- Hakkımızda
- TYB Ödülleri
- Genç Yazarlar Kurultayı
- Kitaplık
- Ahlâk Şûrası
- Yazar Okulu
- Mehmet Âkif Ersoy
- Türkçe Şûrası
- Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi
- Yayınlar
- Söyleşi
- Şube Haberleri
- Salgın Edebiyatı
- Haberler
- Şiir Şölenleri
- Mesnevi Okumaları
- Kültür & Sanat Haberleri
- Kültür Kervanı
- Kırklar Meclisi
- Duyurular
- Biyografiler
- İstanbul10°C▼
- Ankara7°C
- İzmir14°C
- Konya8°C
- Sakarya10°C
- Şanlıurfa12°C
- Trabzon10°C
- Gaziantep10°C
'ASIM 100 YAŞINDA BİLGİ ŞÖLENİ' YAPILDI
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri, Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Genç Memur-Sen’in iş birliği ile “Âsım 100 Yaşında Bilgi Şöleni” düzenlendi.
23 Eylül 2024 Pazartesi 16:24
20 Eylül 2024 tarihinde, 81 ilden Ankara’ya gelen üniversite öğrencileri ASBÜ’de ki ilk günlerinde tanışma programı düzenlendi.
Akşam yemeğinden sonra TYB Genel Başkanı Prof. Musa Kazım Arıcan’ın da katıldığı tanışmada bir konuşma yapa Arıcan; Asım 100 yaşında bilgi şöleninin düzenlenmesinin TYB kurucu ve şeref Başkanı merhum D. Mehmet Doğan’ın kendilerine vasiyeti olduğunu söyledi.
-Arıcan: Doğan Asımca bir hayat yaşadı
Konuşmasında duygulu anlar yaşayan Arıcan, “Biz İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u şahsen tanıyamadık, göremedik. Ama onun izinden giden, değerlerini yaşatmak için bir ömür harcayan D. Mehmet ağabeyi yakından tanıdık. Türkiye'de Milli Mücadelenin, İstiklal Mücadelesinin manevi mimarı, kahramanı ve İstiklal Marşımızın sahibi Mehmet Akif'i bu kadar anıyor ve tanıyor isek abartısız söylüyorum bunun mimarı D. Mehmet Doğan’dır. O bir dervişane bir hayat sürdü. Bana göre o, zamanımızın Asımıydı. Asımca bir hayat sürdü. Keşke, 'Asım 100 Yaşında Bilgi Şöleni'ni göre bilseydi. Sizlerle tanışsaydı ve ilk günün açılışında konuşsaydı.” diye konuştu.
Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye Yazarlar Birliği 1978'de kuruldu, merkeze alacağı isim kim olacaktır? Bizim bir yol haritamız, peşinden yürüyeceğimiz, izinden yürüyeceğimiz bir isim olsun diye konuşulduğunda bu ismin Mehmet Akif Ersoy seçilmesi sadece İstiklal Marşı'nı yazmış olmasından dolayı değildir. Balkan Harbinden itibaren Cihan İmparatorluğunun son devrindeki mücadelesini bizatihi orada Cenk marşını yazarak orduya ithaf etmesi, Çanakkale Harbi yürürken ordunun duası, Berlin'e, Necid çöllerine gidişi, yine Safahat'ın altıncı kitabı Âsım'ın içerisindeki belki de en çok terennüm ettiğimiz Çanakkale şehitlerine mısralarını yazan Mehmed Âkif fikriyatıyla, duruşuyla, kişiliğiyle, şahsiyetiyle gerçekten öncü bir şahsiyet olarak seçilmiştir. Ama tüm bunlarla beraber güzel Türkçemizin en iyi örneği olarak yine Mehmet Akif tercih edilmiştir.”
21 Eylül 2024 tarihinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, ASBÜ Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz’un açılış konuşmalarıyla başlayan programda; “Âkif Ne Söyledi Âsım ne Anladı?”, “100 Yıl Sonra Âsım Neden Okunmalı”, “Bugüne Âkif’in ve Âsım’ın Gözünden Bakmak” ve “Mehmet Âkif’in Gençliğe Bakışı ve Âsım” konu başlıklarında paneller düzenlendi.
-“Asım” beş oturumda konuşuldu
Akif ve eserleri üzerine çalışan bilim adamları, akademisyenler ve Anadolu Mektebi Öğrencilerinin konuşmacı oldukları panellere Ankara’da eğitim gören üniversite öğrencileri büyük ilgi gösterdi.
Prof. Dr. Münire Kevser Baş’ın yönettiği ilk panelde ki konuşmacılar ve konu başlıkları, Dr. Celal Fedai, “Modern Şiir Poetikaları Karşısında Mehmet Âkif’in Poetikası”, Dr. Necmettin Turinay, “Âsım’da Mehmet Âkif, Muhammed Abduh ve Cemâleddin Efgânî”, ve Ercan Yıldırım, “Âsım ve Halûk’un Günümüzdeki Görünümleri”.
2. oturumu Prof. Dr. Abide Doğan’ın başkanlığında başladı. Oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Turan Karataş, “Devrinin En Dürüst Şairine” başlıklı tebliğini sundu. İkinci konuşmacısı Prof. Dr. Rıdvan Canım, “Âkif Ne Söyledi Âsım Ne Anladı?” ve 2. oturumun son konuşmacısı Prof. Dr. Dursun Ali Tökel, “Okumak, Yazmak ve Yaşamak Arasında Mehmet Âkif” başlıklarında konuşma yaptılar.
Âsım 100 Yaşında Bilgi Şöleni”nin 3. oturumu Doç. Dr. Muhammed Enes Kala’nın başkanlığında başladı. Oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir, “Camideki Şair: D. Mehmet Doğan’ın Gözünden Mehmet Âkif” başlıklı tebliğini sunarken, Prof. Dr. S. Dilek Yalçın Çelik, “100 Yıl Sonra Âsım Neden Okunmalı?” ve Prof. Dr. S. Dilek Yalçın Çelik, “100 Yıl Sonra Âsım Neden Okunmalı?” başlıklı bildiri sundular.
Âsım 100 Yaşında Bilgi Şöleni”nin 4. oturumu Prof. Dr. Turan Karataş’ın başkanlığında başladı. Oturumun ilk konuşmacısı Doç. Dr. Taner Namlı, “Bugüne Âkif’in ve Âsım’ın Gözünden Bakmak” başlıklı tebliğini sundu.
4. oturumun 2. konuşmacısı Doç. Dr. Musa Balcı, “Âsım’ın Şairinden Tahrir Dersleri” başlıklı tebliğini sunarken, Mehmet Kurtoğlu, “Üç Portre: Emin, Halûk, Âsım”, Doç. Dr. Taner Namlı da, “Bugüne Âkif’in ve Âsım’ın Gözünden Bakmak” başlıklı tebliğini sundular.
Günün son oturumunda Anadolu Mektebi Öğrencileri konuştu. Talip Gültekin’in başkanlığında k oturumun ilk konuşmacısı Rümeysa İrmak, “100 Yaşında Bir Genç: Âsım”, Emine Müberra Baydar, “Âkif’te Bir Diriliş Çağrısı Olarak Âsım” ve Merve Keskin “Mehmet Âkif’in Gençliğe Bakışı ve Âsım” başlıklı tebliğlerini sundular.
D. Mehmet Doğan’ın Aziz Hatırasına” düzenlenen “Âsım 100 Yaşında Bilgi Şöleni”nin sonunda programın genel değerlendirmesini Prof. Dr. Sami Güçlü ve Prof. Dr. Münire Kevser Baş birlikte yaptılar.
Bilgi şöleni toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
***
-D. Mehmet Doğan’ı araştırıp öğrenin
Ülkemizin 81 ilinden gelen üniversite öğrencileri için Ankara kültür gezisi de düzenlendi.
ASBÜ tarihi binalarının gezilmesiyle başlayan program, Augustus tapınağı, 1.Meclis, Hacı Bayram Camii, Ankara Kalesi, Aslan Hane Camii, Anadolu Medeniyetleri müzesi, Hamamönü ve Tacettin Dergahı ziyaretiyle son buldu.
Tacettin Dergâhında D. Mehmet Doğan’ın kabrini ziyaret eden gençlerle bir araya gelen TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan burada yaptığı konuşmada,
“İstiklal Marşımızın yazıldı bu yer, TYB’nin kurulduğu yıllarda bakımsız, yıkık dökük ve metruk bir haldeydi. Bugün eğer burası nezih bir mekân haline gelmişse bunun mimarı D. Mehmet Doğan’dır. Kendisi de geçen ay vefat edince buraya defnedildi. Sizlerden ricam, Âsım neslinin son temsilcisi olan D. Mehmet Doğan’ı, düşünce dünyasını, mücadelesini ve dilimize olan katkılarını araştırıp öğrenin.” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.