12 Aralık 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara7°C
  • İzmir15°C
  • Konya9°C
  • Sakarya9°C
  • Şanlıurfa14°C
  • Trabzon11°C
  • Gaziantep14°C

NURULLAH ÇETİN: SEZAİ KARAKOÇ, MİLLET BİRLİĞİNİ SAVUNDU

TYB Ankara Şubesi Diriliş Şairi Sezai Karakoç’u andı.

Nurullah Çetin: Sezai Karakoç, Millet Birliğini Savundu

19 Kasım 2024 Salı 00:10

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesi, her hafta yeni konuklarıyla gündemi belirlemeyi sürdürüyor. TYB Ankara Şubesi bu hafta, “Ankara Konferansları” programında “Sezai Karakoç’u Anlamak” başlığıyla konferans gerçekleştirdi.

Konferansın konuğu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurullah Çetin oldu.

MEHMET SAİT ULUÇAY: KARAKOÇ SADECE BİR ŞAİR DEĞİLDİ
Program TYB Ankara Şube Başkanı yazar-şair Mehmet Sait Uluçay’ın açış konuşmasıyla başladı. Uluçay, açış konuşmasında düşünür Sezai Karakoç’un aramızdan ayrılışının üçüncü yılı olduğunu hatırlatarak, Karakoç’un sadece bir şair olmadığını, İslam, millet, devlet, ümmet, ahlak, adalet ve metafizik konularında derin fikirler ortaya koyan, tezler ileri süren bir münevver olduğunu ifade etti.

Mütefekkir Sezai Karakoç’u iyi anlamanın, düşüncelerini ve eserlerini anlamlandırmanın ve hayatla buluşturmanın önemini işaret eden TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, “Sezai Karakoç’un konuşması, yazması kadar susması da ses getirmiş, etki yapmıştır” dedi.

Program konuğu Prof. Dr. Nurullah Çetin’in özgeçmişinden bölümler aktaran TYB Ankara Şube Sekreteri şair Banu Sancak, sözü Nurullah Çetin’e verdi. Başta TYB Eski Başkanı şair Mehmet Atilla Maraş, şair Şakir Diclehan ve yazar Ebubekir Aytekin olmak üzere çok sayıda şair ve yazarın katıldığı programda konuşan Prof. Dr. Nurullah Çetin, Sezai Karakoç’un “ikinci yeni akımı”nın içinde yer almasına rağmen “diriliş akımı”nın kurucusu olan, ülke meselelerine dert edinen, metafizik mevzularda da yazılar yazan mütefekkir bir şair-yazar olduğunu söyledi.

SEZAİ KARAKOÇ İKİ MİRAS BIRAKTI: YAŞANTISI VE ESERLERİ
Prof. Dr. Nurullah Çetin, mütefekkir Sezai Karakoç’un iki miras bıraktığını, bunlardan birisinin yaşantısı, diğerinin ise yazdıkları ve eserleri olduğunu vurguladı.
Diriliş hareketinin kurucusu Sezai Karakoç’un maneviyatı çok yüksek bir yaşantı ve milletimizin geleceğine ışık tutan, kılavuzluk yapan eserler olmak üzere iki miras bıraktığını anlatan Çetin, Sezai Karakoç’un ikinci yenicilerle tek ortak noktasının şiirlerinde “imgeyi” sık kullanması olduğunu belirtti.
Sezai Karakoç’un şuur sahibi bir şair olduğunun altını çizen Prof. Dr. Nurullah Çetin, “ İkinci yenicilerin yazılarının içeriği ile Karakoç’un yazılarının özünün hiçbir ilgisi yoktur. İkinci yeniciler genellikle dünyacı, materyalist, bedensel ve enternasyonel düşünceleri ele almışlardır. Karakoç ise eserlerinde, insanı, alemde insanı, ruhlar alemini, ahireti, fizik dünya ve metafizik dünyayı birlikte derinlemesine işlemiştir. Yeniden dirilişi gündeme taşırken gelenekten de yararlanmayı ihmal etmemiştir” şeklinde konuştu.

KARAKOÇ’TA ANLAM BULAN KELİMELER: HAKİKAT, ADALET VE FAZİLET
Sezai Karakoç’un medeniyet ve İslam mütefekkiri olduğunu belirten Çetin, dünyevi perspektiften hayata bakan aydınlarla Sezai Karakoç’un farkını şöyle anlattı “Materyalist ve pozitivist düşünürler insan ve insanı kutsal görür. Her şeyi insanla başlatırlar, insanla bitirirler. Karakoç düşüncesinde ise hayat, Allah’la başlar, Allah’la biter. Materyalistlerde üç kelime ön palana çıkar: Emek, hayal ve fantezi. Karakoç’da hayat şu üç kelimeyle anlam bulur: Hakikat, adalet ve fazilet. Materyalistlerde beden, Karakoç’ta ruh ön palanladır. Beden fani, ruh bakidir. Onlar bilginin güç olduğunu inanır, Karakoç için bilgi hakikati aramanın aracıdır. Karakoç’un diğer aydınlardan bir farkı da kültür emperyalizmine reddetmesidir”
AKİF, NECİP FAZIL VE KARAKOÇ ORTAK İDEALLERE SAHİPLER

Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç’un ortak ideallere sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Nurullah Çetin, Mehmet Akif Ersoy’un “ittihad-ı islam-ı” savunduğunu, Necip Fazıl Kısakürek’in milli-islami düşünceyi siyaset ve ekonomi düzleminde dile getirdiğini, Sezai Karakoç’un ise her zaman ve mekanda geçerli olan İslam’ın kurumsallaşması, millet ve ümmet birliğinin sağlanmasını savunduğunu kaydetti.

Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç’un ahlak, adalet, yeniden dirilişi konularını örnek genç tipleri üzerinden sembolleştirdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Nurullah Çetin, Ersoy’da Asım, Kısakürek’te Mehmet, Karakoç’ta Taha tipinin ön plana çıktığını söyledi.

TÜM PEYGAMBERLER DİRİLİŞ ERİDİR
Karakoç’un “Medeniyet tektir. Din tektir. İslam tektir. Tüm hak dinlerin İslam’ın güncellenmesidir. Tüm peygamberler diriliş eridir.” tezini savunduğunu söyleyen Prof. Dr. Nurullah Çetin, Karakoç’un insanlık tarihinde gelmiş geçmiş 27 medeniyetin ise sapma olduğunu ileri sürdüğünü anlattı.

Sezai Karakoç’un aşk anlayışının da diğer şairlerden farklı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nurullah Çetin, “Mona Roza” şiiriyle aşk konusundaki sapmaları düzeltmeye çalıştığını dile getirdi.

TYB Ankara Şube Başkan Yardımcısı Şahin Ali Şen, TYB Ankara Şubesi Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyeleri Kezban Eldemir, Fevzi Mercan, Denetleme Kurulu Üyeleri Mehmet Selim Atlıhan, Sezgin Erözbağ’ın hazır bulunduğu konferans, TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay’ın konferans konuğu Prof. Dr. Nurullah Çetin’i teşekkür etmesi ve kitaplardan oluşan bir seti hediye olarak takdim etmesiyle son buldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.