23 Nisan 2025
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C
  • İzmir24°C
  • Konya22°C
  • Sakarya14°C
  • Şanlıurfa29°C
  • Trabzon11°C
  • Gaziantep25°C

42. TÜRKİYE KİTAP VE KÜLTÜR FUARI’NDA TAHA KILINÇ’TAN “İLETİŞİM AHLAKI” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

42. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında Türkiye Diyanet Vakfı ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nin katkılarıyla düzenlenen etkinliklerin son gününde tarihçi-yazar Taha Kılınç, okurlarıyla buluştu.

42. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nda Taha Kılınç’tan “İletişim Ahlakı” Üzerine Söyleşi

24 Mart 2025 Pazartesi 12:11

“İletişim Ahlakı” başlıklı söyleşisinde, sosyal medyanın ve teknolojinin insan ilişkileri üzerindeki etkisini hadis-i şerifler ışığında değerlendirdi.

“Kayaları Oynatacak Amellerimiz Var mı?”

Söyleşisinde, bir mağaradaki kayaları hareket ettiren amellerden bahsedilen hadis-i şerife atıfta bulunan Kılınç, dinleyicilere “Bizim kayaları oynatacak amellerimiz var mı?” sorusunu yöneltti. Günümüz dünyasında teknolojik imkanların artmasına rağmen insanın kendisini geliştirme ve derinleşme yerine yüzeyselleştiğini vurguladı.

Sosyal Medya ile İmtihanımız

Taha Kılınç, sosyal medya kullanımını üç hadis-i şerif çerçevesinde ele aldı:

“Kendisine fayda vermeyen şeyi terk etmesi, bir Müslümanın güzel ahlakındandır.”

Kılınç, bu hadisin sosyal medya kullanımı açısından büyük bir ölçü sunduğunu belirterek, “Bu ölçüyle baktığımızda, sosyal medyayı kullanırken güzel bir Müslüman mıyız?” sorusunu gündeme getirdi.

“Her duyduğu şeyi aktarması, kişiye günah olarak yeter.”

Bilgi kirliliğinin arttığı dijital çağda, doğruluğu teyit edilmemiş bilgileri paylaşmanın getirdiği sorumluluğa dikkat çekti.

“Münafığın alameti üçtür: Konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, kendisine bir şey emanet edildiğinde ihanet eder.”

Kılınç, bu hadisin ışığında sosyal medyada yalan haber yaymanın, verilen sözleri yerine getirmemenin ve güveni zedelemenin Müslümanlar için önemli bir sınav olduğunu vurguladı.

Ramazan Ayı: Karar Alma Fırsatı

Kılınç, Ramazan ayının sadece ibadetlerin değil, aynı zamanda hayatımızı gözden geçirerek yeni kararlar almanın da bir fırsatı olduğunu ifade etti. Bu süreçte iletişim ahlakını gözeterek, zamanı nasıl değerlendirdiğimizi sorgulamanın önemine değindi.

Söyleşi, dinleyicilerin soruları ve Kılınç’ın tavsiyeleriyle sona erdi.

th2.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.