarak nasıl cevap vereceğimizi de bilemeyiz.
Biz yetişkinlerin anlamakta, anlamlandırmakta zorlandığı hele ki uygulamaya gelince tamamen bocaladığı bir kavramı çocukların anlamlandırabilmesi o kadar kolay mıdır? Onların zihinleri bizlerden daha açık. Kavramlar üzerine net açıklamalar yapıp somut örneklerle sunduğumuz ve onlara rol model olduğumuz zaman sandığımızdan daha kolay içselleştirip zihinlerinde ona göre bir planlama yapabiliyorlar. Açıklama ve somutlaştırma kısmında ise en büyük destekçimiz kitaplar olabilir. 0kuduğumuz hatta çocuklarla birlikte okuyup üzerine konuştuğumuz bir kitap sayesinde en zor konuları bile onlarla tartışabilme şansını elde etmiş oluruz.
Özkan Öze'nin kaleme aldığı Çaylak ile Filozof serisi özgürlük, ırkçılık, güzellik gibi zor ama konuşulması gereken kavramları çocuklara anlatabilmemizi kolaylaştırmak için yazılmış desem abartmış olmam. Özellikle içinde yaşadığımız çağda bu kavramların üzerine çok daha fazla yoğunlaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Hem yetişkinlerin hem çocukların hem de gençlerin tamamen kenilerine yöneldiği, iletişimin zayıfladığı ve herkesin sadece kendini düşündüğü "ben" çağında evrensel değer ve yargılardan bahsetmek insanların bunları içselleştirmesini beklemek boşa bir çaba gibi gelebilir.
Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/ozgurluk-dosyasi-gercekten-ozgur-muyuz-k6018.html
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.