Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde ve TİKA’nın destekleriyle Bursa’da Tayyare Kültür Merkezinde gerçekleşen Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nin üçüncü günü Hamid Nutki Şiir Faslı ile başladı. Bu fasılda şiir okuyan şairlerin ülkeleri ve isimleri: Ali Bal-Türkiye, Mücahit Ocakden- Türkiye, Ahmadzadeh Gerami Hamid – İran, Mahmut Bıyıklı –Türkiye, Cem Yavuz- Türkiye, Abdurrahman Karakaş- Türkiye, Arif Albayrak- Kıbrıs, Mehmed Arif –Makedonya, M. Hanifi İspirli –Türkiye, Resul Tamgüç-Türkiye ve Bayram Kuşku – Bulgaristan.
Üçüncü günün ikinci şiir faslı Memmed Aslan adına düzenlendi. Altay Süroy – Kosova, Muharrem Kaplan –Türkiye, Enver Çapar –Türkiye, Arazgul Rejebova –Türkmenistan, Akushtap Baktygareeva –Kazakistan, Shuhrat Orif –Özbekistan, Halil İbrahim Özdemir –Türkiye, Ülker Piriyeva- Azerbaycan, Olgun Albayrak –Türkiye, Şemsettin Küzeci- Irak ve Müştehir Karakaya Türkiye; Bu fasılda şiirlerini seslendirdiler.
Şölenin son şiir faslı Osman Türkay adına yapıldı.
Öğleden sonraki bu fasılda şiirlerini okuyan şairler ve ülkeleri: Ali Bal –Türkiye, Mustafa Baki Efe-Türkiye, Kamuran Tuna- Türkiye, Nevzat Çalıkuşu- Türkiye, Adnan Özer –Türkiye, Hayat Memiş –Romanya, Ali Yağmuroğlu- Irak ve Bayram Kuşku Bulgaristan.
Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili Osman Mesten de şölene katılarak hem şiir okudu hem de şairle tanışarak sohbet etti.
Şiir atölyeleri gerçekleştirildi
“Bursa’nın Şiiri, Şiirin Bursa’sı” atölyesinde Mustafa Baki Efe, Nevzat Çalışıkuşu ve A. İhsan Akçay yaptıkları konuşmalarda; Bursa’nın geçmiş ve bugün ki edebiyat insanları ve şairlerinin isimleri ve eserleri hakkında bilgi verdiler.
Türk dünyası şairleri: Şölenin birleştirici bir gücü de var
“Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Ve Türk Dünyası” başlıklı atölye ise; Kazakistanlı Akushtap Baktygareeva, Özbekistanlı şair Hurşit Davronov, Kosavalı şair Iskender Muzbeg, Türkmenistanlı şair Arazgul Rejebova, İranlı şair Ahmadzadeh Gerami Hamid, Moldovalı şair Maria Mercanka, Iraklı şair Ali Yağmuroğlu yaptıkları konuşmada; Türk dünyasını birleştirecek gerçek gücü edebiyatta olduğunu belirterek, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nin birleştirici bir gücü olduğuna dikkat çektiler.
Türk dünyasında farklı coğrafyalarda yaşayan; farklı lehçelerde, şivelerde eserler veren şairlerden 30 yıl önceki şölene katılanların iştiraki ile gerçekleşen şölende büyük ödüller de sahiplerine verildi.
Üç büyük ödülü D. Mehmet Doğan açıkladı
Ödül alacakların isimlerini Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan açıkladı.
Ödüllerin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Doğan; “Tüm şairlere verilen klasik cilt ve ebru sanatlarının terkibi mahiyetindeki katılım beratlarını ve büyük ödüller için de adına ödül verilen şair ve yazarların altın kaplama rölyefleri, klasik cilt ve süsleme unsurlarının kompozisyonu şeklindeki tasarımları ebru, grafik ve fotoğraf sanatçısı Bekir Soysal tarafından gerçekleştirildi. Günler süren bu çalışması için Bekir Soysal’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.