19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara22°C
  • İzmir28°C
  • Konya22°C
  • Sakarya21°C
  • Şanlıurfa31°C
  • Trabzon21°C
  • Gaziantep27°C

ERCAN YILDIRIM: KÖŞELİ TÜRK

Dünya sistemi Köşeli Türk’ü kırarken yerine oval, yuvarlak Türk arıyor.

Ercan Yıldırım: Köşeli Türk

16 Eylül 2024 Pazartesi 10:48

Sistem amorf, beyzî, yuvarlak, her şeye eyvallah edebilecek, kendisine yüklenecek tüm kimlikleri benimseyebilecek, görevleri ifa edebilecek, cari küresel dengelere ve düzene itirazı bulunmayan akışkan, oval insan-toplum-millet ve Türk tipi imali için çalışıyor.

Küreselleşme ve neoliberalizmin çelişkilerini aşmak için yeni bir evreye geçmeye çalışan dünya sistemi bilindik ideolojilerin hepsini etkisizleştirerek rafa kaldırıyor. Batı medeniyeti anlamlandırma yeteneğini, kendi değerler sisteminin cazibesini, Batı dışı toplumları yaftalama ve düşmanlaştırma kabiliyetini kaybettiği için hegemonya krizi yaşıyor.

1997 ve 2008 ekonomik buhranlarını rahatlıkla Soğuk Savaş sonrası tek kutupluluğun, 11 Eylül rejiminin çaresizliği diye okumak hatalı olur. Fakat kimse Tarihin Sonu’nun temellendirildiği gerçeğini de inkar edemez. Kapitalist dünya sistemi tarihinin en sorunsuz, alternatifsiz ve açıkçası tehditsiz dönemini yaşıyor. Kimse cari iktisadi ve siyasi mekanizmalara çomak sokabilecek bir paradigma geliştiremediği gibi böyle bir bilinç ve iradeyi de benimsemiyor.

Küresel çaresizlik, egemen burjuvanın kendi yeni ideolojilerini, insan-toplum-devlet tipolojisini üretmesinden, bunları bir şekilde, salgın-enerji krizi-savaş ve çevre felaketlerine bağlı açlık, ölüm riski ile şekillendirmesinden ileri geliyor.

İki-Tek-Çok Kutuplu Dünya Sistemi ve Türkiye

İki kutuplu dünya birden tek kutupluluğa evrilirken “herkesi herkese düşman eden”, Medeniyetler Çatışması ve Büyük Ortadoğu Projesi ile neoliberal dünyaya entegre insan ve devletler üretmeye girişen 11 Eylül rejiminin sahibi küresel burjuva, entegrasyonları bitirdikten, devletlere karşı sermayeyi kurtarıp güçlendirdikten sonra çok kutupluluğa evrilerek yeni bir hegemonyanın kapılarını aralamaya başladı.

Devamı: https://ercanyldrm.com/koseli-turk/

 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.