- Hakkımızda
- TYB Ödülleri
- Genç Yazarlar Kurultayı
- Kitaplık
- Ahlâk Şûrası
- Yazar Okulu
- Mehmet Âkif Ersoy
- Türkçe Şûrası
- Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi
- Yayınlar
- Söyleşi
- Şube Haberleri
- Salgın Edebiyatı
- Haberler
- Şiir Şölenleri
- Mesnevi Okumaları
- Kültür & Sanat Haberleri
- Kültür Kervanı
- Kırklar Meclisi
- Duyurular
- Biyografiler
- İstanbul10°C▼
- Ankara6°C
- İzmir15°C
- Konya8°C
- Sakarya10°C
- Şanlıurfa13°C
- Trabzon10°C
- Gaziantep14°C
AKİF ÇARKÇI: ARNAVUTLUK’TAKİ MİKRO BEKTAŞİ DEVLETİ PROJESİ KİMİN İŞİNE YARAR?
Birkaç gün evvel Arnavutluk başbakanı Edi Rama bir açıklama yaptı ve merkezi Tiran olacak bir Bektaşi devletinin kurulacağını söyledi.
23 Eylül 2024 Pazartesi 12:28
Arazi bakımından Vatikan’ın dörtte biri kadar büyüklükte tasarlanan Bektaşi devletinin ordusu ve mahkemesi olmayacak ancak kendine ait bir yönetimi, istihbarat örgütü, ve pasaportu olacak. Yeni devletin başkanlığını, “Baba Mondi” olarak tanınan Bektaşi dervişi Edmond Brahimaj üstlenecek. 109 dönümlük bir arazi üzerinde kurulması beklenen Bektaşi devletinin Vatikan tipi bir yapılanmayı esas alacağını söylemek mümkün.
Başbakan Edi Rama bu fikri ilk olarak New York Times’a verdiği bir mülakatta dile getirdi. Edi Rama, amaçlarının “Arnavutluk’un gurur duyduğu İslam’ın hoşgörülü bir versiyonunu” teşvik etmek olduğunu söylüyor. Nitekim kurulacak devlette alkol yasağı olmayacak, kadınların giyim tarzına ise müdahale söz konusu olmayacak.
Arnavutluk’ta Bektaşi nüfusu aşağı yukarı toplam nüfusun % 5’ini oluşturuyor. Bu projeyle, 115 Bin civarında Bektaşi, Arnavutluk’ta kendisine “mikro İslami bir devlet” kurmuş olacak. Arnavutluk Başbakanlık ofisi projenin detaylarının daha sonra açıklanacağını ifade etse de şimdiden kurulacak bu mikro devletin tarikat temelli bir siyasi oluşuma evrileceği açık.
Bektaşilik, İslam tasavvuf geleneğinin bir parçası olarak 13. yy Anadolusu’nda ortaya çıkmış bir akım. Halen varlığını sürdürüyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin kararın alınmasından sonra bir süre duraklama dönemine girdi. Daha sonra Türkiye’de tarikat ve tasavvuf kolları dernekleşince, vakıf çatısı altında örgütlenince daha yoğun bir şekilde faaliyetlerine devam ettiler.
Devamı: https://www.samimihaber.com/arnavutluktaki-mikro-bektasi-devleti-projesi-kimin-isine-yarar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.