- Hakkımızda
- TYB Ödülleri
- Genç Yazarlar Kurultayı
- Kitaplık
- Ahlâk Şûrası
- Yazar Okulu
- Mehmet Âkif Ersoy
- Türkçe Şûrası
- Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi
- Yayınlar
- Söyleşi
- Şube Haberleri
- Salgın Edebiyatı
- Haberler
- Şiir Şölenleri
- Mesnevi Okumaları
- Kültür & Sanat Haberleri
- Kültür Kervanı
- Kırklar Meclisi
- Duyurular
- Biyografiler
TYB’NİN 45. YILINDA İLK 45 ÜYEMİZ:ALİ AKBAŞ
Kültür, sanat, edebiyat alanında verdiği hizmetlerle ülkemizin en temel kuruluşlarından birisi haline gelen Türkiye Yazarlar Birliği 45. yılını idrak ediyor...
09 Aralık 2023 Cumartesi 10:44
Yıl 1978, D. Mehmet Doğan, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Necmettin Turinay, Alper Aksoy, Saadettin Elibol, Ahmed Günbay Yıldız, Yahya Akengin, Yavuz Bülent Bakiler, Mustafa Yazgan, Beşir Ayvazoğlu, Zeki Ceyhan, Hasan Kayıhan, Erdem Bayazıt ve Hüsnü Aktaş. Bu on dört kurucu üye bir araya geliyor ve Yazarlar Birliği’ni kuruyor...
Bu kurucu üyeler arasında yer almayan/alamayan fakat böyle bir kurumun oluşumunu gerekli gören ve daha başlangıçta üye olarak destekleyen öyle önemli simalar var ki…
İşte 14 kurucuya ilave olarak kuruluş harcında payı olan ilk 45 üye:
H. Rıdvan Çongur, Nabi Avcı, Abdülkadir Özkan, Mehmet Aksoy, Abdullah Lelik, Şevket Bulut, Alaaddin Özdenören, A. Metin Şahin, M. İlhan Geçer, A. Hikmet İnce, Rasim Özdenören, Bahattin Karakoç, Yağmur Tunalı, Ali Uğur, Mesut Uçakan, M. Âkif İnan, Emine Işınsu, İskender Öksüz, İbrahim Ulvi Yavuz, Ebubekir Eroğlu, Ömer Okcu (Hekimoğlu İsmail), Zübeyir Yetik, Mustafa Kutlu, Sadık Albayrak, Ali Çorlu, Sevinç Çokum, Galip Erdem, Alparslan Yasa, Bahri Zengin, Burhaneddin Kayıhan, Ali Akbaş, İsmail Hacıfettahoğlu, Muhsin Mete, Abdurrahman Dilipak, Osman Tunç, Necmettin Sefercioğlu, İsmail Bal, Nazım Zeyrek, Mahmut Arıgöz ve Mustafa Karakaya, Muhsin İlyas Subaşı, Mustafa Kara, Orhan Kavuncu, Abdullah Sertkaya, M. Nuri Şahin.
Bu listede zamanının önemli şair ve yazarları, kültür adamları olduğu gibi, sonraki yıllarda edebiyat ve kültür hayatımızda mühim yeri olan birçok sima da yer alıyor. Bunların bir kısmı aramızdan ayrıldı, onlara rahmet diliyoruz. Yaşayanlar eser vermeye devam ediyor. Onlara da sıhhat ve afiyet temenni ediyoruz.
45. üyemiz Ali Akbaş...
4 Eylül 1942 tarihinde Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi Maraba köyünde doğdu. İlkokulu Maraba köyünde, ortaokulu Elbistan'da, liseyi Kahramanmaraş'ta okudu.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olduktan sonra; Elbistan, Çayeli ve Adana Erkek liselerinde Türkçe öğretmenliği, Gazi Eğitim Enstitüsünde müdür yardımcılığı (1973-79), Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Bölümünde Türkçe okutmanlığı (1982-97), Film Radyo ve Televizyonla Eğitim Merkezi'nde program yazarlığı (1979-1982) yaptı.
Yüksek lisansını "Irapalak-Ekinöza Ağıztans (1985) adlı teziyle tamamladı. 1996'da emekli oldu.
1999-2000 öğretim yılında Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesinde öğretim görevliliği yaptı.
İlk şiiri "Koşma", Engizek gazetesinde (1960) yayımlandı. Daha sonra şiirlerini, yazı kurulunda bulunduğu Divan (yazı kurulu üyesi), öncüler, Doğuş, Kanat Edebiyat, Kardaş Edebiyatlar, Töre, Erguvan, Türk Edebiyatı, Dolunay gibi dergilerde yayımladı.
Doğuş edebiyat (Ankara) ve Kanat edebiyat (Ankara) dergilerinin genel yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu. (1982-84; 1992-93)
FRTEM'de eğitici programlar (1979-82), Radyo Birlikte (Ankara) "Şiirle Sohbet" adlı bir program (1994-96) yaptı. "Kız Evi Naz Evi" (1969) İstanbul Radyosunda radyo programına uyarlandı.
Kuş Sofrası kitabı 1991'de Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından Çocuk Edebiyatı dalında yılın eseri seçildi. Aynı eser, 2001'de Makedoncaya tercüme edildi.
12. Dünya Şairler Günü 1991 Yunus Emre Yılı Plaketini, TYB tarafından Kazakistan Almatı'da yapılan Il. Türk Dünyası Şiir Şöleninde (1993) Mağcan Cumabayulı Ödülünü, Kosova Prizren'de yayımlanan Türkçem dergisinin Yılın Şairi Ödülünü (2005) aldı.
Eserleri:
Masal Çağı (şiir),
Kuş Sofrası (çocuklar için şiir),
Gökte Ay Portakaldır (masal)
Kız Evi Naz Evi (piyes)
Ali Akbaş'ın üyelik formu:
TYB Yönetim Kurulu toplantısından: Mehmet Çetin, Nabi Avcı, M. Cemal Çiftçigüzeli, D. Mehmet Doğan, B. Bilge Tokel, Şükrü Karaca, Mustafa Everdi, İrfan Çalışan Ali Akbaş. (1987)
Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni, Bursa 1992 Hüseyin Özbay, Âkif İnan, Ali Akbaş
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.