- Hakkımızda
- TYB Ödülleri
- Genç Yazarlar Kurultayı
- Kitaplık
- Ahlâk Şûrası
- Yazar Okulu
- Mehmet Âkif Ersoy
- Türkçe Şûrası
- Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi
- Yayınlar
- Söyleşi
- Şube Haberleri
- Salgın Edebiyatı
- Haberler
- Şiir Şölenleri
- Mesnevi Okumaları
- Kültür & Sanat Haberleri
- Kültür Kervanı
- Kırklar Meclisi
- Duyurular
- Biyografiler

- İstanbul13°C▼
- Ankara17°C
- İzmir22°C
- Konya22°C
- Sakarya14°C
- Şanlıurfa27°C
- Trabzon11°C
- Gaziantep24°C
EDEBİYAT ELEŞTİRİMİZİN SERENCÂMI: TESPİT VE TEKLİFLER
TYB (Türkiye Yazarlar Birliği)’nin kuruluşunun 40. yılı dolayısıyla edebiyat, sanat ve düşünce alanının seçkin isimlerinin ağırlandığı Kırklar Meclisi’nin yirmi üçüncü konuğu eleştirmen Dr. Necmettin Turinay’dı.

12 Şubat 2024 Pazartesi 11:00
Bir başka eleştirmen ve dahi şair Osman Özbahçe’nin yönetttiği söyleşide ilk olarak Turinay’ın yayına hazırladığı Abdülhak Şinasi Hisar ve Mehmet Akif Ersoy’un külliyatları konuşuldu. Bu çalışmalarla Hisar’ın tekrar gündeme geldiğini vurgulayan Özbahçe her iki çalışmanın da dikkat çekici olduğunu belirtti. TBMM’nin destekleriyle Akif hakkında 12 ciltlik bir Akif külliyatının basıldığı bilgisini veren Necmettin Turinay, milli şairin Sebilür Reşâd’da takma isimlerle yahut isimsiz yer alan yazılarının epey bir yekün tuttuğunu, bunları şairin üslûbundan el alarak tespit ettiğini ve hacimli dört cilt olarak bir araya getirdiğini söyledi.
Kırklar Meclisinin ana formuna bağlı olarak Necmettin Turinay hocanın çocukluğu, okul yılarına ve okuma yazma serüvenine de yer verildi söyleşide. Dedesinin Balkan Savaşlarından Milli Mücadelenin sonuna kadar 16 yıl savaştığını, çok titiz ve disiplinli, bilgiye kıymet veren biri olduğunu, kendisini de babasının bu minvalde yetiştirdiğini söyleyen Turinay, iyi bir gazete okuru olduğunu, Peyami Safa’nın gazete yazılarının kendisini çok etkilediğini, çeşitli gazetelerde yazdığını, okul yıllarında dergiler çıkardığını da anlattıktan sonra Yeni Şafak gazetesi yıllarını şu şekilde anlattı; “Nuri Şahin Ankara’da bir gazete çıkarıyordu. Onun teklifliyle orada yazmaya başladım. Sonrasında hassas bir dönemde çıkmaya başlayan Yeni Şafak gazetesinde önce haftada üç, sonrasında haftada beş gün yazmaya başladım. Popülizme, takdire dayalı bir yazış tarzım yoktu, olmadı da. İstişare eder gibi yazarım. Rutinleşme başlayınca gazete yazarlığını bıraktım, ama hâlâ iyi bir gazete okuru olduğumu söyleyebilirim.”
Devamı: https://www.pusulahaber.com.tr/edebiyat-elestirimizin-serencami-tespit-ve-teklifler-14277yy.htm
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.