• İstanbul 26 °C
  • Ankara 25 °C

Mahmut Bıyıklı: Güney Afrika'da bir Türk profesörü

Mahmut Bıyıklı: Güney Afrika'da bir Türk profesörü
Bir cihan devleti olan Osmanlı Devleti Afrika’yla her zaman irtibat kurmuş, kıtanın her yerine tesir etmiştir. Osmanlı, Afrika’ya insan merkezli bir medeniyet anlayışıyla yaklaşmış, kara kıtadaki halkların bütün değerlerine saygı göstermişti.

Batılılar ise kıtadaki her şeyi yağmalamış, bütün kaynakları talan etmişlerdi. Osmanlı insanların kalplerini fethederken, sömürgeci batılılar, bitki örtüsünü, insanları ve hayvanları bütün güzellikleri katletmişlerdi.

Afrikalı akademisyen Prof. Dr. Ali Mazrui şu tespiti yapar:

“Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda, Osmanlı hâkimiyetinde kalmış Afrika ülkelerindeki seçkinler Türkçe konuşurdu. İmparatorluğun kıta çapında bir bakiyesi vardı. Fakat Türkiye Cumhuriyeti bu bağı Afrika ile dostluk kurmak için kullanamadı.’’

Cumhuriyet dönemi sadece devlet değil aydınlar da Afrika konusunda duyarsızdır. Sadece iki isim herkesin sustuğu bir dönemde Afrika üzerine yazılar kaleme alır fikirler öne sürerler.

Bu isimler Fethi Gemuhluoğlu ve Sezai Karakoç’tur.

“Afrika Afrikalılarındır” diyen Fethi Gemuhluoğlu’nun Arapgir Postası’nda yayımlanan otuz civarında yazısının çoğu Afrika üzerinedir. Ta o yıllarda Afrika’yla sağlam bir irtibat kurmanın gereğinden bahseder. Türkiye-Afrika ilişkilerinin kesintisiz devam etmesini savunur.

Afrika’nın özgürlüğüne kavuşturulması için Mağrip Ocakları’nın kurulmasını önerir. Türkiye’den bazı çatlak seslerin, Afrika’daki gelişmeleri sömürgecilerin iç meselesi olarak görmesine kahırlanır. Emperyalistlerin zihinlerini dağlarını ovalarını bütün kaynaklarını işgal ettiği Afrika halkına “İnsanlara hürriyet, milletlere istiklâl” diyerek seslenir.

Sezai Karakoç 1960’lı yıllarda medeniyet merkezli bir yaklaşımla Afrika’yı ele alır.

İslam medeniyetinin Afrika’da neşet edeceğini söyler. Afrika’yı geleceğin medeniyeti olarak görür. Batılıların Afrika medeniyetinin İslam’la kurulabileceğini bildikleri için kıtayı Hristiyanlaştırma projesi başlattıklarını söyler. Sezai Karakoç’a göre Afrikalılar tercihlerini İslam’dan yana kullanmazlarsa sömürülmeye ve yok sayılmaya devam edeceklerdir.

Karakoç Afrika’ya Osmanlı ufkuyla yaklaşmıştır. Günümüz aydınları da bu ufku yakalamak zorundadır.

Devamı: https://www.haber7.com/yazarlar/mahmut-biyikli/3439001-guney-afrikada-bir-turk-profesoru

Bu haber toplam 133 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim