İskilip/ Çorum’da doğdu (1951). İlk ve orta eğitimini İskilip ve Ankara’da gördükten sonra A. Ü. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nden mezun oldu 1976 yılında başladığı memuriyet hayatına, Vakıflar Genel Müdürlüğünde memur, uzman, arkeolog ve müze araştırmacısı kadrolarında çalıştıktan sonra Ağustos 2016 tarihinde emekli olmuştur. Vakıflar Genel Müdürlüğünde çalıştığı sırada Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde sanat Tarihi dalında yüksek lisansını tamamlamıştır. Başta Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası olmak üzere Türkiye'nin her yanındaki vakıf yoluyla meydana gelen mimari eserlerin envanteri ve tescil edilmesi, onarımları ve korunmaları konularında çalışmalar yapmıştır. Aynı şekilde Osmanlı Coğrafyasında da çalışmaları olmuştur.
Vakıflar Genel Müdürlüğündeki çalışması yanında araştırma ve incelemelerini kongre ve konferanslarda bildiri olarak sunmuş, dergilerde yayınlanmıştır. Çalışmaları vakıf mimari eserler ile şehir tarihi ve eserleri üzerinde yoğunlaşmıştır.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunca 1987-1988 yıllarında dört bölüm halinde hazırlanarak yayınlanan "Yaşayan Geçmiş" programının danışmanlığını yürütmüştür. Çeşitli tarihlerde Ankara Radyosunda söyleşiler yapmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeliği (2007-2010), Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ankara Ogüst Mabedi (Ak Medrese) Anıt Eser Kurulu üyeliği ( 2007-2014), Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescilli I. Grup Yapılar Koruma Değerlendirme Ön İzin Komisyonu ( 2006- 2016) üyeliği yapmıştır.
İyi derecede Osmanlıca bilmektedir.
Türkiye Yazarlar Birliği üyeliği dışında Ankara’da kurulu, İpek Yolu Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği ile Kültürel Miras Araştırma Derneği kurucu üyelerindendir.
Ali KILCI evli ve iki çocuk babasıdır.
KİTAPLARI
1- “Ankara’da Tarihi Yapıları”, Altındağ’ın Manevi Coğrafyası, Ankara 1998, s.117-256.
2-İskilip’te Suyun Hikâyesi Tarihi Sular, Çeşmeler ve Diğer Tesisler,Ankara 2007.
3- Anadolu Türk Mimarisinde Erken Devir (XIV-XV. Yüzyıl) Baldaken Tarzı Türbeler, Ankara 2007.
4-Tarih İçinde Ankara, Ankara 2007 (Abdülkerim Erdoğan-G. Günel ile birlikte)
5-Osmanlı’da Ankara, Ankara 2007 (Abdülkerim Erdoğan-G. Günel ile birlikte)
6-Tarihi Hamamönü Camileri, 2012, Ankara, Altındağ Belediyesi yayını.
7-Anadolu’da İpek Yolu, Ankara 2013(Gökçe Günel’le ile birlikte)
8-Kervansaray Yolu Kayseri – Konya Orta Anadolu Hattı Rehber Kitap, Anlara, 2016(Fahri Atasoy, Gökçe Günel, Erdoğan Gümüş ile birlikte)
9-Şehr-i Kadim Ankara, 1-3 Cilt, Ankara Büyükşehir Belediyesi Yayınları, Ankara 2015, (Abdülkerim Erdoğan- Güray Kırpık- Hasan Akyol-Mevlüt Çam ile birlikte).
10- Tarihte Etimesgut I-II, Etimesgut Belediyesi Yayınları, Ankara 2018(Mustafa Murat, Gökçe Günel, Mustafa Engin ile birlikte)
11- Bir Ankaralı Tüccarın Kentine Katkıları: İbadullah Vakfı, Koç Üni.- VEKAM Yayınları. Ankara, 2019, ( Gökçe Günel ile birlikte)
12-Anakara’da Bir Alp Eren, Turasan Bey, 2021. Ankara.
13-Akşemseddin Hazretlerinin İzinde,2021, Ankara.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.