- Hakkımızda
- TYB Ödülleri
- Genç Yazarlar Kurultayı
- Kitaplık
- Ahlâk Şûrası
- Yazar Okulu
- Mehmet Âkif Ersoy
- Türkçe Şûrası
- Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi
- Yayınlar
- Söyleşi
- Şube Haberleri
- Salgın Edebiyatı
- Haberler
- Şiir Şölenleri
- Mesnevi Okumaları
- Kültür & Sanat Haberleri
- Kültür Kervanı
- Kırklar Meclisi
- Duyurular
- Biyografiler
TYB’NİN 40. YILINDA İLK 40 ÜYEMİZ: BAHAETTİN KARAKOÇ
Türkiye Yazarlar Birliği 40. yılını idrak ediyor... Bugün 14 büyük şehrimizde şubeleri olan ve 1500'ü aşkın üyeye sahip bir meslek kuruluşu TYB.
10 Temmuz 2018 Salı 13:01
Yıl 1978, on dört kurucu üye bir araya geliyor ve Yazarlar Birliği’ni kuruyor... Kurucu üyeler arasında yer almayan/alamayan fakat böyle bir kurumun oluşumunu gerekli gören ve daha başlangıçta üye olarak destekleyen öyle önemli simalar var ki…
İşte 14 kurucuya ilave olarak kuruluş harcında payı olan 40 üye:
H. Rıdvan Çongur, Nabi Avcı, Abdülkadir Özkan, Mehmet Aksoy, Abdullah Lelik, Şevket Bulut, Alaaddin Özdenören, A. Metin Şahin, M. İlhan Geçer, A. Hikmet İnce, Rasim Özdenören, Bahattin Karakoç, Yağmur Tunalı, Ali Uğur, Mesut Uçakan, M. Âkif İnan, Emine Işınsu, İskender Öksüz, İbrahim Ulvi Yavuz, Ebubekir Eroğlu, Ömer Okcu (Hekimoğlu İsmail), Zübeyir Yetik, Mustafa Kutlu, Sadık Albayrak, Ali Çorlu, Sevinç Çokum, Galip Erdem, Alparslan Yasa, Bahri Zengin, Burhaneddin Kayıhan, Ali Akbaş, İsmail Hacıfettahoğlu, Muhsin Mete, Abdurrahman Dilipak, Osman Tunç, Necmettin Sefercioğlu, İsmail Bal, Nazım Zeyrek, Mahmut Arıgöz ve Mustafa Karakaya.
Bu listede zamanının önemli şair ve yazarları, kültür adamları olduğu gibi, sonraki yıllarda edebiyat ve kültür hayatımızda mühim yeri olan birçok sima da yer alıyor. Bunların bir kısmı aramızdan ayrıldı, onlara rahmet diliyoruz. Yaşayanlar eser vermeye devam ediyor. Onlara da sıhhat ve afiyet temenni ediyoruz.
26. üyemiz: Bahaettin Karakoç…
1930 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde doğdu. İlköğrenimini memleketinde yaptı. Adana Düziçi Köy Enstitüsü'nde okudu.
29 Ağustos 1944 tarihinde memurluğa atandı. Kahramanmaraş’taki sağlık kuruluşlarında 32 yıl sağlık memuru olarak çalıştıktan sonra kendi isteğiyle emekli oldu.
Askerliğini yedek subay olarak İstanbul’da yaptı. İlk şiiri 1942 yılında “Yurt Gazetesi”nde yayınlandı ve böylece 63 yıllık sanat macerası başladı. 1962’de Akşam Gazetesiyle Türk Kadınlar Birliği’nin ortaklaşa düzenledikleri Türkiye çapındaki bir edebiyat yarışmasında hikâye dalında “İsa ile İshak” adlı hikâyesiyle ikincilik ödülü aldı.
1983 yılında Kayseri Sanatçılar Derneği tarafından yılın şairi seçildi.
