Kitap, kitaplık evimizi daraltan eşyalardan, kesinlikle değildir. Eğer evimizin darlığından şikayet ediyorsak, bu daralmaya sebep olan hantal ve kullanışsız mobilyaları, genellikle boş duran misafir odalarını veya salonlarını göz önüne getirelim. Evlerimizi genişletmeye oralardan başlıyalım.
"Kitap pahalı bir nesne, zaten geçim sıkıntısı çekilen bu devirde bir de ona mı para ayıracağız" türünden yakınmalara da şahid olabiliriz. Doğrusu kitap günümüzde de pahalı bir nesne değildir. Hala bir sigara fiyatına kitaplar var. Bir gün sigara içmeyen bir sigara bağımlısı faydalı bir kitaba sahip olabilir. Bir kaç günlük, bir haftalık veya aylık sigara bedelleriyle çok güzel, hacımlı kitaplar alınabileceğini söylemek bile gereksiz. Tiryakiler: Zararlı bir alışkanlıktan, faydalı bir alışkanlığa geçin! Kitap tiryakisi olun, kitapsever olun. Göreceksiniz, alışkanlık alışkanlıktır. Kendi sağlığınızı tehlikeye düşürmektense, bilgilendirirek ufkunuzu açacak bir alışkanlığınız olsun. Çevrenizde bu alışkanlığın propagandası yayılınca, yeni alışkınlar ortaya çıkınca ne kadar haklı olduğumuzu göreceksiniz.
Burada bir parantez açıp "kitapsever"likten öteye doğru giden kitap ilgisini ifade eden adlandırmalar üzerinde durma istiyoruz. Kitapsever, kitap dostu, kitap meraklısı belli bir noktadan sonra kitap seçimi konusunda farklılaşır. Bazıları, il tarihlerini, bazıları yazma kitapları toplamaya yönelir, bazıları eski harfli fakat "Bulak baskısı" kitapları . Bu merak, güzel ciltli kitaplara, ithaflı kitaplara doğru da yönelebilir. Türkiyede, bildiğimiz kadarıyla henüz yoksa da, dünyanın bir çok ülkesinde kitapseverlerin, kitap dostlarının dernekleri, kuruluşları vardır.
Kitap merakının hastalığa, tutkuya dönüştüğü de olur. Kitap hastaları, bibliyomanlar sırf kitap toplarlar. Onu tasnif etmek, ayırd etmek gibi maksatları yoktur. Onlardan faydalanmak gibi bir düşünceleri ise hiç!
Size bu ikinci türü tavsiye etmiyoruz. Ama "kitap kurdu" veya "ayaklı kütüphane" olmanızda hiç bir mahzur yok. Ama hiç bir zaman bibliyofob (kitaptan korkan) kişiler olmamanız lazım!
Evinizde kitaba bir köşe ayırmak güzel bir başlangıç olacaktır. Mevcut kitaplarınızı balkondan, tavan arasından, yatak veya divan altlarından kurtarıp temizleyin, dağılmak üzere olanları mümkünse ciltletin ve evinizin uygun bir köşesine yerleştirin. Onları her gün görebileceğiniz bir yere koyduğunuz zaman, onlarla ilgilenme, onlardan faydalanma imkanlarınızın da ortaya çıktığını göreceksiniz.
En iyisi, kitaplarınızı evinizin bir köşesinde kitap koymaya elverişli raflara yerleştirmenizdir. Portatif raflar edinip bir düzenleme yapabilirsiniz. Taşınabilir raf sistemi, günümüzde ikide bir taşınmak zorunda kalanlar için bilhassa elverişlidir. Daha düzenli bir kitaplık yaptırmanız da mümkündür. Bu taşınabilir raf sisteminden biraz daha pahalıdır ama diğer mobilyalarınıza nisbetle ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Eğer evinizde kitaplığı aynı zamanda bir mobilya olarak görmek istiyorsanız, camlı camsız çok güzel dekoratif kitaplıklar yaptırmanız mümkündür. İçini, imkanlarınız elveriyorsa, güzelce ciltleteceğiniz kitaplarla doldurabilirsiniz. Böyle bir kütüphanenin uyandıracağı etkiyi hiç bir eşyanın, mobilyanın uyandıramıyacağına emin olabilirsiniz.
Burada "kütüphane" ve "kitaplık" kelimeleri arasındaki benzerlik veya farkı açıklamamız gerekiyor. Kitaplık: Kitap koymaya yarıyan raf veya dolap. Yani kitap dolabı veya kitap rafı. Kitap raflarının bulunduğu odaya da "kitaplık" demek mümkün. "Kütüphane"ye gelince, "basma veya yazma kitap, süreli yayın, harita ve benzeri eserlerin korunduğu, tasnif edildiği, okuyucuların hizmetine sunulduğu bina" şeklinde tarif ediliyor. Burada dikkat edilecek birinci husus, kitapların sadece korunması değil, tasnif edilmesi ve hizmete sunulması. İkincisi ise, kitapların okuyucu hizmetine sunulacağı bir binadan söz edilmesi. Kitaplıkla kütüphane arasında bazan birbirlerinin yerine kullanılsalar da fark olduğunu belirtmek istiyoruz. Ama yine de siz, evinizi gerçek bir kütüphane yapar, çok ve çeşitli kitaplar toplar, tasnif eder, hem de gerektiğinde yararlanmak isteyenlere tahsis edebilirsiniz. İşte o zaman ister kitaplık deyin, ister kütüphane! Ama sizin dışınızdakiler kitaplığlınızdan değil, kütüphanenizden söz edecektir!
Biz yine de evlerimizdeki kitapların bulunduğu mekanı kitaplık diye analım. Çünkü, hem kendimizin, hem de çocuklarımızın ihtiyacı olduğunda, kitaplıktan, kitaplığımızdan başka bir mekana, kütüphaneye gitmemiz gerekebilir. Evet, çocuklarımıza kütüp- hanenin yolunu öğretmeliyiz. Ana ve babalar küçük yaşlarda çocuklarını kitapla tanıştırdıkları gibi, kütüphane ile de tanıştırmalıdır.
Çocuklarının gidebileceği yerler arasına kütüphaneyi de katmış olan ana babalar onların kişilik gelişimi, kendi kendilerine bilgi edinme merakı kazanmaları ve dolayısiyle öğrenimleri ile ilgili çok önemli bir adımı atmış olacaklardır. İlinizdeki/ilçenizdeki kütüphanenin bir bölümü çocuklara, çocuklarla ilgili yayınlara ayrılmıştır. Bu yüzden çok küçük yaşlarda çocuklarınızı kütüphane ile tanıştırmanız mümkündür.
Aile kitaplığımızda bulunması gereken kitaplar
Gerçekten evinde hiç kitap olmayan aileler var mıdır? Evinde kitaplık olsun olmasın, kitap okumaya ilgi duyulsun duyulmasın, Türk evlerinde mutlaka "Kitap" bulunur. Anadolu'da hala kızların çeyizleri arasında mushaf mahfazalarına rastlanır. Yeni evlenen çiftler el işi güzel mahfazaları içinde Kur'an-ı Kerim'i başuçlarına asarlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.