Program, Gaziantep’in tarihî dokusunu yansıtan anlamlı mekânlardan biri olan Panorama 25 Aralık Müzesi’nde gerçekleştirildi. Katılımcılar, şehrin kurtuluş mücadelesini yansıtan atmosferde, bir başka mücadelenin—dilin ve kültürün korunma mücadelesinin—izini sürdü.
“Mehmet Doğan Dil Nöbeti Tuttu”
Bıyıklı konuşmasında, “Mehmet Doğan son nefesine kadar dilimizin nöbetini tuttu. O Türkçemize yönelik yapılan operasyonlara karşı ömrü boyunca mücadele vermiş bir kültür adamıydı. Sözlük çalışmaları ve Türkçe üzerine aldığı eserler bu mücadelenin ürünüdür. Kurucusu olduğu TYB de her zaman dil davamıza sahip çıkmış ve çıkmaya devam etmektedir.
“Dil Giderse İl Gider’
Dil mücadelesinin bir milletin kimlik mücadelesi olduğunu belirten Bıyıklı, “Bir milletin dili bozulursa düşüncesi de bozulur. Dil giderse il gider sözü üzerine çok düşünmek gerekir. Mehmet Doğan’ın ömrünü vakfettiği dil davası, aynı zamanda bu topraklardaki var olma davamızdır. Türkçemizi korumak ve yaşatmak hepimizin sorumluluğudur,” şeklinde konuştu.
Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği programda, Mehmet Doğan’ın dil anlayışına dair arşiv görüntüleri ve alıntılar da paylaşıldı. Etkinlik sonunda Mahmut Bıyıklı’ya, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdulkadir Sökücü tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.