12 Aralık 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara7°C
  • İzmir14°C
  • Konya8°C
  • Sakarya10°C
  • Şanlıurfa12°C
  • Trabzon10°C
  • Gaziantep10°C

“GÜNÜMÜZ GENÇLİĞİ ÂSIM’DAN İLHAM ALMALIDIR”

İstiklâl Şairi Mehmet Âkif Ersoy’un bir gençlik modeli projesi ve ideal Türk gençliğinin bir simgesi olarak tasvir ettiği “Âsım”la ilgili bilgi şöleni Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde düzenlendi.

“Günümüz gençliği Âsım’dan ilham almalıdır”

22 Eylül 2024 Pazar 12:23

Âsım’ın yayımlanışının 100. yılı dolayısıyla yapılan bilgi şölenine; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, ASBÜ Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, 81 ilden üniversite öğrencisi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Ankara Valisi Vasip Şahin’in de tebrik mesajı gönderdikleri program; Türkiye Yazarlar Birliği tarafından, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün desteği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Genç Memur-Sen'in iş birliğiyle yapıldı.

Âsım’ın yayımlanışının 100. yılı dolayısıyla yapılan bilgi şölenine; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, ASBÜ Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, 81 ilden üniversite öğrencisi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında bir konuşma yapan Yazgı, bugün İstiklâl şairi Ersoy'un anmak ve onun ideallerini konuşmak için bir araya geldiklerini belirtti. D. Mehmet Doğan'ı rahmetle anan ve onun Mehmet Âkif Ersoy'un hatırlanması konusundaki çabalarıyla ön plana çıktığını anlatan Yazgı, Doğan'ın ömrünü gençlerin Ersoy'u doğru anlaması için harcadığını söyledi.

11-014.jpg

Bakanlık olarak Ersoy'u herkese anlatabilmek için her zaman çalışma içerisinde olduklarını bildiren Yazgı, "2021 yılını 'Mehmet Âkif ve İstiklâl Marşı Yılı' olarak kutladık ve o dönemde Mehmet Âkif'i elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Taceddin Dergahı'nın yenilenmesinden, Mısır apartmanının bir anı evine dönüştürme süreçlerinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü olduğum dönemde katkım olduğundan benim için de bir onur kaynağı oldu." dedi.

Yazgı, "Mehmet Âkif'in milletimizin kavramlarını ulusal zihinlerde filizlendirecek mücadelesini yaşatmak hepimizin görevi. Âkif'in Âsım şiiri bu bağlamda bizlere önemli mesajlar vermekte. Âsım yalnızca bir karakter değil aynı zamanda bir umut simgesidir. Bugün siz gençlerimizin Âsım'ın değerlerini benimsemesi ve onu yaşatması, geliştirmesi gerekmekte." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Arıcan da programı Mehmet Âkif Ersoy'un “Âsım” karakteriyle simgeleştirdiği gençliğin ve bu gençliğin son temsilcilerinden olan Mehmet Doğan'ın hatırasına düzenlediklerini bildirdi.

10-022.jpg

Ersoy'un Âsım neslini tekrar hatırlamak ve onun gençlik idealini aşılamanın herkesin büyük bir sorumluluğu olduğunu dile getiren Arıcan, "Âkif'in hayalini kurduğu ve Âsım karakteri üzerinden şekillendirdiği ideal gençlik modeli bugün hala canlı ve güçlü bir biçimde yol göstericiliğini sürdürmektedir." dedi.

Âsım şiirinin bilgili, ahlaklı ve erdemli bir nesli ön plana çıkardığını ifade eden Arıcan, şunları kaydetti: "Bu gençlik modeli, ülkeyi ileriye taşıyacak her türlü zorluğa ve ümitsizliğe rağmen buna göğüs veren gençlerden oluşmaktadır. Âkif'in bu eseri dilden dile dolaşan, en çok ezberlenen ve Çanakkale şehitlerine adanan dizeleriyle büyük yankı uyandırmış bir eserdir.

İstiklâl şairimiz, Kur'an şairimiz Mehmet Âkif Ersoy, Âsım şiiriyle bu gençlik modeli projesini en muazzam bir şekilde ortaya koymuştur. Bu gençler aklı ve fikri yerinden sorumluluk sahibi, bilgili, pozitif bilimlere Âkif aynı zamanda maneviyatı güçlü gençliktir.

Âkif'in gençliği ödev ve sorumluluk ahlakını içselleştirmiştir. Bu gençlik günümüzün insan projelerine karşı hala iyi insan idealini savunmaya devam etmektedir. Mehmet Âkif bu şiiriyle ümit aşılamakta ve sürekli ümit var olmayı bize tavsiye etmektedir."

8-029.jpg

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Yavuz ise konuşmasında Mehmet Doğan'ı rahmetle andı. Mehmet Âkif Ersoy'un anılmasının onun kavramları üzerine düşünülmesinin, azminin, mücadelesinin ve yılmamasının anlaması olduğunu belirten Yavuz, "Âsım'ın nesli, bu ülkenin tam bağımsızlığına kavuşması için mücadelesini sürdürüyor. Hikâye bitmiş değildir. Âsım, aslında kıyamete kadar sürecek bir sorumluluğun bir bilincin resmidir. Bu ruha, bu şuura sahip Âsımlara selam olsun." dedi.

81 ilden gelen üniversite öğrencilerinin yanı sıra Ankara’da çeşitli üniversitelerde okuyan gençlerin yoğun ilgi gösterdikleri bilgi şöleni açılış konuşmalarından sonra 100 öğrenciyi temsilen, 10 öğrenciye katılım belgelerini Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, ASBÜ Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz tarafından verildi.

Bilgi şöleni panel oturumları ile devam etti.

12-015.jpg

5-063.jpg

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.