Yazarı ise ciddi ve samimi bir araştırma yaparak, edebiyat kavramıyla ilgilenen herkesin bilgi ve öğrenme hazinesine büyük katkı sunan Dr. Sevim Zehra Can Kaya.
Eski veya eskinin temelini oluşturan “Yeni Türk Edebiyatına” farklı bir bakış olan kitap, toplumsal kaygının edebiyat üzerinden anlatıldığı objektif ve adil bir eser olmuş.
Rahmetli Hekimoğlu İsmail, “Çekmediğin çile senin değildir” derdi. Yazar eski ve yeni edebiyat halesi içerisinde edebiyat adına çektiği çilelerle nadir bir kitap inşa etmiş.
Eser, kaygının tetiklediği zorunlu değişimle meydana gelen yeni edebi ürünlerin temalarında tezahür eden toplumsal kaygıya odaklanmış.
Yazarın ifadesiyle; eserin araştırma zemini olarak İkinci Meşrutiyet devri, yoğun düşünce atmosferine dâhil karşıt görüşlerin önde gelen temsilcileri değerlendirilmeye uygun görülmüş.
Kurtuluş idealinin ve umudunun hâlâ taze tutulduğu mütareke öncesi dönemde, fikri ortaklık ve karşıtlıklar daha yoğun gözlenebilmektedir.
Bu doğrultuda Batıcı, İslamcı (Bu kavramı hiç kabullenemedim ama yazar derç etmiş. H.Ö.) ve Türkçü akımların önde gelenleri olarak kabul edilen Abdullah Cevdet, Mehmed Akif ve Ziya Gökalp’in edebi ürünlerinin temalarında toplumsal kaygının iz düşümlerine odaklanılmış.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.