• İstanbul 27 °C
  • Ankara 24 °C

Mensur Akgün: Avrupa kötü yola düşer mi?

Mensur Akgün: Avrupa kötü yola düşer mi?

ABD’nin iyi huylu bir dev olduğuna inananlar Trump işbaşına gelir de Amerika içine dönerse Avrupa için felaket olacağını, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan dengelerin sarsılacağını, AB’yi bile bir arada tutmanın zorlaşacağını söylüyorlar. Çoğunun samimi korkusu tarihin hortlaması, yüzyıllardır süren Avrupa içi mücadelenin bir kez daha başlaması.

Vietnam Savaşı sonrasında ortaya atılan hegemonik çöküş teorilerini andırır bir endişeleri var. Trump’ın “Önce Amerika” politikasının ABD’nin NATO’dan ayrılışına yol açacağını, en azından NATO’nun caydırıcılığını yitireceğini, bunun sonucunda da Almanya-Fransa arasında kutuplaşma yaşanacağını, kutuplaşmadan da en çok Rusya’nın yararlanacağını düşünüyorlar.

Foreign Policy için bir makale kaleme alan Johns Hopkins’den Hal Brands da bu bakış açısının temsilcilerinden biri. Ona göre Amerika’nın müdahalesi Avrupa’yı karanlık kıta olmaktan çıkartıp tarih sonrası cennet haline getirmiş. Bu da güvenlik garantileri, Marshall Yardımıyla kurguladığı işbirliği modeli ve otokrasiye karşı verdiği mücadeleyle gerçekleşmiş.

Brands, Trump’ın politikalarının biri iyimser, biri kötümser, sonuncusunun da iyice kötümser üç senaryoyu akla getirdiğini yazıyor. İlkinde Avrupa kendini toparlayıp güvenlik sorunsalını aşıyor. İkincisinde Avrupa yükü kaldıramayıp görüş ayrılıklarından mustarip oluyor. Üçüncüsünde tıpkı geçmişte olduğu gibi kendisiyle savaşıyor.

Devamı: https://www.karar.com/yazarlar/mensur-akgun/avrupa-kotu-yola-duser-mi-1600395

Bu haber toplam 52 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim