• İstanbul 21 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 25 °C
  • Konya 18 °C
  • Sakarya 19 °C
  • Şanlıurfa 23 °C
  • Trabzon 23 °C
  • Gaziantep 21 °C
  • Bolu 17 °C
  • Bursa 20 °C

Bekir Sıddık Soysal: YARIM ASRA BEŞ KALA????

Bekir Sıddık Soysal: YARIM ASRA BEŞ KALA????
Kuruluşunun 45. Yılı dolayısıyla; ülkemizin önemli 45 edebiyatçısı Türkiye Yazarlar Birliği’ne dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Kitap olarak da yayımlanan metinleri sırasıyla yayınlıyoruz.

********

Türkiye Yazarlar Birliği, kuruluşundan itibaren zaman-zaman formel, ama umumen informel olarak içinde olduğum, adeta bir asabiyet halinde kimliğimin esas rüknü olarak hissettiğim bir gönül çevresi.

Yazarlar Birliği kurulduğunda Erzurum’da idim. İşin başında D. Mehmet Doğan’ın bulunması benim için ünsiyet sağladı. Ankara dışında bulunduğum yıllarda da bu dernekle alâkamın cazibe unsuru oldu. Zaman içinde bu alâka mensubiyet ve mesuliyet hissiyatı ile kimliğimin mütemmim vasfı oldu.

Hemen her faaliyetine sanat muhtevası katma keyfiyeti ile şereflendim. Afişler, beratlar, ödüller, logolar (faaliyet logoları, yıldönümü logoları vs.) her türlü faaliyetinde sanat danışmanlığı ile karınca kararınca katkı sağladım.

TYB’nin müesses hüviyetinin ilanı mahiyetindeki logosu, Kalem suresinde yer alan bir ayetin tefsiri gibi şekillendi. Logoda işaret edilen istikametten hiç şaşmadı. Bu istikamet istikrarını sağlayan irade, sevgili D. Mehmet Doğan’ın iman ve asabiyeti ile olmuştur diye düşünüyorum. Saniyen yönetiminde yer alan zevatın da bu vasfa müsemma duruş ve hassasiyetleri mezkûr müesses nizamın tesisini sağlamıştır. Çevresinde her daim mahviyet ve hizmet şuuru hâkim olmuştur.

Kuruluş yıllarından itibaren ses getiren eğitim, kültür ve sanat muhtevalı projelerin uygulamasıyla da devamlılık ve sürdürülebilirlik kavramlarının içini doldurmuştur. Milli projelerin yanında otuz yılı aşan beynelmilel faaliyetlerle de benzersiz bir istikrarla kültür coğrafyamıza nüfuz etmiştir. Bu faaliyetler, sınırlarımız dışında, çok sayıda ülkede ve kendi emek ve gayretimize dayanmıştır. 

Çıkardığı Türkiye Kültür ve Sanat Yıllıkları ile ilgili bakanlığın yapamadığı mühim bir eksiği tamamlamış, kültür hafızası oluşturmuştur.

Kültür coğrafyamız istikametli ve uzun süreli gezilerle katılanlara ufuk sağlayan, müktesebat ve görgülerinin gelişmesi yanında yoldaşlık hissi teçhiz eden yol faaliyetleri hayırhah neticelere vesile olmuştur. Uzun yıllara mukaddem seyahat ve yol beraberliği dostlukları pekiştirdi.

Şuralar, sergiler, konserler, konferanslar, bilgi şölenleri, kongreler, seminerler, çalıştaylar, uluslararası kitap ve kültür günleri, eğitim faaliyetleri (yazar okulları gibi), yıllardır devam eden temel metin okumaları (Mesnevi ve Safahat okumaları), Edebiyat mevsimleri…  Her faaliyetini geleceğe taşıyacak kitaplar külliyatı. Geniş muhtevalı yâd ve saygı programları. Yayınlar, hakemli dergi faaliyeti,

Gençlere yönelik; Genç Yazarlar Kurultayı, gençlik birimi ve bu birimin geniş faaliyetleri ile gelecek vizyonu… 

Elbette ki TYB bir bütünün adıdır. Derneği, Vakfı, M. Akif Araştırmaları Merkezi, Yazar Yayınları, Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı, Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Değerlendirmesi, Yazar Okulu, Mehmed Akif Anmaları ilh. gibi mütemmim kurum ve sürekli faaliyetleriyle kapsayıcı büyük bir bütünün adı…

Yazarlar Birliği; 45 yıllık yürüyüşünde, kültür ve edebiyat alanına vurduğu mühürle mühim bir hareketliliğin öncüsü olmuştur. Geleneği ile kültürel geleceğimizin inşacısı ve teminatıdır.

İstikamet tayin edici vasfıyla kültür dünyamızı zenginleştiren, ülkemiz, milletimiz, gönül ve kültür coğrafyamız şümulünde, kaybolan ananemiz ve değerlerimizin pekiştirilmesine katkıları ile çevresine, münevverlik vasfının temeli hükmündeki kendine güven hissinin tesis edicisi olmuştur.

İmkânlarının sınırlı olduğu dönemlerinden itibaren faaliyetleri ve programları ile edebiyata, edebiyatçılara, fikir adamlarına, sanatçılara sahip çıkmaya devam ediyor. Düşüncede var olan geleneğe yönelerek, bunun bir süreklilik içinde tartışılmasını sağladı.

45. Yılında, geleceğe emin adımlarla yürüyen bir kurum olarak TYB, kültür, sanat ve fikir alanlarında ülkemize önemli hizmetler veriyor. Genel Merkez’imiz ve şehirlere yayılan şubelerimizle kültürel hayatımın tanziminde ve kültürel mücadelede en önde her zaman TYB var.

Bu haber toplam 260 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim