• İstanbul 9 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Konya 6 °C
  • Sakarya 9 °C
  • Şanlıurfa 12 °C
  • Trabzon 10 °C
  • Gaziantep 12 °C
  • Bolu 3 °C
  • Bursa 9 °C

D. Mehmet Doğan: Şairi bol, şiiri hesapsız bir şehir İstanbul

D. Mehmet Doğan: Şairi bol, şiiri hesapsız bir şehir İstanbul
Türkiye Yazarlar Birliği’nin gelenekselleşen faaliyetlerinden olan Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleninin 14 ncüsü 9 Haziran 2022 tarihinde İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında AKM Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen programın açılışında bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Şiir, yarınlarımıza ışık olmaya devam edecektir. Bu ışık aynı zamanda yaşadığımız coğrafyanın bizlere en ulvi armağanlarından birisidir. Işığı ezelden ebede yüce olan Türk dünyası, farklı lehçelerde zengin eser birikimini insanlığa adamaktan daima gurur duymuştur. Sahip olduğumuz ortak dil ve edebiyatın asırları aşkın sözü bizlerden sonraki nesillere de ilham olmaya devam edecektir. Bizler biliyoruz ki yaşadığımız topraklarda şiir hala varlığını sürdürüyorsa tutturduğumuz kafiye dostluğun, barışın, kardeşliğin ve sevginin evrensel sesi olduğu içindir."dedi.

img_3045-001.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği telgrafında okunduğu  programda,  TYB kurucu ve şeref Başkanı, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada İstanbul'un şiir ve edebiyat için çok önemli bir şehir olduğuna dikkat çekti.

Dilin ve edebiyatın arasında önemli bir bağ olduğuna dikkat çeken Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: İstanbul'un dilini hep dillendiren şairlerimiz olmuştur. Edebiyatçılar, dilini en iyi şiir ile ifade ediyorlar. Türkçemiz şiir tadında hala gür bir şekilde akmakta ve dünyanın pek çok yerinde eser verilmektedir."

img_2837-001.jpg

Konuşmasında şiirin anlamına dair bilgiler de veren D. Mehmet Doğan “ Şiirin sıradan bir söz olmadığı çok tekrarlanan bir görüştür. Eski şairlerimize, baksı, bahşı, kam (şaman) denildiğini hatırlamamız gerekiyor. Bunlar cezbe halinde şiir söylerler ve ekseriya bunu sazla da terennüm ederler. Ötelerden gelen bir sestir onlarınki... Aslında Anadolu’da yaygın olarak kullanılan “âşık” da aynı zeminden beslenen bir kelimedir.” dedi.

Edebiyatımızın önemli şairlerinin eserleri üzerinden şiirin etki gücüne de değinen Doğan, “Ahmet Hâşim yapmıştır. “Şiirde mâna ve vuzuh”, onun Piyale isimli şiir kitabının mukaddemesidir, önsözüdür.

Bu önsöz, “Bir günün sonunda arzu” şiirine yapılan itirazlar üzerine yazılmıştır. Şair bu akşam vakti şiirini, “Göllerde bu dem bir kamış olsam” mısraı ile bitirir ki, en çok bu mısra tartışılmıştır.

Şair bize bir akşam tasviri yapar, fakat bu bilindik bir tasvir değildir. Güllerden, fecirden, güneşten, kamıştan, altın kulelerden, âlemlerimizden sefer eyleyen kuşlardan, suya akseden sırma kemerden, tılsımlı (büyülü) bir yay olan semadan söz eder ve akşam kelimesini bir büyü oluşturacak şekilde tekrarlar:

Akşam yine akşam, yine akşam, yine akşam, yine akşam...”

img_2941-002.jpg

TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada etkinliğin 60. vefat yıl dönümü sebebiyle Ahmet Hamdi Tanpınar'a ithaf edildiğini söyledi.

Şölenin Türk dünyasının en büyük edebî organizasyonu olarak kabul edildiğini belirten Genel Başkan Arıcan,“Türkçe’nin zengin şiir varlığını, geçmişi ve bugünü ile gündemde tutmak, bütün dünyada Türkçe yazan şairleri bir araya getirmek, farklı Türk lehçelerinin şiir zenginliğini ortaya koyarak müşterek edebiyat zeminimize dikkat çekmek, kültürler ve kültür adamları arasında mevcut diyaloğu daha da geliştirmek maksadıyla gerçekleştiriliyor.” İfadelerini kullandı.

Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk dünyasındaki birlik ve beraberliğin, maddi ve manevi iş birliğinin  ilk anahtarı dilde birliktir. Büyük düşünür, mütefekkir İsmail Gaspıralı “Dilde, Fikirde, İşte Birlik’ sözleriyle bize bunu işaret ediyor. Öncelikle; Hiç şüphesiz “ortak dil” meselesini çözüme kavuşturmalıyız artık. Tarihî seyirden hareketle “Türkiye Türkçesi Dünya Türklüğünün ortak iletişim dili olmalıdır.” Yaşanan dil karmaşası ancak böyle sonlandırılabilir. Ancak böyle Türkçe dünya dili haline gelebilir.”

Açış konuşmalarından sonra D. Mehmet Doğan ve Musa Kazım Arıcan, şölene verdiği destek ve ilgiden dolayı  Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’a berat takdim ettiler.

img_2834-002.jpg

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve Kırgızistanlı şair Altınbek İsmailov'un birlikte sundukları, Türkiye'den ve Türk cumhuriyetlerinden çok sayıda şair ve yazar katıldığı program Bahtiyar Vahabzade faslı ile devam etti.

Bu fasılda şiir okuyan şairler:

Ramız Hamzayev- Azerbaycan

Altynbek Ismaılov -Kırgızistan

Sagyn Akmatbekova Kırgızistan

Zhumabay Amıreyev- Kazakistan

Eshkabıl Shukurov-Özbekistan

Ceyhan Özyıldız- Kıbrıs

Bestami Yazgan-Türkiye

Hüseyin Akın- Türkiye

Mehmet Aycı- Türkiye

Nurullah Genç -Türkiye

Adem Turan- Türkiye

Mehmet C. Doğan-Türkiye

Nurettin Durman- Türkiye

Ziya Paşa Şiir faslında şiir okuyan şairler:

Mohammad Jafarı Fard-İran

Jasım Mohammedshareef Askar-Irak

Azız Nazmı Shakır - Bulgaristan

Zeynel Beksac- Kosova

Seyhan Yakupı Bagdat- Makedonya

Leyla Şerif Emin- Üsküp

Şirin Zaimağaoğlu -Kıbrıs

Mustafa Özçelik -Türkiye

Ali Ayçil -Türkiye

Osman Özbahçe -Türkiye

İbrahim Demirci -Türkiye

Nazım Payam -Türkiye

Ali K. Metin -Türkiye

Mehmet Kurtoğlu- Türkiye

Hasan Akçay -Türkiye

Yaşar Bedri Özdemir -Türkiye

Özcan Ünlü –Türkiye

Şadi Oğuzhan-Türkiye

Türkçenin 14. Uluslarası Şiir Şöleni’nde ikinci günün programı 10 Haziran 2022 Cuma günü saat 10.00’da Tarık Zafer Tunaya Tiyatro Salonunda başlayacak.

img_2872-001.jpg

Bu haber toplam 640 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Mehmet Baş: Susarak Konuşalım31 Ocak 2023 Salı 12:24
  • Gökhan Akçiçek: Olmayan Ablam İçin27 Ocak 2023 Cuma 14:46
  • Tayyip Atmaca: Gel Diyen Sendin26 Ocak 2023 Perşembe 15:52
  • Mustafa Sarı: Anneden Şehide25 Ocak 2023 Çarşamba 12:05
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim