- Hakkımızda
- TYB Ödülleri
- Genç Yazarlar Kurultayı
- Kitaplık
- Ahlâk Şûrası
- Yazar Okulu
- Mehmet Âkif Ersoy
- Türkçe Şûrası
- Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi
- Yayınlar
- Söyleşi
- Şube Haberleri
- Salgın Edebiyatı
- Haberler
- Şiir Şölenleri
- Mesnevi Okumaları
- Kültür & Sanat Haberleri
- Kültür Kervanı
- Kırklar Meclisi
- Duyurular
- Biyografiler
- İstanbul10°C▼
- Ankara6°C
- İzmir15°C
- Konya8°C
- Sakarya10°C
- Şanlıurfa13°C
- Trabzon10°C
- Gaziantep14°C
“DOĞAN YAZDIĞI GİBİ YAŞAYAN, YAŞADIĞI GİBİ YAZAN BİR MÜTEFEKKİRDİ”
Türkiye yazarlar birliği yönetim kurulu üyesi Sayın Mahmut Erdemir’in Türkiye yazarlar birliği onursal başkanı rahmetli “D. Mehmet Doğan’ın hayatı ve yaptığı çalışmaları” hakkındaki sunusunu ilgiyle dinledik.
26 Ekim 2024 Cumartesi 12:26
Sayın ERDEMİR,
D. Mehmet Doğan’ın 1943 yılında Ankara Kalecik ilçesinde doğduğunu, ilk yazarlık çalışmalarına lise yıllarında başladığını, üniversiteyi bitirdikten sonra Türk tarih kurumunda çalışmaya başladığını, Gazi Üniversitesi’nde yazar tanıtım dersleri verdiğini, radyo televizyon Üst kurul üyesi olduğunu ve çok önemli bir faaliyet olarak Türkiye Yazarlar Birliği’ni kurduğunu söyledi. Kuruluştan sonra İlk tanıtılan yazarın Mehmet Akif Ersoy olduğunu belirtti.
D. Mehmet Doğan’ın iyi bir araştırmacı olduğunu, yazılarında hep bilgi ve belgelerin yer aldığını belirtti.
Yazarlık hayatında Mehmet Akif Ersoy ve Nurettin Topçu‘dan çok etkilendiğini söyledi.
1975 yılında Cumhuriyet dönemindeki hiç kimsenin cesaret edemediği yalancı tarihi yazarak
“Batılılaşma ihaneti”
İsimli kitabını yayınladığını ve bundan sonra ülkemizde ve Türk dünyasında tanınmaya başladığını ve
bu eserin Cumhuriyet dönemindeki önemli bir baş kaldırış olduğunu belirtti.
Sözlük yazmaya 1980 yılında başladığını ve bu sözlüğün yedi defa güncellediğini, 130 bin civarında kelimeye ulaştığını söyledi.
Türk dünyasıyla ilişkileri geliştirmek için “şiir günleri” düzenlediğini ve bu toplantılardaki çalışmaları kitap halinde yayınladığını,
Çalışmalarının kalıcı ve etkili olması için sürdürülebilirliğe çok önem verdiğini, 16 Büyükşehir’de ve 17 şehirde Türkiye yazarlar Birliği’nin temsilciliklerinin bulunduğunu
Rahmetli Mehmet Doğan’ın vefakar olduğunu, söz uçar yazı kalır ifadesine çok önem verdiğini, bütün faaliyetlerini kitap haline getirdiğini, mesuliyetli ve cesur olduğunu, Türkiye’de üç il dışındaki bütün illere giderek buralarda konferanslar verdiğini, yazdığı gibi yaşadığını, mevkiiye makama pek önem vermediğini, SSK‘dan emekli olduğunu, Çözüm odaklı çalıştığını, çalışkan olduğunu ve 50’ye yakın kitap yayınladığını, son kitabinin 1932 yılı“dini inkılap yılı” olduğunu ve bu yılda milletimize üç esaslı darbe yapıldığını söyledi.
“Herkes iyi bildiği işi yapsaydı” memleketimizin çok ilerde olacağını hep söylerdi. Bu ve benzeri nedenlerle liyakata ve ehliyete çok önem verirdi diyerek konuşmasını tamamladı.
Türkiye Yazarlar Birliği onursal başkanımız rahmetli D Mehmet DOĞAN hakkında kapsamlı bilgiler sunan Türkiye Yazarlar Birliği YKÜ’si sayın Mahmut ERDEMİR beyefendiye ve katılımcılara çok teşekkür ederiz.
https://www.tak-va.org/haber/vakfimizin-cumartesi-sohbetleri-kapsaminda
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.