1986 yılında “Bir Çift Beyaz Kartal” adlı kitabıyla şiir dalında Türkiye Yazarlar Birliği ödülünü aldı.
Karakoç, sanat ve edebiyat dergisi Dolunay’ı1986 yılında çıkarmaya başladı. 37 sayı çıkardıktan sonra ekonomik sebeplerden dolayı kapatmak zorunda kaldı
Her yıl düzenlenen 'Dolunay Şiir Şöleni'ni başlattı. 16 yıldır aralıksız gerçekleştirilen “Geleneksel Dolunay Şiir Şölenleri” büyük ilgi gördü.
1989 yılında Kültür Bakanlığı’nın tercihi ile Türkiye’yi temsilen Strugua Uluslar Arası Şiir Akşamları Festivali'ne katıldı ve burada bir de tebliği sundu. 1991 yılında Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen münacaat yarışmasında “Beyaz Dilekçe” isimli şiiriyle birincilik kazandı.
Karakoç; Türkiye Yazarlar Birliği’nin 1993’de düzenlediği Türkçenin Uluslararası 2.Şiir Şöleni”için gittiği Kazakistan Almaatı’da “Büyük Abay Ödülü”yle ödüllendirildi.
Türkiye Yazarlar Birliği kuruluşunun 25.yılı faaliyetleri kapsamında; yaşayan yazarlara saygı programında “Şehrin Kapılarındaki Şair Bahattin Karakoç ve Türk Şiirinin Çeyrek Asrı”, başlıklı iki süren bir etkinlik düzenledi.
Çeşitli üniversitelerde şair ve sanatıyla ilgili çok sayıda bitirme ve yüksek lisans tezleri yapıldı. Onlarca şiiri yabancı dillere de çevrilmiştir. 2004’de sponsorluğunu başından beri Tarsus Belediyesinin yaptığı “Karacaoğlan Şelâle Şiir Akşamları” etkinlikleri içerisinde her yıl bir şaire verilen “Karacaoğlan Onur Ödülü”nü aldı.
Şiir, hikâye ve yazıları Hisar, Varlık Yıllığı, Türk Edebiyatı, Dolunay, Doğuş Edebiyat, Milli Kültür, Kültür ve Sanat gibi yüzlerce sanat edebiyat dergilerinde yayınlandı. Önceleri halk şiirine daha yakın olan şiir anlayışını son dönemlerinde modern tarzla birleştirip kendine özgü yeni bir çizgi ortaya koymayı başardı.
Eserleri
Mevsimler ve Ötesi, Seyran, Zaman Bir Beyaz Türküdür, Sevgi Turnaları, Ay Şafağı Çok Çiçek, Kar Sesi, İlkyazda, Bir Çift Beyaz Kartal, Menzil, Uzaklara Türkü, Güneşe Uçmak İstiyorum, Beyaz Dilekçe, Güneşten Öte, Dolunay Şiir Güldestesi, Leyl ü Nehar Aşk, Aşk Mektupları, Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman, Ay Işığında Serenatlar, Sürgün Vezirin Aşk Neşideleri, Ben Senin Yusuf’un Olmuşum.
Bahaettin Karakoç'un üyelik formu:
,
Bahaettin Karakoç, D. Mehmet Doğan, Ergeş Uçkun. Türkçe'nin 5. Uluslararası Şiir Şöleni Strazburg-2003
Hasan Özbay, Necmettin Turinay, M. Atilla Maraş, .... , Bahaettin Karakoç, ... Kazakistan Yazarlar Birliği Önü
Türkçe'nin 2. Uluslararası Şiir Şöleni - Almatı 1993
D. Mehmet Doğan, Tomanbay, Bahaettin Karakoç. Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şöleni - Bursa 1992
Kazakistan yolunda, 1993 Bahaddin Karakoç, Bekir Soysal, Necdet Konak
Strazburg, 2003 Metin Önal Mengüşoğlu, Vahab Akbaş, Bahattin Karakoç, D. Mehmet Doğan. Arkada Mustafa Miyasoğlu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.