- Hakkımızda
- TYB Ödülleri
- Genç Yazarlar Kurultayı
- Kitaplık
- Ahlâk Şûrası
- Yazar Okulu
- Mehmet Âkif Ersoy
- Türkçe Şûrası
- Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi
- Yayınlar
- Söyleşi
- Şube Haberleri
- Salgın Edebiyatı
- Haberler
- Şiir Şölenleri
- Mesnevi Okumaları
- Kültür & Sanat Haberleri
- Kültür Kervanı
- Kırklar Meclisi
- Duyurular
- Biyografiler
- İstanbul10°C▼
- Ankara7°C
- İzmir14°C
- Konya8°C
- Sakarya10°C
- Şanlıurfa12°C
- Trabzon10°C
- Gaziantep10°C
TYB’NİN 45. YILINDA İLK 45 ÜYEMİZ: ALİ HİKMET İNCE
Kültür, sanat, edebiyat alanında verdiği hizmetlerle ülkemizin en temel kuruluşlarından birisi haline gelen Türkiye Yazarlar Birliği 45. yılını idrak ediyor...
09 Kasım 2023 Perşembe 12:07
Yıl 1978, D. Mehmet Doğan, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Necmettin Turinay, Alper Aksoy, Saadettin Elibol, Ahmed Günbay Yıldız, Yahya Akengin, Yavuz Bülent Bakiler, Mustafa Yazgan, Beşir Ayvazoğlu, Zeki Ceyhan, Hasan Kayıhan, Erdem Bayazıt ve Hüsnü Aktaş. Bu on dört kurucu üye bir araya geliyor ve Yazarlar Birliği’ni kuruyor...
Bu kurucu üyeler arasında yer almayan/alamayan fakat böyle bir kurumun oluşumunu gerekli gören ve daha başlangıçta üye olarak destekleyen öyle önemli simalar var ki…
İşte 14 kurucuya ilave olarak kuruluş harcında payı olan ilk 45 üye:
H. Rıdvan Çongur, Nabi Avcı, Abdülkadir Özkan, Mehmet Aksoy, Abdullah Lelik, Şevket Bulut, Alaaddin Özdenören, A. Metin Şahin, M. İlhan Geçer, A. Hikmet İnce, Rasim Özdenören, Bahattin Karakoç, Yağmur Tunalı, Ali Uğur, Mesut Uçakan, M. Âkif İnan, Emine Işınsu, İskender Öksüz, İbrahim Ulvi Yavuz, Ebubekir Eroğlu, Ömer Okcu (Hekimoğlu İsmail), Zübeyir Yetik, Mustafa Kutlu, Sadık Albayrak, Ali Çorlu, Sevinç Çokum, Galip Erdem, Alparslan Yasa, Bahri Zengin, Burhaneddin Kayıhan, Ali Akbaş, İsmail Hacıfettahoğlu, Muhsin Mete, Abdurrahman Dilipak, Osman Tunç, Necmettin Sefercioğlu, İsmail Bal, Nazım Zeyrek, Mahmut Arıgöz ve Mustafa Karakaya, Muhsin İlyas Subaşı, Mustafa Kara, Orhan Kavuncu, Abdullah Sertkaya, M. Nuri Şahin.
Bu listede zamanının önemli şair ve yazarları, kültür adamları olduğu gibi, sonraki yıllarda edebiyat ve kültür hayatımızda mühim yeri olan birçok sima da yer alıyor. Bunların bir kısmı aramızdan ayrıldı, onlara rahmet diliyoruz. Yaşayanlar eser vermeye devam ediyor. Onlara da sıhhat ve afiyet temenni ediyoruz.
24. üyemiz: Ali Hikmet İnce…
20 Mayıs 1956 yılında Eskişehir’de doğdu. Eskişehir Mehmet Ali Yasin İlkokulu (1968), Eskişehir Ticaret Lisesi Orta Kısmı (1971), Eskişehir Sanat Enstitüsü (1973), Eskişehir Teknisyen Okulunu (1974) bitirdi.
Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümüne kaydoldu ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun oldu (1980). İlk yazıları Eskişehir'deki mahalli gazeteler, Milli İrade ve İstikbal’de yayımlandı.
Ankara Ticaret Gazetesi, Millet, Ortadoğu ve Hergün’de muhabir, yazar ve istihbarat şefi olarak çalıştı. Millet gazetesinde "Türk Dünyası" başlıklı haftalık sayfalar hazırladı. Genç Arkadaş ve Töre dergilerinde araştırma yazıları çıktı. 1980 askeri darbesinin arkasından gazeteciliği ara verip, İngilizce öğretmeni olarak farklı okullarda çalıştı.
Bu devrede İngilizce-Türkçe, Türkçe-İngilizce iki sözlük hazırladı. Çok sayıda çocuk klasiğini Türkçeye kazandırdı. Türkçe sözlük yazdı.
Ankara'da yayınlanan Belde Gazetesinde "Zaman Tüneli" başlığı ile haftalık tarih yazıları ve anekdotları kaleme aldı. Türkiye Yazarlar Birliği'nin Kültür ve Sanat Yıllıklarına katkıda bulundu. Ankara'da faaliyet gösteren Emel Yayınlarından Çocuk Klasikleri dizisinden on yedi kitabı yayımlandı. SEK Eğitim ve Kültür Yayınları'ndan on bir çevirisi çıktı.
1990'lı yıllarda Ankara’da çıkan Panel, İstanbul'da yayınlanan Yörünge isimli haber dergilerinde haber ve basın kulis yazıları yazdı.
1997’de eşi yazar-şair Nejla İnce ile birlikte Vizyon Yayıncılık Ltd. Şti'yi kurdu ve kurumsal yayıncılığa geçti. A. Hikmet İnce 1995'de Kurtuluş İlköğretim Okulu İngilizce öğretmenliğinden emekli oldu.
Halen suzmehaber.com haber sitesi ile sorumatik.com.tr adlı İngilizce öğretim ve sınav sitesini de yöneten üyemize sıhhatli bir ömür ve başarılar dileriz.
Eserleri
Araştırma- İnceleme: Esir Türk İlleri (1976), Devlet Güvenlik Mahkemeleri (1977), Gayrıresmi Tarih (Orhan Gazi Aşiroğlu imzası ile, 1991), Son Halife Abdülmecid Efendi (Orhan Gazi Aşiroğlu imzası ile, 1993), Acı Zamanlar (Enver Paşa'nın eşi Naciye Sultan’ın Anıları: Orhan Gazi Aşiroğlu imzası ile, 1993), Basına Baskın (Orhan Gazi Aşiroğlu imzası ile, 1993).
Çeviri: Tom Sawyer (2 cilt, 1990), Kaptan Sinbat (1990), Oliver Twist (1990), Robin Hood (1990), Moby Dick (1990), Alice Harikalar Diyarında (1990), Hazine Adası (2 cilt 1990), Monte Kristo (3 cilt 1990), 80 Günde Devri Alem (2 cilt 1990), D av id Copperfield (2 cilt 1990), Mutlu Prens (1991), Kral ve Dilenci (1991), Uçan At (1991), Elmas Kaçakçıları (1991), Büyülü Terlikler (1991), Acılı Mutluluk (1991), Küçük Yankesici (1991), Hazine Adasındaki Beşli (1991), Binbirgece Masalları (1991), Denizden Gelen Hanımefendi (1991).
Ali Hikmet İnce'nin üyelik formu:
,
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.