• İstanbul 26 °C
  • Ankara 32 °C

Haydar Oruç: İran ve Fransa’daki seçimler üzerine

Haydar Oruç: İran ve Fransa’daki seçimler üzerine
Geçtiğimiz hafta sınır komşumuz İran’da cumhurbaşkanlığı ve AB ile ilişkilerimizde en çok sorun yaşadığımız ve özellikle son dönemde Afrika’da sıkı bir rekabet içerisinde olduğumuz Fransa’da ise parlamento seçimleri yapıldı.

Fransa’da parlamento seçiminin zaten iki turlu olmasının yanı sıra, İran’daki cumhurbaşkanları adaylarından hiçbirinin ilk turda yüzde 50 oya ulaşamaması nedeniyle İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimi de ikinci tura kaldı. Dolayısıyla önümüzdeki haftalarda kesinleşmiş sonuçlar üzerinden bu seçimleri tekrar konuşmamız gerekecek.

Ama ilk tur sonuçlarına göre de bu ülkelerde olabilecek değişikliklerin bize nasıl yansıyabileceğine dair bazı değerlendirmelerde bulunmamız mümkün gözüküyor. 

Bazıları bu iki ülkedeki seçimlerin bizi doğrudan ilgilendirmediğini düşünebilir ancak gerek İran gerekse de Fransa; zaman zaman Türkiye’nin bölgesel ve küresel hedeflerinin önüne geçmeye çalışan ve bu nedenle de gözümüzün üzerinde olması gereken iki ülkedir. Bu sebeple her iki ülkede de yaşanabilecek muhtemel değişiklikler bizim için ziyadesiyle önemlidir. 

İran ve Fransa’daki seçim sonuçlarının değerlendirmesine geçmeden önce, Türkiye’nin yolunun hangi konularda bu iki ülkeyle çakıştığını açıklamak isabetli olacaktır.

İran bizim sadece doğu sınır komşumuz değildir. Aynı zamanda Irak ve Suriye üzerindeki etkisi nedeniyle de bir nevi güney komşumuz durumuna da gelmiştir. Bu ülkelerin yönetimleri üzerindeki etkisi sebebiyle Türkiye’nin Irak ve Suriye ile ilişkilerinin gidişatında İran’ın önemli bir belirleyici olduğu da unutulmamalıdır.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/iran-ve-fransadaki-secimler-uzerine

Bu haber toplam 57 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim