- Hakkımızda
- TYB Ödülleri
- Genç Yazarlar Kurultayı
- Kitaplık
- Ahlâk Şûrası
- Yazar Okulu
- Mehmet Âkif Ersoy
- Türkçe Şûrası
- Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi
- Yayınlar
- Söyleşi
- Şube Haberleri
- Salgın Edebiyatı
- Haberler
- Şiir Şölenleri
- Mesnevi Okumaları
- Kültür & Sanat Haberleri
- Kültür Kervanı
- Kırklar Meclisi
- Duyurular
- Biyografiler
GENEL BAŞKAN ARICAN: EDEBİYATSIZ FELSEFE FELSEFESİZ EDEBİYAT OLMUYOR
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım ARICAN Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin “SUBÜ konuşmaları” programına konuk oldu.
13 Nisan 2023 Perşembe 16:37
Dr. Öğretim üyesi Berrin Sarıtunç’un “Felsefesiz Edebiyat Edebiyatsız Felsefe Mümkün mü?” konu başlıklı yönettiği söyleşi 12 Nisan 2023 tarihinde yapıldı ve Üniversitenin YouTube kanalı SUBÜ Haber’den canlı olarak yayınlandı.
Genel Başkan Arıcan yaptığı konuşmada; “Bizim varlığımızı koruyan en önemli değerlerimizden biri de dilimizdir. Dilimiz bizim hem düşüncelerimizi hem fikirlerimizi aktardığımız bir olgu ama aynı zamanda varlığımızın da en önemli nişanesidir. Bu anlamda İstiklal Marşı’nı okuduğumuzda belki ilk iki kıtasını devamlı okuyoruz tamamını okuyunca daha iyi anlıyoruz; bunun bir manifesto olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti kurulurken aslında bizim dilimizde, kültürümüzde ve fikrimizle yani bize tam bir milli tarih bilincini bin yıllık mücadelemizi anlatan bir manifesto olduğunu görüyoruz. Her şeyden önce İstiklal Marşı’mız bir edebiyat şaheseri, şiir açısından belki dünya edebiyatının en muazzam şiir örneği ama bu herhangi bir şiir değil bir edebiyat türü olarak muazzam bir edebi tarafı var bir estetik boyutu var okurken-dinlerken tüyleriniz ürperiyor yani. Dünyada böyle bir marş yok. ” dedi.
Edebiyatın estetik ve sanat tarafının olduğunu ifade eden Arıcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Edebi metinlerin muazzam bir felsefesi var. Edebiyat çok geniş bir alana sahip. Edebiyat bize müthiş bir fırsatlar ve imkânlar sunuyor. Edebiyatsız felsefe felsefesiz edebiyat olmuyor. Felsefe ve edebiyat iç içe, madalyonun iki yüzü gibi, biri olmadan öteki olmuyor. Fikirler, kavramlar olmadan edebiyat olmuyor. Edebiyatın türleri olmadan fikirlerimizi aktaramayız. Şunu demek istiyorum; biz fikirlerimizi, kültürümüzü, değerlerimizi, mefkuremizi, edebiyatın türleriyle aktarabiliriz. Edebiyatın estetik tarafı, sanat tarafı mutlaka önemlidir.”
Röportajın tamamı için: https://www.youtube.com/watch?v=DkmuwPjhbbI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.