• İstanbul 7 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 12 °C
  • Konya 6 °C
  • Sakarya 9 °C
  • Şanlıurfa 10 °C
  • Trabzon 9 °C
  • Gaziantep 9 °C
  • Bolu 2 °C
  • Bursa 9 °C

“Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih” bilgi şöleni Van’da devam ediyor

“Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih”  bilgi şöleni Van’da devam ediyor
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Van’da beşincisi düzenlenen, iki gün ve yedi oturumdan oluşan “Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih” bilgi şöleni Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç Kültür Merkezinde devam ediyor.

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi  ve Türkiye Yazarlar Birliği iş birliğinde  düzenlenen, akademisyenler, öğrenciler, roman okurları ve Vanlıların büyük ilgi gösterdikleri programın ilk gün birinci oturumunu Prof. Dr. Zeki Taştan yönetti.

img_6090.jpg

1. oturum

Bu oturumda bildiri sunan akademisyenler ve konu başlıkları:

Prof. Dr. Zeki Taştan; Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Tarihî Romanlarda Padişah Algısı, Prof. Dr. Mehmet Can Doğan; Siyasetin Parantezine Alınan Sultan Abdülhamid, Prof. Dr. İsmail Karaca; Popüler Tarihî Romanlarda İstanbul’a Bakış ve  Doç. Dr. Özlem Nemutlu; Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Roman ve Hikâyelerinde Osmanlı İmajı.

img_6211.jpg

2. oturum

Dizi film ve sinemanın toplum üzerindeki etkisi ve milli bilinç oluşumunda tarihi romanların etkisinin konuşulduğu ikinci oturumu Prof. Dr. Bekir Koçlar yönetti. Bu oturumda bildiri sunan akademisyenler, yönetmenler ve konu başlıkları:

Prof. Dr. Bekir Koçlar; Millî Bilinç ve Kimlik Oluşturmada Tarih Filmlerin Rolü: Güneş Ne Zaman Doğacak?, Doç. Dr. Oğuz Göksu; Türk Dizilerinin Kültürel Diplomasideki Fonksiyonu ve Kültür Aktarımına Katkısı, Dr. Esra Dicle; Sultan Hamid Düşerken Romanının Sinema ve Tiyatro Uyarlamalarında Tarihin Yeniden yazımı ve Erol Koçan; (Yapımcı-Yönetmen); Tarihi Filmlerin Toplum Üzerindeki Etkisi.

img_6308.jpg

3. oturum

Her oturumda tarihin ve romanın farklı yönlerinin ele alındığı üçüncü oturumu Prof. Dr. Fazıl Gökçek yönetti. Bu oturumda bildiri sunan bilim adamları ve konu başlıkları: Prof. Dr. Fazıl Gökçek; Romancının Tarihçiliği: Ahmet Mithat Efendi’nin Tarih Çalışmaları, Doç. Dr. Sabahattin Çağın; 1923-1950 yılları arasında İzmir Basınında Tarihî Roman, Nuray Alper; İskender Pala'nın Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk, Katre-i Matem, Şah&Sultan Romanları Üzerinden Osmanlı Tarihini Okumak ve Mukayeseli Tetkik, Hümeyra Yabar; Kahramanın Değişen Portresi: Emine Işınsu ve Durali Yılmaz’ın Hacı Bektâş-ı Velî Romanları Örneğinde.

img_6497.jpg

4. oturum

Bilgi şöleninin ilk günün 4. ve son oturumunu Prof. Dr. Mehmet Narlı yönetti. Bu oturumda bildiri sunan bilim adamları ve konu başlıkları: Prof. Dr. Mehmet Narlı; Darbeler Tarihine Romandan Bakmak veya Romanımız Darbeleri Yazabildi mi?, Dr. İbrahim Demirci; Ziya Şakir yeniden keşfedilirken; Orhan Gazi Gökçe; Yakın Tarihe Roman Penceresinden Bakış: Üç İstanbul, Ekrem Özdemir; Dostoyevski ve Petersburg: Modernizmle Bir Hesaplaşma Hikâyesi.

18 Kasım 2022 günü devam edecek bilgi şöleninde üç oturum daha gerçekleşecek. Oturumların tamamlanmasından sonra da, program için Van’da bulunan akademisyenlerin bilim adamlarının, tarihi roman yazarlarının da katılacakları “Van Gölü Şiir Akşamları” düzenlenecek.

img_6167.jpgimg_6299.jpgimg_6414.jpgimg_6557.jpg

Bu haber toplam 567 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim