12 Aralık 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara6°C
  • İzmir13°C
  • Konya6°C
  • Sakarya9°C
  • Şanlıurfa12°C
  • Trabzon10°C
  • Gaziantep12°C

AHİLİK ANADOLU’YU MİLLİLEŞTİRDİ

OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından Ahilik Haftası kapsamında yapılan açıklamada, Ahiliğin Anadolu’nun millileştirilmesinde ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynadığı vurgulandı.

Ahilik Anadolu’yu Millileştirdi

21 Eylül 2023 Perşembe 10:40

Açıklamada, “Ahilikte çalışmak, meslek sahibi olmak, alın teriyle helal kazanç elde etmek, üretici olmak, yetkin olmak temel mesleki kazanımlardır.” denildi.

Ahilik Haftası, tüm yurtta çeşitli ekinliklerle kutlanıyor. 18-24 Eylül 2023 tarihleri arasındaki hafta kapsamında OSTİM Teknik Üniversitesi de yaptığı açıklamada Ahilik müessesesesinin önemine değindi.

OSTİM Teknik Üniversitesi Anadolu Müteşebbisliği Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hacı Bayram Bulgurlu tarafında yapılan açıklamada ahiliğin geçmiş ve gelecekle ilişkisi değerlendirildi, Ahiliğin ekonomik, sosyal, dini, kültürel ve siyasi boyutları olan bir sistem olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, “1071 Malazgirt Zaferi’yle Anadolu’ya kapıları Türklere açılmış ve Türkler Anadolu’daki şehirlere yerleşmiştir. Bu şehirlerde ticaret ve el sanatları Bizans İmparatorluğunun hükümdarlığında idi. Türk esnaf ve tüccarlarının piyasada yerel esnaf ve tüccarlar ile rekabet edebilmeleri için aralarında dayanışma oluşturarak bir teşkilat kurmaları, sağlam kaliteli standartlarına uyumlu mallar üretip satmaları ile mümkün olabilirdi. Bu koşullar doğal olarak Ahilik teşkilatını ortaya çıkmasını sağlamıştır. Fakir ile zengin, emek ile sermaye, üretici ile tüketici, devlet ile halk arasında sağlam ve iyi ilişkiler kurarak “sosyal adaleti” gerçekleştirmeyi amaçlayan Ahilik; köklü bir eğitim sistemi ve sağlam bir organizasyon modeli ile bu amacına ulaşmaya çalışmıştır.

Ahilik 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ortaya çıkmıştır. Anadolu’nun millileştirilmesinde ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynayan Ahilik, ekonomik, sosyal, dini, kültürel ve siyasi boyutları olan bir sistemdir. Ahilik başlangıçta bir esnaf teşkilatı olarak ortaya çıkmamış, kadılardan müderrislere, devlet adamlarına ve memurlara kadar toplumun tüm kesimlerini kucaklamıştır. Ahilik, Selçuklular döneminde Ahi Evrân-ı Velî liderliğinde esnaf ve sanatkârların oluşturduğu bir dayanışma teşkilatına dönüşmüştür.” ifadelerine yer verildi.

Devamı: https://www.ostimgazetesi.com/gundem/ahilik-anadoluyu-millilestirdi-haberi-24053

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.