Programa, Ankara Valisi Vasip Şahin, Vali Yardımcıları Turan Yılmaz, Dr. Ayhan Özkan, TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammet Enes Kala, Genel Mali Sekreter Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Tuğrul, yazarlar, öğretim üyeleri, öğretmenler, eğitime katılan öğrencilerle aileleri katıldı.
Proje belgeseli ve filminin izlenmesiyle başlayan kurultayın açılışında bir konuşma yapan Ankara Valisi Şahin, “Projenin hedefi, yüzyıllar sonra Akif'in yanına, Tanpınar'ın yanına, Yahya Kemal'in yanına yeni Akifler, yeni Tanpınarlar ve yeni Yahya Kemaller eklemek. Onlar, bizim yolda güvenli yürümemiz gereken büyüklerimiz ama yeni yollar açılıyor, bu yeni yollarda yeni rehberlere ihtiyacımız var. Dolayısıyla bir taraftan onları zenginlik olarak muhafaza edeceğiz ama onları da aşan yeni nesiller üreteceğiz, aksi takdirde yüzyıl geride kalacağız. Bu projenin tek amacı bu.” dedi.
Ülkemizde çok sayıda doktor, mühendis ve teknisyen yetiştiğini bunun sevindirici olduğunu ancak toplumları ayakta tutan toplumları bir arada tutan sosyal alanda da yetişmiş şairlere, edebiyatçılara ve düşünürlere ihtiyacımız olduğunu ifade eden Vali Şahin, “Türkiye yeni bir yüzyıla hazırlanıyor. Bu yüzyılda rekabet çok acımasız. Bilgi günde iki kez üretilirken bu üretim saat ve belki de dakikalarla olacak. Dolayısıyla geleceğimizi bu rekabet ortamına hazır tutmalıyız. Bu da ancak milli bir şuur ve aidiyet duygusuyla olabilir. Genç yazar adayları sizden büyük beklentilerimiz var. 25-30 yıl sonra sizin o ağaçlarınızdan devşireceğimiz meyveler bu ülkenin gıdası olacak. Bu anlamda lütfen kendinizi değerli kılın kıymetinizin farkında olun.” diye konuştu.
İstiklal ve İslam Şairi Mehmet Âkif Ersoy’un “Bana sor sevgili kâri” şiirini okuyarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Bilime, kültüre, sanata, edebiyata büyük önem veren Ankara Valimiz sayın Vasip Şahin’in himayeleriyle, Türkiye Yazarlar Birliği olarak birlikte hayata geçirdiğimiz “Bilge Yazarlar Projesi” nin ikincisini de başarıyla tamamladık. 9. ve 10. sınıflar öncelikli olmak üzere, yazma hayalini gerçekleştirmek isteyen tüm lise öğrencilerini kapsayan 2022-2023 döneminde de 500 öğrencimize yönelik ; günümüzün önemli yazarları ile yazar-öğrenci buluşmaları, tematik geziler, yazarlık kampları, deneme, hikâye, roman ve şiir yazarlığı atölyeleri düzenlendi. Çok başarılı geçen bu sezonun sonunda da; yazma becerisi yolunda edindikleri yetenek ve kazanımlar sonunda genç yazarlarımızın kaleme aldıkları hikâye-şiir ve deneme olmak üzere üç ayrı türdeki metinler kitap haline getirildi. Hepimizin bürosunda, evindeki kütüphanelerdeki yerini aldı. Genç yazarlarımızı tebrik ediyorum, başarıların devamını diliyorum.” dedi.
Konuşmasında genç yazar adaylarına tavsiyelerde de bulunan Arıcan, “Yazmak kutlu bir yolculuk, bu yolculukta emin olun size zorluk vermeyen her metin okuyucuya da zorluk vermez. Kendinizi mutlaka bir okurun yerine koyarak, empati yaparak yazdıklarınızı önce kendiniz okuyun. Genç yazar arkadaşlara tavsiyem; yazarlığınız gelip geçici bir heves haline dönüşmesin. Adım atarak başladığınız yazarlık alanında adımlarınızı hızlandırın. Yazma alanlarıyla ilgili okumaları kesinlikle ihmal etmeyin. Eğer okuyacak vaktiniz yoksa yazmak için de ne vaktiniz ne de malzemeniz olmayacaktır.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarından sonra serbest kürsü bölümünde “Filiz Grubu Öğrencileri” yaptıkları konuşmalarda, Bilge Yazarlar Projesinin kendilerine yazma cesareti, metin yazmanın yol ve yöntemlerini öğrettiklerini söylediler.
Daha sonra Ankara Valisi Vasip Şahin ve TYB Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan genç yazar adaylarına sertifikalarını verdiler.
Programın sonunda Genel Başkan Arıcan Vali Şahin’e “Berat” ve TYB’ nin yayınlarından takdim etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.