Gazeteci-Yazar Mahmut Erdemir, 17 yıllık bir dönemde gerçekleştirdiği röportajlarını kitaplaştırarak önemli konuların kritik cevaplarını yeniden hatırlatıyor. Büyük ilgi gören "Yarına Ders Çıkarmak" toplumsal hafızamızı tazelerken atladığımız detayları; Süleyman Demirel’den Hasan Celal Güzel’e, D. Mehmet Doğan’dan Abdurrahim Karakoç’a kadar gerçekleştirdiği röportajlarıyla bir kez daha gündeme taşıyor.
Aynı zamanda hemşerimiz olan Gazeteci-Yazar ve Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemir kitabıyla, dünün tecrübelerini geleceğe ışık olarak tutuyor. Erdemir, “Yarına Ders Çıkarmak” adıyla yayımlanan kitabında, gazeteciliğinin ilk yıllarından itibaren gerçekleştirdiği röportajların bir bölümünü biraraya getirmiş. Biz de yazarıyla büyük ilgi gören kitabını konuştuk.
GAZETECİLER EN ÖNEMLİ TANIKLARDIR
Yakın tarihimize yeniden bakmak isteyenlerin başvuru kitaplarından birisi olacağından emin olduğumuz "Yarına Ders Çıkarmak"ı bir "şehadet belgesi" olarak gördüğünü belirten Erdemir, gazetecilerin yaptıkları iş itibariyle kişiler ve olaylar dışında toplumsal sevinçleri, hüzünleri hatta krizleri tarihe kaydeden insanlar olduklarının altını çizdi.
Bu tanıklığın öneminin çoğu kez anlaşılamadığını vurgulayan Mahmut Erdemir, "Kurtuluş Savaşımızı düşünün ya da Demokrat Parti sürecimizi... NATO'ya girişimizi gözünüzün önüne getirin ya da Kıbrıs Barış Harekatımızı... Bunların şahitleri veya tarafları artık sadece gazeteler. Yeni nesillerimiz ve onlardan sonra gelecek kuşaklarımız geçmişimizde neler olup bittiğini, siyasi çalkantıları, kritik kararları sadece orada görebilirler. Yaşanırken farkına bile varmadığımız o kadar çok olay var ki, ne kadar önemli olduklarını, herhangi bir detayın içinde neleri barındırdığını fark ettiğinizde tüyleriniz ürperebiliyor. İşte çalışmam bu ana fikirden yola çıktı. Geçmişe şahitlik etmek..." dedi.
YAD ETMEK-DERS ÇIKARMAK
Gazeteci-Yazar Mahmut Erdemir, irili-ufaklı bütün yaşanılanların aslında tüm toplumu ilgilendiren ve geleceklerine şu veya bu şekilde iz bırakan kırılma anları olduğunu belirterek, "Düşünsenize 12 Eylül'ün yaşanmasıyla yaşanmaması, Özal'ın iktidara gelmesiyle gelmemesi, 24 Nisan veya 5 Nisan kararlarının şöyle alınması veya alınmaması geleceği ne kadar farklı yönlere çekebilirdi. Röportajlarımı yeniden okurken, içinde bulunulan dönem anlaşılmayan, bilinmeyen, bilinse de önemi kavranamayan o kadar çok anekdot fark ettim ki, siyasi, ekonomik, kültürel, sanatsal ve sosyal olayların mutlaka yeniden dönülüp bakılması gerektiğini düşündüm. Bu, toplumsal hafızanın korunması anlamında büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
"Başlı başına hadiselerin ortaya çıkış sebepleri bile çok önemli. Siz buna toplumsal etkilerini, sonuçlarını da ekleyin lütfen. Konunun uzmanı ya da tarafların neler söylediği, o gün için nelerin mecburi nelerin ihtiyari olduğunun anlaşılması ne kadar değerli olur değil mi" diye soran Erdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Can alıcı sorular sormuşum. Kritik cevaplar almışım. Akla gelmeyen sorular sormuşum, ihtimal vermediğim cevaplar almışım. İster dünün anlaşılması deyin, ister bugünü dünle değerlendirmek... Yarına yönelik derslerin çıkacağını göreceksiniz. Ben de, gazetecilik yaptığım 1983-1999 yılları arasında, ulusal ve yerel gazetelerde yaptığım röportajların bir bölümünü bu sebeple ve titizlikle eleyerek 'Yarına Ders Çıkarmak ‘ta kitaplaştırdım. İstedim ki, dünü bilmek, hata olmuşsa hatayı öğrenmek, ibret alıp ders çıkarmak yahut güzel şeyler olmuşsa daha güzelini ve daha iyisini yapmaya azmetmek isteyenler için bir kaynak olsun, bir başucu rehber olsun."
Sunuş yazısını AK Parti Grup Başkanı Prof. Dr. Naci Bostancı’nın yazdığı kitaptaki bazı röportajların konu başlıkları şöyle: “Cumhuriyetin ilk yıllarında Osmanlı Medreselerini, kitabeleri balyozlarla parçalayan valilerin amacı neydi? Türkiye’de hangi ülkelerin ajan faaliyetleri var? Sınır güvenliğimizi sağlamak için kimler toprak talebinde bulundu? Kırıkkale Silah Fabrikasındaki patlamayı ve Kahramanmaraş olaylarını hangi ülkenin ajanları yaptı? Savaş esnasında, Türkiye’den Bosna Hersek’e silah satışı neden engellendi?” gibi dönemin önemli sorularına bilinenlerden farklı cevaplar da sunuyor.
Yazar Yayınları’nın Dün-Yarın Kitapları Dizisi’nden çıkan “Yarına Ders Çıkarmak -Konuşmalar” kitabı Türkiye’nin yakın tarihini merak edenler veya hatırlamak isteyenler için ilginç bir kaynak niteliği taşıyor.
Mahmut Erdemir kimdir?
Kırıkkale’de doğdu. İlk ve Ortaokulu Çelebi İlçesinde, liseyi Kırıkkale’de okudu. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Bilimler ve İşletme Bölümlerini bitirdi. Millet, Dünya, İl, Ankara Ses, Esnafın Sesi gazetelerinde yazdı
Devamı: https://www.anadolugazete.com.tr/mahmut-erdemirin-yeni-kitabi-yarina-ders-cikarmak-75471h.htm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.