Gazeteci -yazar ve Türkiye Yazarlar Birnliği Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in yaklaşık iki yıllık çalışması olan “Bese” isimli roman gerçek hayat hikâyelerinden oluşturulmuş bir roman olarak okuyucularının karşısına çıktı. Teröre müzahir bir bölgede, teröre karşı dik durmasını mücadele etmesini bilen bir ailenin ve çevresindeki insanların yaşadıklarının anlatıldığı romanda bölgede yaşamanın zor olduğu, ama imkânsız olmadığı anlatılıyor.
Terör ile anılan bölgede insanların terör örgütlerine karşı başkaldırısı, direnci ve mücadelesi gerçek hayat hikâyeleri ile anlatılıyor. Hikâyeler okuyucuyu hüzünlendiriyor, zaman zaman eğlendiriyor ve sevindiriyor.
Yazdığı biyografik ve belgesel nitelikli romanları araştırmaları ve fotoğraf çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken gazeteci - Yazar Halil İbrahim Özdemir’e son çalışmalarından “Bese” isimli romanı ile ilgili olarak görüşlerine başvurduk. “Bese” romanı hakkında konuşan Halil İbrahim Özdemir “Bu roman ‘böyle hayatlar da mı var?’ denilebilecek gerçek bir hayat hikâyesidir. Bu romanı yazmadan önce romanın kahramanlarından birisinden romanın kısa bir hikâyesini dinledim. Dinlediklerim dikkatimi çekmiş beni adeta çarpmıştı. Bu hikâyenin mutlaka yazılması ve herkes tarafından bilinmesi gerektiğine karar vermiştim. Romanın kahramanı olan ailenin fertleri ile birkaç kez bir araya gelerek görüşmelerde bulundum. Görüşmelerim neticesi elde ettiğim bilgileri, başka kaynaklardan ve bir gazeteci olarak bölgede yaşadıklarımla birleştirerek romanı zamanımızın insanının ne gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu terör ile anılan bölgelerde nasıl bir hayatın hüküm sürdüğünü gözler önüne sermeye çalıştım. Yaklaşık iki yıl süren çalışma neticesinde okunası bir roman yazdığımı düşünüyorum. Heyecanı, aksiyonu macerası ile gençlere hitap eden bir roman gibi dursa da , “Bese” aslında adı terörle anılan bir bölgede toplumun sosyolojisini psikolojisini irdeleyen bir roman olarak ortaya çıktı. Geleneklerin de ağır bastığı bölgede insanların nasıl bir psikoloji ile hareket ettiklerini yaşadıklarını ortaya koyuyor.
Doğu yayınları arasında çıkan “Bese” 14,5x21 cm ebadında , 336 sayfa ve kitap kağıdına basıldı. Mat selefonlu Amerikan Bristol kapağı ile şık bir görünüm arz ediyor.
Kitap Doğu yayınlarından istenebildiği gibi internet ortamından da temin edilebiliyor.
Bese
Şehirden ve şehir hayatından uzak, Munzur dağları ve Munzur vadisi etrafında geçen bir hayatı bir dönemin terör hadiseleri ile birlikte varın tasavvur edin…
Bir zamanlar terörün bu topraklarda kadın, erkek, çocuk demeden nasıl katliamlar gerçekleştirdiği, masum insanları nasıl aldattığı ve burada yaşayan alevi ve kürt halkından vicdan sahibi insanların yanlışa yanlış deme cesaretlerini göreceğiniz gerçekçi ve sade bir dil ile anlatılan hakikatler…
Derken çocuk yaşta evlilikler, kayınpeder-kayınvalide ilişkileri ve geleneğin ördüğü duvar içerisinde acı ve suskun bir hayat… Geleneksel aile yapısından örneklerle karşılaşacağınız roman bazen beklenenin aksine heyecan ve endişe ile sizi sürüklüyor ama sonunda iş tatlıya bağlanıyor. Ve rahat bir nefes alabiliyorsunuz.
Buna rağmen ani kırılmalar, yokluklar (Âdem ve İsmail’in şehit edilmeleri, Pamuk’un intiharı gibi)la da karşılaşıyorsunuz.
Romanda baş kahraman Bese…Bese, çocuk denebilecek bir yaşta evlilikle birlikte medeni hayattan uzak, törelerin hüküm sürdüğü bir coğrafyada zor şartlar altında çileli bir hayat geçiriyor. Büyüklerin her dediğinin kanun olduğu bir aile yapısında,kocasının yokluğu ve çocuklarına hemanne hem baba gibi vazifelerin altında nasıl ezildiği konu ediliyor.
Romanda baş kahraman Bese olmasına rağmen bazen kahramanlar değişiyor (Âdem, İsmail, Haşim, Cemal gibi) fakat netice yine Bese’de düğümleniyor…Dönemin yetiştirme yurtlarında yetişen çocuklar ve akrabalık ilişkilerinden koparılmış aile bireyleri hakkında da bilgi sahibi olabileceğiniz roman endişe ve heyecanla beklediğiniz bir “son” da yüzünüzü güldürüyor.
Çünkü romanın kahramanı Bese, mürüvvetini görme bahtiyarlığına kavuşuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.