14 Kasım 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara7°C
  • İzmir12°C
  • Konya4°C
  • Sakarya13°C
  • Şanlıurfa13°C
  • Trabzon13°C
  • Gaziantep9°C

SEVBA ABDULA: MEHMET AĞABEYİME RAHMETLE...

Benim için Mehmet Ağabey; Taceddin Dergâhı, Mehmed Akif, Türkçe, Fettah Efen­di sacayaklarıyla düşünce dünyama, irade­me, hayatıma değen çağdaş dönem arifiydi.

Sevba Abdula: Mehmet Ağabeyime Rahmetle...

09 Kasım 2024 Cumartesi 11:04

 Modern devlet pratiklerinin her gün sürek­li acımasızca yaşandığı Ankara gibi yerde mert bir o kadar da nazik, ahlak abidesi aziz bir büyüğümdü.

2005 yılı Ankara soğuğunda Taceddin Dergâhı önündeyiz. Mehmed Akif, İstiklal Marşı, Taceddin Dergâhı ile dertlenmek o günlerde çok çetindi, protokol bugünkü gibi değildi. Dergâh Hacettepe Üniversitesinin bin bir zorluk çıkardığı bir yerdi ve durumu haraptı. Sağ olsun Uğur Eleman abi ile bir­likte toplantıya katılmıştık. Mehmet ağabe­yi ilk kez orada görmüştüm. Mert, sözünü esirgemeyen duruşu ve üslubuyla dikka­timi çekmişti. 2007 yılma dek oradaki top­lantılara katılmıştım, o soğuktan dolayı iki kez hastalandığımı hiç unutmuyorum ama Mehmet ağabey dirayeti, yakın takibi çok şükür oranın Altındağ Belediyesine tahsisi ve restorasyonuyla bambaşka ve hakkettiği bir çehreye dönüşmüştü.

Mehmet ağabeyle birebir tanışmam İlim Yayma Cemiyetinin yurdunda oldu sa­nırım. Safahat Okumaları düzenleniyor­duk. Aynı zamanda da Türkiye Yazarlar Birliği'nin ekinliklerine Yavuz Ertlirk ve Halit Çelikyön ile katılıyorduk. Mehmet ağabey, Akif ve Safahat ile özdeşleşmiş biriy­di. Büyük şair Akif'i daha da çok sevmemiz onun vesilesi iledir. Batılılaşma İhaneti ese­rini de o yıllar okuduğumu hatırlıyorum.

Üsküp'ten apolitik ve esnaf bir ailenin çocu­ğu olarak Ankara'ya ilk vardığımda çok az şeyden haberdardım. Ankara Mülkiye yıl­larım modernleşme tarihimizi, Cumhuriyet Türkiye'sinde olup biteni büyük isimlerin tartışmaları ve okumalarıyla öğreniyor, tar­tışıyordum. Mehmet ağabeyin bu konulara bakışı hiç şüphesiz güçlü bir geleneğin na­zarlarının dışavurumuydu.

Mehmet ağabeyi daha yakından ise 2008 yı­lında "50 yıl sonra Yahya Kemal Üsküp'te" Bilgi Şöleni vesilesiyle oldu. 50'ye yakın akademisyen, şair ve edebiyatçının katıldı­ğı programı memleketimde yakından takip etmiş ve süreçte yer almıştım. Ondan sonra Mehmet ağabey ile irtibatımız hep devam etti. Maillere, mesaj kutularıma, mesajla­rıma bu vesileyle tekrar baktım 2013-2017 arası dışında irtibatımızın hep devam ettiği­ni gördüm. 2009'da Mehmet Akif Ersoy ko­nulu bir programı Üsküp'te nasıl düzenle­riz, TYB'nin Yazar Okulunu Üsküp'te nasıl uygularız gibi konulan konuşmuşuz. 2010 yılında TYB'nin "Şehir Tarihi Kongresi üzerine dertleşmişiz, 2011 yılında ise ' Milli Mücadele ve İstiklal Marşı Bilgi Şöleni'nde yer almamı ısrarla talep etmişti. 2017'den itibaren ise Üsküp'e dönüşüm Fettah Efen­di Eğitim ve Düşünce Derneği kurmamızla beraber ilişkimiz çok daha yakın olmuş. Bu sayede kendisini daha da yakından tanıma fırsatım oldu.

2018 yılında "Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı" programı için Üsküp'te Suluhan'da karşılaşmış muhabbet etmiştik. 2021 yılında "İstiklal Marşı’nın 100 yılı ve Mehmet Akif Bilgi Şöleni" için uzunca yazışmış ve Mehmed Akif ile Fettah Efendi irtibatını irdeleyen bir makaleyi kaleme almamı ısrarla talep etmiş ve başarmıştı. 2021 yılında Fettah Efendi'nin şiir defterlerine ulaşmamızla birlikte ise hastalığına dek daha yoğun çalıştığımız bir iki yıl geçti. Fettah Efendinin Mehmet Akif'e dair şiirleri ve ona olan mu­habbeti ortaya çıktıkça Mehmet ağabeyin konuya sahiplenmesi de daha artmıştı. Ki­tapların neşredilmesinde hem her yardım etti hem de hep cesaretlendirdi.

2021 yılının Nisan ayında "Bir Vatan Şairi Fet­tah Efendi" çevrimiçi panelinde yer aldı ve konuya muazzam bir perspektif verdi. 2021 yılının Ekim ayında ise Üsküp'ün ilim, kül­tür ve edebiyat çevrelerinde bir başka deyiş­le kültürel hafızasında büyük bir yere sahip olan Abdülfettah Rauf'un ilk şiir kitabını 60 yıl sonra yayınlamış ve tanıtımını gerçekleş­tirecektik. Mehmet ağabeyin bu toplantıda ver almasını çok arzuladım, birkaç kez ısrar ettim. Tabi Covid-19 salgını günleriydi do­ğal olarak ikimiz de endişeliydik. Sanırım iki yıldır Türkiye içerisinde bir veya iki et­kinliğe katılmıştı fakat bu davet Fettah Efen­di ve Mehmed Akif davetidir diyerek sağ ol­sun programa iştirak etti. Türkiye'de Fettah Efendi'ye bu denli sahip çıkan, yazan en önemli entelektüel idi. Mehmed Akif sevgi­si, Fettah Efendi ve Mehmet Doğan ağabeyi buluşturmuştu. Üsküp'e iner inmez benden talep ettiği şeye şaşırmış ve sevinmiştim. Onlarca büyük ismi Üsküp'te ağırlamış­tım, kendisi hepsinden farklı olarak Fettah Efendi'nin kabrine gidelim, selam verelim, Fatiha okuyalım demişti. Fettah Efendi'nin kabriyle birlikte Kadı Baba türbesini de zi­yaret etmiştik. Tarih, gelenek, kültür, miras öncü kişiler, süreklilik gibi sürekli konu et­tiğimiz kavramların ve olguların bir şahsi­yetin eylemlerinde görünür olmasından çok etkilenmiştim.

Bu vesileyle Mehmet Ağabeyle çok yoğun bir iki gün geçirmiştik. Türkiye Yazarlar Bir­liği Kızılay binasından, Türkçeye, kültürel ve siyasal hayattan Kemalizm'e, İslamcılığa ve Türkçülüğe, Balkanlardan Orta Asya ve Kafkaslara, Mehmet Akif'ten Yahya Kemal'e ve Sezai Karakoç'a, Necip Fazıl'dan İsmet Özel'e, Mehmet Fikri'den Aliya Izzetbegoviç'e, Ataullah Kurtiş'ten Musta­fa Sabri Efendiye kadar birçok konuyu ko­nuşmuş, kendisinin hatırlarını dinlemiştim. Üsküp'ün meşhur âlimi Ata Efendi'ni toru­nu Ataullah Kurtiş ile Murat Paşa Camii'nin karşısındaki çay ocağındaki muhabbeti de asla unutamıyorum. Ataullah Kurtiş'in hikâyeleri ve esprileriyle Mehmet ağabeyin o meşhur ciddi kişiliğinin arkasında neşeli, güler yüzlü halini de görmek nasip olmuş­tu. Ezcümle iki günlük ziyarette imanına, duruşuna, medeniyetimize olan sarsılmaz inancına derinlemesine şahit olmuştum.

Mehmet Ağabey ile son görüşmemiz 2023 yılının haziran ayında gerçekleşti. Türkiye Yazarlar Birliği ile ortaklaşa İstanbul'da "60. Ölüm Yıldönümünde Fettah Efendi Sem­pozyumu" düzenlemiş, Mehmet ağabey açı­lış panelinde yer almıştı. Mustafa Sacid Öztürk ile kendisini Sabiha Gökçen'den araba ile almış TYB'nin İstanbul Sultanahmet'teki şubesine götürmüş aynı şekilde dönüş için de İstanbul havaalanına bırakmıştık. O gö­rüşmenin son görüşme olacağını düşünme­miştim, birçok etkinliği ortaklaşa yapacağı­mıza dair büyük bir inancım vardı. Birkaç kez mesajlaşmış rahatsızlığından bahsetmiş daha iyi olduğunu ifade etmişti. Mahmut Bıyıklı abi ile de süreci takip ettim ama son üç dört ay kendisi ile herhangi bir irtibatım maalesef olmadı. Vefat haberi aldığımda ai­lemin çok yakın bir ferdinden ayrılmış gibi hissettim.

Balkanlarda yaşadığımız en büyük imtihan büyük göçlerle eşrafımızı, âlimimizi, sanatkârımızı kaybetmemiz oldu. Bizim toprak­lar medeniyetimize büyük değer kattı, bü­yük isimleri yetiştirdi. Mehmet ağabey bana hem kaybettiklerimizi hem de yeniden nele­ri inşa edebileceğimizi bizzat gösterdi. İnşal­lah hayatım boyunca Mehmet Akif, Fettah Efendi, Mehmet Doğan ilişkisini Rumeli ve Anadolu ilişkisinin tezahürü olarak görüp her daim var gücümle bunu ete kemiğe büründürmek için yollarda olacağım.

Aziz ağabey; Balkanlarda her daim hayırla yâd edileceksiniz... Allah mekânını cennet eylesin. Âmin

AY VAKTİ / 212. SAYI / 61-62

whatsapp-image-2024-10-27-at-22.09.40-009.jpeg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.